7. marts 2021
Blandt andet lyskrydset her ved Marie Mørks Skole skal forbedres, så trafikken kan flyde bedre. Arkivfoto: Mdt
Blandt andet lyskrydset her ved Marie Mørks Skole skal forbedres, så trafikken kan flyde bedre. Arkivfoto: Mdt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Syv millioner kroner skal få trafikken i Hillerød til at glide bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv millioner kroner skal få trafikken i Hillerød til at glide bedre

Politikerne har sat adskillige millioner kroner af til trafikforbedringer - bl.a. til lyskrydsforbedringer og nyt parkeringssystem

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:16
Hillerød Posten - 10. december 2019 kl. 10:00
Af Mette Dolmer Thygesen

trafik Bedre lyskryds, mere cykelparkering, henvisninger til ledige parkeringspladser og overvågning af kommunens signalanlæg.

arrow Læs også: Vejarbejde: Nu sættes arbejdet med ny cykelsti i gang

Til næste år skal 7,7 millioner kroner, som Hillerød Byråd har afsat til trafikprojekter, ud at arbejde for, at trafikanterne kan komme hurtigere gennem byen. Pengene blev afsat bed budgetforhandlinger, og 27. november godkendte et enigt byråd så, hvad pengene helt præcist skal gå til.

"Mange af os har ønsket os flere penge til mobilitet og fremkommelighed i mange år, og nu vil vi godt bede om de penge, som budgetforligspartierne har sat af til det i 2020," sagde Dan Riise (V), som er formand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget.

En kvart million kroner skal gå til overvågning af kommunens signalanlæg, så kommunen kan reagere hurtigt ved opståede fejl. Kommunen har i dag overvågning af 12 signalanlæg, mens de resterende anlæg ikke bliver overvåget. Men det kan der altså blive lavet om på nu.

Desuden vil politikerne bruge en masse penge, i alt omkring halvanden millioner kroner, på at forbedre og ombygge forskellige lyssignaler. Forvaltningen har sammen med rådgivere fra RAW Mobility gennemgået alle kommunens signalanlæg, og det er en signalscreening, som kan medføre store gevinster for både trafiksikkerhed og øge fremkommeligheden, mener forvaltningen. På baggrund af screeningen har forvaltningen udpeget en række lyskryds som førsteprioritet. Forbedringerne omfatter for eksempel etablering af radardetektering, nye svingpile, omprogrammeringer med videre.

Et af de lyskryds, der skal forbedres, er krydset ved Marie Mørks Skole, hvor der er en hel del kødannelse, særligt i myldretiden. Her kan der etableres en mere intelligent trafikstyring af krydset, set i sammenhæng med krydsene ved Hostrupsvej og Carlsbergvej. Den såkaldte "intelligent trafikstyring" gør det muligt at beregne, hvad den mest optimale grønne lysperiode er for krydset.

På byrådsmødet glædede Christina Thorholm(R), som er formand for Omsorgs- og Livskraftudvalget sig særligt over renoveringen af lyssignalerne:

"Det her handler om fremkommelighed for alle kommunens borgere. Blandt andet har de handicappede længe ønsket, at vi får renoveret lyssignaler, og nu kan vi, i forbindelse med denne udskiftning, forbedre forholdene for blandt andre blinde. Det er noget, som glæder både politikere, Dansk Blindesamfund og Handicapråd," sagde hun.

Også busserne skal komme lettere igennem trafikken. Derfor sætter politikerne penge af til at få busprioriteringen i lyssignalerne til at fungere optimalt - også så prioriteringen af busserne ikke får biltrafikken til at strande til.

Hvis flere borgere bruger cyklen, kan det også få en positiv effekt på trafikproblemerne. Derfor afsætter politikerne 2,5 millioner kroner til projekter, som skal flytte biltrafik over til cykeltrafik - herunder skal cykelparkeringsmulighederne forbedres for 500.000 kroner.

På byrådsmødet var det noget, der glædede især SF's Peter Langer:

"Det her er en god sag. Vi skal 7,5 millioner kroner ud i trafikken, og vi er specielt glade for, at en tredjedel af dem går til cykelfremme med alle de forskellige forslag," sagde han.

Endnu et nyt tiltag på listen går på at forbedre forholdene for fodgængere i de kryds, hvor de skal trykke på en knap for at få signalet til at skifte til grønt. Her vil politikerne investere i, at fodgængere ikke skal vente så længe som nu på, at det bliver grønt. Det gælder for eksempel i krydset Gammel Frederiksborgvej-Hulvej og der, hvor fodgængerne skal krydse Nordre Jernbanevej foran Hillerød Station.

Desuden putter politikerne penge i at gøre signalanlæggene dynamiske, så langsomtgående fodgængere får mere tid til at krydse vejene.

Sidst, men ikke mindst, afsætter byrådet halvanden millioner kroner i at etableret et system, som kan henvise bilisterne til ledige parkeringspladser i Hillerød bymidte. Dermed kan bilister se på skilte, allerede når de kører ind i byen, hvordan belægningen er på de forskellige p-pladser.

Byrådet vil, på foranledning af Arkitektur-, Byplan- og Trafikudvalget, desuden arbejde hen mod at udvide rundkørslen ved Herredsvejen og få lavet en såkaldt 'shunt', altså en frakørselsvej i krydset ved Roskildevej-Overdrevsvejen, hvor mange bilister holder i kø i myldretiden for at dreje til venstre ved Novo Nordisks kursuscenter Favrholm Campus.

Trafikforbedringer

  • Disse lyskryds skal forbedres: Helsingørgade-Nordre Jernbanevej, Herredsvejen - Slangerupgade, Tikanten, Skansevej / Tamsborgvej, Skovledet-Skansevej, Jespervej-Skovledet, Hammersholtvej-Funkevej (Fodgængerfelt), Frederiksværksgade-Kalvehavevej, Tulstrupvej-Falkevej, Østergade-P-huset og Lyngevej-Solrødgård.

Kommunen skal løbende i 2020 informere om de mange projekter på både Facebook og hjemmeside.

arrow Trængselsramt rundkørsel skal forbedres
10. september 2020 kl. 05:59 Opdateret: kl. 10:31
arrow Cykelsti bliver dyrere end ventet
17. august 2020 kl. 09:34 Opdateret: kl. 09:08
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?