6. maj 2021
Dorte Dahlstrøm og Kim Bergstrøm slog mandag døren op til deres værtshus efter to måneders tvungen corona-nedlukning. Foto: Martin Warming
gallery icon

Se billedserie

Dorte Dahlstrøm og Kim Bergstrøm slog mandag døren op til deres værtshus efter to måneders tvungen corona-nedlukning. Foto: Martin Warming
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To måneder uden værtshus: - Det er jo mit andet hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To måneder uden værtshus: - Det er jo mit andet hjem

Jernstangen slog mandag dørene op igen for første gang i to måneder

Opdateret 19. maj 2020 kl. 14:10
Hillerød Posten - 19. maj 2020 kl. 05:00
Af Martin Warming

Mens mange børn ikke har set deres klassekammerater i flere måneder, så har mange voksne måtte undvære det sociale samvær og den daglige snak om vind og vejr, politik, fodbold og alle de andre emner, der har godt af at komme under kærlig behandling over en øl eller to engang imellem, på deres lokale stamværtshus.

arrow Læs også: Ny butik fikser din computer, når den driller

Men mandag slog mange af landets værtshuse dørene op igen - til stor glæde for blandt andre Finn Hansen, der har sin daglige gang på Jernstangen ved Hillerød Station.

"Jeg kommer her i hvert fald fem gange om ugen, og det har da været trist at skulle undvære det," lyder det fra Finn Hansen, der da også var en af de første til at tage plads i baren, da Jernstangen slog dørene op mandag formiddag klokken 10 efter to måneders tvungen corona-nedlukning.

Men selv om Jernstangen har været lukket i to måneder, så har Finn Hansen, der blandt venner og bekendte på Jernstangen bliver kaldt for 'Finn Holger', alligevel brugt en del tid på værtshuset. Han er nemlig en af de mange frivillige, der har hjulpet til med en større ombygning, der har trængt sig på i mange år.

"Vi har flyttet baren, og jeg meldte mig frivilligt til at hjælpe, fordi jeg godt kan lide stedet og de mennesker, der har det," fortæller Finn Hansen.

Stor opbakning

Og den frivillige hjælp er noget, som Kim Bergstrøm og Dorte Dahlstrøm, der ejer Jernstangen, sætter stor pris på.

"Der er blevet talt om at flytte baren i, jeg ved ikke hvor mange år, og hvornår skulle vi ellers lige hive to måneder ud af kalenderen til at gøre det. Så på den måde, er der da kommet noget godt ud af corona-krisen," siger Kim Bergstrøm.

"Der er stamkunder, der helt frivilligt har hjulpet os med alt muligt, mens vi har holdt lukket. Det er helt fantastisk med den opbakning, der har været. De har endda samlet penge ind til at ombetrække vores gamle barstole og gøre dem lavere, så de passer til den nye bar. Det er sgu lidt overvældende," tilføjer Dorte Dahlstrøm, der er glad for at kunne lange nogle øl over baren igen.

"Det er så dejligt at være tilbage. Da vi åbnede klokken 10, stod der en fem-seks stamkunder og pressede deres næser mod døren, og det er så skønt at se dem igen. Det har været ligeså hårdt for dem, at vi har været lukket ned, som det har været for os. Der er jo mange, der har en stor del af deres sociale liv her, så det har været vigtigt for os at åbne så hurtigt som muligt," siger Dorte Dahlstrøm, der dog ikke har ligget på den lade side, mens Jernstangen har været tvunget til at holde lukket.

"Jeg har to døtre, der arbejder som henholdsvis pædagog og sundhedsassistent, så jeg har passet børnebørn og hjulpet dem med deres online-skolearbejde," fortæller hun.

Overholder reglerne

Selv om gensynsglæden er stor på det lokale værtshus, så bliver der selvfølgelig hverken krammet eller givet hånd.

"Vi overholder selvfølgelig reglerne. Vi har fjernet nogle af vores borde og stole, så folk ikke sidder så tæt, og så har vi selvfølgelig både håndsprit og servietter, og vi gør ekstra meget rent," siger Kim Bergstrøm.

"Jeg tror ikke, at det bliver noget problem at få folk til at holde afstand. Ellers må vi vejlede dem, og de plejer jo at gøre, som vi siger, så det skal nok gå," tilføjer Dorte Dahlstrøm.

Også stamkunden Sten Rasmussen er glad for, at han igen kan komme på Jernstangen.

"Det er et skide skønt værtshus, så jeg er glad for, at det er åbnet igen. Jeg kommer her cirka hver anden dag, og så er vi nogle stykker, der mødes hver torsdag og rafler. Det har sgu' været nogle lange måneder. Det er jo mit andet hjem," fortæller Sten Rasmussen.

Ingen live-musik

Selv om Jernstangen - heldigvis - stort set ligner sig selv efter to måneders corona-nedlukning, bortset fra baren, der altså er blevet flyttet og nu står spejlvendt i forhold til tidligere, så er der dog ting, der ikke er helt, som de plejer at være.

"Vi plejer har live-musik en gang om måneden, men det kommer der nok ikke noget af lige med det samme. Det er der simpelthen ikke plads nok til. I weekenderne plejer vi at holde åbent til klokken 3, men indtil videre må vi kun holde åbent til klokken 24. Og så kommer jeg selv til at stå en del i baren. Der er ikke kommet nogle penge i kassen de sidste to måneder, så jeg tager selv en ekstra tørn det kommende stykke tid. Vi bliver jo nødt til at spare lidt på lønudgifterne," siger Dorte Dahlstrøm, der har ejet Jernstangen sammen med Kim Bergstrøm de sidste seks år.

Jernstangen har dog eksisteret siden 1971, og ifølge Kim Bergstrøm har der været udskænkningssted i kælderlokalerne på Nordre Jernbanevej siden engang i 1800-tallet.

Og nu flyder øllet altså igen.

arrow Nu skal spaden i jorden til nye rækkehuse i Ullerød
18. maj 2020 kl. 05:48 Opdateret: kl. 12:10
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?