19. oktober 2021
Kunstneren Anne Maria Udsen (bagerst) viste udstillingen frem sammen med kunstner Anne Mette Edeltoft, som også deltager på udstillingen.
gallery icon

Se billedserie

Kunstneren Anne Maria Udsen (bagerst) viste udstillingen frem sammen med kunstner Anne Mette Edeltoft, som også deltager på udstillingen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstnere tolker verdensmål på Annaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunstnere tolker verdensmål på Annaborg

Verdensmålene er i fokus på Annaborg, hvor fire svenske og fire danske kunstnere udstiller.

Hillerød - 14. oktober 2021 kl. 07:45
Af Janne Mulvad
arrow Læs også: Udstilling inspireret af bæredygtighed udvikling

Man kan stadig nå at se nærmere på udstillingen "Clinch Illuminated" på Annaborg, hvor i alt otte kunstnere - fire fra Sverige, og fire fra Danmark, deltager.

- Besøgstallet er ikke så stort som det har været. Men vi er rigtig glade for at lægge hus til udstillingen, og vi får meget positive kommentarer fra publikum i vores gæstebog, siger formand for Hillerød Kunstforening, Margit Borring om interessen for udstillingen.

"Clinch Illuminated" er femte udstilling på Annaborg siden den langvarige coronanedlukning, og generelt synes formanden, at antallet af publikummer er ved at være på niveau med, hvad det var før corona.

Men hvorfor skal man gå ind på Annaborg - hvilket i øvrigt er gratis - og se på udstillingen før, det er for sent?

De otte kunstnere lader sig inspirere af FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, de 17 mål, der skal få os hen til en bedre verden med større retfærdighed, bedre liv for alle, bedre klima og større biodiversitet.

- Jeg synes, det er vigtigt. Og så kan man sige, at udstillingen bliver mere interessant, når der er noget at reflektere over. Kunst skal ikke bare være kunst. Der skal være noget på hjerte. Jeg vil gerne gøre en forskel, og jeg vil gerne inspirere andre, siger Anne Maria Udsen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at vi alle sammen prøver at kigge på, hvordan vi kan gøre en forskel. Jeg håber, udstillingen kan sætte noget i gang. Kunstnere er jo gode til at sætte tingene lidt på hovedet. Jeg selv arbejder meget med insekter - fordi de er i drastisk nedgang, siger hun.

Anne Maria Udsen har malet biller - eller rettere, deres exoskeletter, for det er døde biller, tomme skaller, hun finder i naturen og maler. Og insekterne er døde, de er væk. Ligesom de er på vej væk fra vores natur, siger hun og fortsætter:

Clinch Illuminated
Kunstnergruppen Clinch Illuminated udstiller til på søndag den 17. oktober på Annaborg.
Kunstgruppen består af: Sara Klein, Laima Puntule, Vibeke Glarbo, Anne Maria Udsen, Martin Klein, Lina Eriksson, Anne Mette Edeltoft og Geert Daae Funder.
Det er gratis at besøge udstillingen, og der er åbent torsdag til søndag klokken 12-16.

- Noget af det, der går igen hos flere af kunstnerne er vores forbundethed med naturen, siger hun.

- Coronaen har vist hvor relevant det er, det med vores forbundethed med naturen, siger kunstneren Anne Mette Edeltoft, som også er en af de otte udstillere.

- Udover at vi alle selv kan gøre noget i forhold til klimakrisen, skal vi også op på et politisk niveau, og have noget mere fart på. Det har corona vist os, godt kan ske. At der kan sættes ressourcer og penge af til, så der virkelig sker noget, siger Anne Mette Edeltoft - og skulle man have glemt det med corona, kan hendes bidrag til udstillingen genopfriske hukommelsen.

Hun har nemlig malet de farvestrålende figurer, som bakterier, svampe og virus faktisk er, og som først kan ses, når man kigger på dem i et mikroskop.

- De er jo inde i os, og de er en del af en kompleks balance mellem liv og død, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, der er noget spændende i, at man kan se på dem som en form og en struktur. Du finder en æstetik i dem. Men det er usynligt for det blotte øje.

Nu hænger der svampe og bakterier i storformat på Annaborgs vægge. Corona er der ikke. Anne Mette Edeltoft har ellers også lavet et stort maleri med den snart velkendte figur med sine spikes, men maleriet kom ikke med på udstillingen.

- Det står nede i kælderen, siger hun.

arrow DEBAT: - Hillerød vrimler med gode kulturtilbud
17. maj 2021 kl. 10:00 Opdateret: kl. 08:06
arrow På tur blandt kunsten i det offentlige rum
28. marts 2021 kl. 09:57 Opdateret: kl. 09:57
Rejser du til udlandet i år?