28. september 2020
Hillerød Byråd vedtog onsdag aften budgettet for 2017-20.
Hillerød Byråd vedtog onsdag aften budgettet for 2017-20.
Foto: Tore G.C. Rich
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældre i fokus under budgetdebat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre i fokus under budgetdebat
Opdateret 28. september 2016 kl. 22:40
Hillerød - 28. september 2016 kl. 22:38
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Byrådsmedlemmerne skulle onsdag aften stemme om de to fremlagte budgetforslag fra henholdsvis De Konservative, SF, Socialdemokraterne, De Radikale samt Fælleslisten og Venstre, Dansk Folkeparti samt Liberal Alliance.

Inden afstemningen holdt ordførerne fra hvet parti en budgettale, hvor de talte om det budgetforlig, de støttede.

Hurtigt stod det klart, at ældreområdet var aftenens helt store debatemne. Især på det område afskiller de to budgetforslag sig nemlig en del fra hinanden. I det forslag, som der på forhånd var flertal for, er S, SF, De Radikale, De Konservative og Fællesslisten blevet enige om at spare 4,5 millioner kroner over de næste fire år på lønsummen på kommunens plejecentre. I det blå budgetforslag, som DF, LA og Venstre har udarbejdet, sparer de 1,5 millioner kroner mindre på plejecentrene. Desuden undgår de blå partier at sætte ejenbetalingen for kørsel til dagscentre op fra 15 kroner til 30 kroner pr. kørsel.

I sin budgettale kom formand for seniorudvalget Bente Claudi, K, da også selv ind på besparelserne:

- Vi skærer i normeringen på plejecentrene, men der bliver sat penge af på flere andre områder fra velfærdsmidlerne. Der kommer blandt andet fire millioner kroner til aktiviteter på plejecentrene. Sådan må vi hele tiden prioritere, og vi synes, at det er en udemærket prioritering, sagde hun.

Men den bemærkning fik både Peter Lennø og Irene Brostrøm fra Dansk Folkeparti til at reagere. Peter Lennø kaldte det »ufatteligt«, at man vil spare mere på de ældre og beklagede samtidig, at man i deres budgetforslag heller ikke havde undgået besparelser på ældreområdet.

- Når vi talte sammen inden budgettet, var alle partier enige om, at der ikke skulle spares på plejehjemmene. Det var tosset, ar der skulle fyres folk. Men de faldt til patten, selv formanden for seniorudvalget og Enhedslisten gik med og nikkede ja . Dansk Folkeparti har fået skåret det meste af den besparelse væk i vores budgetforslag, og det er vi lykkelige for, sagde Irene Brostrøm.

Bente Claudi fik igen ordet.
- Det er ret misforstået, at vi har sparet meget. Jeg kan godt forstå, der er nogen synes, at det er undeligt, at jeg er glad for budgettet. Jeg glæder mig over, at vi kom frem til, at vi kun skulle spare en halv million kroner i 2017 og ikke flere, som var varslet. Det kommer ikke til at mærkes. Vi har værdighedsmidlerne, som vi bruger til andre aktiviteter, som kommer i stedet for de aktiviteter, der skulle være foregået. Det er rigtig ærgerligt, at I bliver ved med at sige, at der er sparet meget på det område. Den snak skal stoppes, sagde hun.

Hun understregede samtidig, at egenbetaling for kørsel til dagscentre i dag er 15 kroner pr. gang, altså 75 kroner i alt for fem dage. I budgetforslaget er prisen hævet til 30 kroner, men max. betaling for to kørsler, altså 60 kroner, uanset om man kommer to eller fem gange på en uge.

- Det er ikke noget, der kan mærkes, sagde hun.

Det fik dog straks Peter Frederiksen fra Venstre til at markere:

- Vi har gudhjælpemig en udvalgsformand, der siger, at hun er glad for, at der ikke er sparet. Det er andet år i træk, at hun leverer et budget, hvor der er flere beparelser på ældreområdet, end der er i vores budgetforslag. Det er mig uforståeligt. Det drejer sig både om de varme hænder på plejecentrene og kørslen, som bare er et udtryk for, at man har kørt brugerbetalingen op for de ældre og svageste. Fru Claudi, kom ned fra dit elfenbenstårn og ud i virkeligheden og mød de mennesker, der bliver ramt af det her, sagde Peter Frederiksen .

Men Bente Claudi holdt fast i, at kritikken er skudt forbi.

- Vi har faktisk vedtaget tingene sammen i udvalget. Vi har været enige om tingene. Så kommer der et forslag, der siger, at der ska lspares på plejencentrene. Vi sagde, at det ville vi ikke, men det blev barberet ned til en halv million. Der bliver jo ikke fyret en masse medarbejdere, men vi laver effetiviseringer, sagde hun.

Det fik Irene Brostrøm til at indvende, at det er den almindelige pleje, der bliver skåret ned på, og at aktiviteter på plejecentrene ikke kan sørge for, at der er varme hænder nok til at ældre kan komme i bad, på toiletter og så videre.

Susanne Due Kristensen fra Socialdemokratiet pointerede, at et notat, som hele byrådet dog endnu ikke set, viser, at der er blevet tilført penge samlet set.

Efter næsten 2,5 times debat blev først budgetforslaget fra Venstre, LA og DF sat til afstemning, men det var der ikke flertal for.

Borgmesteren ville herefter sætte det budgetforslag, som forligspartierne står bag til afstemning, men inden hun nåede det, bad Klaus Markussen fra Vensre om ordet og ville stille et æmdringsforslag om, at man fjernede stigningen i ældres egenbetaling til dagscentre og lod den manglende indtægt indgår i budgetopfølgningen.

Både borgmester, Tue Tortzen fra Fælleslisten, Rikke Macholm, SF og Christina Thorholm fra De Radikale kritiserede, at ændringsforslaget kom så sent, når afstemningen var i gang.

Efter et kig på forretningsordenen blev ændringsforslaget dog sat til afstemning men det blev nedstemt, da kun Venstre, LA og DF stemte imod. Herefter blev budgetforliget sat til afstemning, og helt som ventet stemte Socialdemokrateit, SF, Fælleslisten, De Konservative og De Radikale for, og budgettet for 2017-20 er derfor vedtaget.

Har debatten om sexisme taget overhånd?