1. august 2021
Direktør på Nordisk Perlite, Niels Knudsen, er stolt af sin virksomhed og ærgerlig over, at den lokalt mest er kendt som en problematisk virksomhed. Han mener ikke, hans virksomhed har miljømæssige problemer.
gallery icon

Se billedserie

Direktør på Nordisk Perlite, Niels Knudsen, er stolt af sin virksomhed og ærgerlig over, at den lokalt mest er kendt som en problematisk virksomhed. Han mener ikke, hans virksomhed har miljømæssige problemer.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vi er jo ikke miljøsvinere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Vi er jo ikke miljøsvinere
Hillerød - 08. februar 2020 kl. 10:49
Af Janne Mulvad

Der er koldt i den store produktionshal, selv om gassen brænder i to store ovne. Der er højt til loftet, og produktionsanlægget rejser sig hele vejen op mod taget. Larmen fra ovne, kværne og en sigte gør det svært at tale sammen, og medarbejder bærer både høreværn og åndedrætsværn, men de pakker det fine perlitematerialer i store sække. Produktionen kører på fuld kraft i Nordisk Perlite, fabrikken i Hammersholt Erhvervspark.

arrow Læs også: Nordisk Perlite anerkender ikke støjmåling

- Der er ikke så meget af den her type produktion i Danmark. Det meste er rykket til Østeuropa, der er salgsdirektør på Nordisk Perlite.

Nordisk Perlite er da også Skandinaviens eneste produktionsanlæg, der bearbejder den vulkanske sten perlite til produkter, der kan bruges til isolering, i spagnum som jordforbedring, eller forarbejdes videre til filterperlite, et produkt, der blandt andet bruges til filtrering af øl, æblejuice og andre fødevareprodukter, i medicinalindustrien og også findes i tandpasta.

Men det er ikke det, Nordisk Perlite er mest kendt for i Hillerød. Det er i stedet en konflikt med naboer og kommune om støv og støj fra produktionen i Hammersholt Erhvervspark.

- Det er ikke så morsomt. Og det tager meget tid. Og det er kedeligt at bruge tiden på det, men det skal jo gøres, når der kommer klager, siger Niels Knudsen, som er direktør på Nordisk Perlite, og ejer virksomheden sammen med sin søn, Jannick Knudsen.

Overholder støjgrænserne

Niels Knudsen fastholder, at der ikke er noget at komme efter, når det gælder støj, og en række støjundersøgelser viser da også, at Nordisk Perlite ikke larmer mere end tilladt.

- Kommunen har lavet en støjkortlægning, som viser, at vores støj dag, aften, nat, weekend, og helligdag ligger som de tidligere målinger har vist, - og vi overholder alle grænseværdierne, siger han.

Naboerne har kritiseret støjkortlægningen. De mener blandt andet, at Nordisk Perlite vidste, hvornår støjkortlægningen skulle laves, og derfor har kunnet justeret aktiviteterne på anlægget, så støjen blev mindre, mens der blev målt.

- Det passer ikke. Vi kan ikke stoppe anlægget eller gå ned på lavt gear. Enten kører det, eller også kører det ikke, siger Niels Knudsen, som peger på, at støjkortlægningen er gennemført af et certificeret firma.

Kommunen måler videre

Siden støjkortlægningen, som blev lavet i sommeren 2019, har Hillerød Kommune ifølge Niels Knudsen målt på nogle bestemte punkter på grunden 5-7 gange.

- Det sker, uden at vi er informeret. Og der har ikke været nogle overskridelser af støjgrænserne, siger han, som erkender, at det sker, at beboerne nær fabrikken oplever at blive vækket af kraftige bankelyde fra fabrikkens tag om natten.

En del af virksomhedens produktion pakkes i sække, mens en del blæses ud i store siloer, hvorfra det lastes direkte på lastbiler til kunder, der får leveret store mængder perlite. Det sker, at rørene ud til siloerne stoppes til.

- Så skal man have det fjernet, og det sker ved at banke på rørerne. Det sker nogle få gange om året, men det er selvfølgelig irriterende, siger han, som lover, at Nordisk Perlite arbejder på en anden løsning, så man kan undgå at banke på rørerne.

Togstøj og andet støj

Niels Knudsen mener desuden, at der også er meget andet end hans produktion, der bidrager til det samlede støjbillede i området.

- Vi vil ikke klandres for togene herude, og heller ikke for andre, der laver støj. Vi vil gerne klandres for vores egen støj, siger han.

Han mener også, at det hører med til historien, at hans fabrik ligger i et industriområde, hvor der har været industri i århundreder - nemlig Hammersholt Teglværk.

- Da teglværket lukkede, besluttede man, at her skulle være industrikvarter. Selv om det ikke hjælper, så er folk jo flyttet hertil efter det, og må have vidst, at her lå noget industri, siger Niels Knudsen, som faktisk er stolt af sin virksomhed, som blev stiftet i 1979, og dengang lå i Københavns Nordhavn.

- Vi synes selv, vi er en succeshistorie. Vi laver et produkt, som er klimavenligt, og som erstatter andre produkter, som kan være problematiske, siger han, som igennem årene har været aktiv i det internationale Perlite Institute, som samler hele verdens perliteproducenter. Her fik han i 2004 foreningens ærespris for at have bidraget til udviklingen af perlitebranchen.

- Det kan jeg godt være stolt af, at vi har gjort noget ekstraordinært, siger han, som ellers ikke har organiseret Nordisk Perlite i Danmark, hvor der ikke er andre virksomheder af den type.

- Det betyder, at vi skulle rette blikket ud i verden for at dele erfaringer med andre producenter. Det betyder også, at jeg i dag har et godt netværk, hvor jeg kan komme med mine ideer, siger han.

CO2-neutral

Nordisk Perlite vil også gerne være kendt for andet end at være en problematisk virksomhed i nærområdet.

- Vi er en CO2-neutral virksomhed, for når vores kunder bruger vores produkt, sparer de mere CO2, end vi bruger på at producere produktet, siger salgsdirektøren Jacob Clement Nielsen.

Nordisk Perlite har også i en årrække sørget for, at varmen fra produktion genanvendes i Hillerød Forsynings fjernvarmenet via en to kilometer lang varmeledning fra fabrikken til varmeledningerne i Hillerød by.

- Vi brænder en del gas til opvarmning af vores materiale. Når det er ekspanderet, går perliten og røggasserne gennem en varmeveksler, der varmer vand op, som kommer i varmeledningerne til Hillerød Forsyning, siger Niels Knudsen.

Leveringer fra Grækenland og Tyrkiet

En stor lastbil kører forbi virksomheden. Længere nede af vejen ligger resten af Hammersholt Erhvervspark, med en lang række virksomheder.

- Vi bliver skudt i skoene, at alle lastbilerne er til os. Men det er de altså ikke, siger Niels Knudsen.

3-4 gange om året er der dog mange lastbiler, der kører til og fra Nordisk Perlite. Det er, når råperliten ankommer fra miner i Grækenland og Tyrkiet.

Den vulkanske sten knuses til småsten nær minerne, og sejles på skib til Hundested. En skibsladning er 4-5000 tons perlite, som fordeles på 100 til 120 lastbilslæs, der tager turen frem og tilbage til Hammersholt fra Hundested de kommende dage.

Påbud om støv

Det er ved leveringen af råperliten, der kan opstå problemer med støv - en anden sag, der fylder hos Nordisk Perlite, som i maj 2018 fik et påbud fra Hillerød Kommune om at indføre en række arbejdsgange, der skal begrænse støvet.

Nordisk Perlite klagede over påbuddet til Miljø- og Fødevareklagenævnet, en sag, som endnu ikke er afgjort.

- De fleste ting er noget, vi allerede gør. Og så er der et punkt om, at vi skal lukke portene til produktionshallen altid. Men når det er varmt, kan det være ulideligt at stå der. Det er rimeligt, at hvis der er støv inde, at vi lukker portene. Men hvis der ikke er støv, så er det urimeligt at komme med et påbud om, at vi skal have lukket, siger Niels Knudsen, som ikke er stolt af sagen.

- Selvfølgelig er det aldrig sjovt, når der kommer et påbud. Og slet ikke, når man ikke er enig i det. Men kommunens opgave er jo at gribe ind, hvis der kommer klager, og finde ud af, hvad der er sort og hvidt, siger han, og understreger, at Nordisk Perlite gør meget for at undgå støv, blandt andet bruges der vandkanoner, når perliten leveres.

- Der kan også ske udslip, hvis der går hul på et rør. Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå det, men det er noget, der kan ske i enhver produktion, og sådan er det også her. Men vi sælger jo perliten, og får penge for det, så vi har et økonomisk incitament til at få det ned i sækkene, siger Niels Knudsen, og fortsætter:

- Vi er jo ikke miljøsvinere. Vi har to problemer: Støv og støj. Men vi har ingen kemiske udfordringer. Vi har et naturprodukt, en vulkansk sten, der er uskadelig for mennesker, og bliver brugt i fødevarer, medicin og tandpasta, siger Niels Knudsen.

arrow Nu skal Hammersholt have nattero
24. oktober 2020 kl. 06:26 Opdateret: kl. 15:55
arrow Udskældt virksomhed kan blive politianmeldt
07. september 2020 kl. 10:11 Opdateret: kl. 21:58
arrow Nordisk Perlite: Vi vil det gode naboskab
07. september 2020 kl. 10:02 Opdateret: kl. 21:57
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?