6. juni 2020
Museum Nordsjælland opfordrer blandt andet til, at man kan opleve Kong Kjeldshøj - også kendt som Rokkestenen, som er en langdysse fra begyndelsen af bondestenalderen med to gravkamre. Rokkestenen, som ligger i Hillerød, blev restaureret og fredet i 1937. Pressefoto
Museum Nordsjælland opfordrer blandt andet til, at man kan opleve Kong Kjeldshøj - også kendt som Rokkestenen, som er en langdysse fra begyndelsen af bondestenalderen med to gravkamre. Rokkestenen, som ligger i Hillerød, blev restaureret og fredet i 1937. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tag på ekspedition til fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tag på ekspedition til fortiden

Museum Nordsjælland giver tips til, hvor man kan tage hen på tur og opleve fortiden

Hillerød Posten - 21. maj 2020 kl. 14:52
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I en tid, hvor museer, biografer med mere er lukkede, søger mange ud i naturen - og måske kan man godt savne lidt inspiration til nye steder og nye oplevelser. Derfor opfordrer Museum Nordsjælland til at tage på ekspedition til fortiden, hvor man på egen hånd eller med familien, kan udforske sporene efter fortiden.

Spredt ud over hele Nordsjælland er der utroligt mange steder, hvor man kan se spændende fortidsminder eller oldtidslandskaber, men det kræver ofte lidt baggrundsviden for rigtigt at forstå, hvorfor det er spændende.

Museum Nordsjælland har derfor samlet en række steder fra hele regionen, hvor man kan tage på ekspedition til fortiden udstyret med nysgerrighed, kamera og måske en nødration i form af en kaffekurv. På museets hjemmeside kan du finde en kort beskrivelse af hvert steds historie og, hvilke små finurligheder man skal lægge mærke til. Der står også, hvordan man kan komme til stedet.

Gadevang Mose

Nogle ekspeditionsmål er lette at få øje på, andre skal man gøre en indsats for at finde. Det kunne f.eks. være en af de mange skåltegnsten, som bl.a. ligger rundt omkring i Rudersdal Kommune. De er ikke altid helt lette at finde, men du får en guide. Det samme gælder Tibirkevejen, som er en stensat vej fra århundrederne før Kristi fødsel.

Blandt de meget synlige ekspeditionsmål er Kongedyssen i Allerød, som blev opført i bondestenalderen for 5500 år siden. Omtrent på samme tid, blev runddyssen ved navn Offerstenen, og en nærliggende langdysse, bygget i Hornbæk Plantage. På langdyssen huggede bronzealderfolket senere skåltegn ind i en af de store sten.

Andre steder kommer man måske forbi jævnligt uden at vide, at der ligger spor af fortiden. Det kunne f.eks. være stenalderlandskabet i Nivå, hvor man tydeligt kan se de 6.000 år gamle kyster fra dengang, havet stod flere meter højere i dag. Eller Gadevang Mose i Hillerød, hvor der for over 2000 år siden blev ofret en jernaldermand. Også Ewalds Høj i Rungsted kan man ikke, ved første øjekast, se er en bronzealderhøj.

Opfordringen fra Museum Nordsjælland lyder derfor: tag på ekspedition til fortiden og udforsk dem nærmere. Tag gerne et foto af jeres oplevelser og send det til museet via besked på facebook.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?