6. juni 2020
Biblioteket lancerer ny novellekonkurrence for unge med udgangspunkt i parforcejagtlandskabet. Præmien er blandt andet en tur i luftballon. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Biblioteket lancerer ny novellekonkurrence for unge med udgangspunkt i parforcejagtlandskabet. Præmien er blandt andet en tur i luftballon. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skriv en novelle - og vind en tur i luftballon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skriv en novelle - og vind en tur i luftballon

Unge mellem 14 og 17 år har nu mulighed for at deltage i novelle-konkurrencen 'Skriv så blodet sprøjter'

Hillerød Posten - 23. maj 2020 kl. 06:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Unge nordsjællandske skrivespirer kan nu deltage i novellekonkurrencen 'Skriv så blodet sprøjter', der lanceres i anledning af 350-året for parforcejagtens indførelse i Danmark.

Vinderne får præmier i form af en luftballontur højt over det nordsjællandske parforcejagtlandskab eller en muddersprøjtende tur på mountainbike gennem det kuperede jagtterræn, der i 2015 blev udpeget til verdensarv.

"De nordsjællandske skove rummer et hav af både gode og makabre fortællinger. Blandt de absolut mest dramatiske er historierne knyttet til de kongelige parforcejagter, som det i år er 350 år siden første gang fandt sted her. Vi er derfor rigtig spændte på at se, hvilke vinkler på historierne novellekonkurrencen afføder, og hvordan de unge fortolker, fortæller og forstår den særlige jagtform og det tilknyttede helt unikke jagtlandskab," udtaler site manager Jesper Munk Andersen, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, i en pressemeddelelse.

Dramatisk fortid

Konkurrencen er lavet i et samarbejde mellem Unesco Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Frederiksborg Amts Avis og Hillerød Bibliotekerne - og blandt andre borgmester Kirsten Jensen sidde ri juryen:

"Jeg glæder mig over, at vores bibliotek er med til at gøre fortællingen om vores fantastiske historie levende, og at jeg er meget spændt på de noveller, vi får ind," udtaler hun i en pressemeddelelse.

I dag bliver de nordsjællandske skove for det meste brugt til hyggelige ture til fods eller på mountainbike i skovens stille ro. Men de historiske begivenheder, der her har fundet sted gennem tiden, er ofte langt mere dramatiske og til tider også blodige. I konkurrencen skal deltagerne tage læseren med tilbage i historien til dengang, skovene genlød af halsende hunde, høje jagthorn og kongelige parforcejagter.

"Drømmen er, at novellekonkurrencen bidrager til at udvide de unges horisont, hvad angår deres viden og forståelse for vores kulturarv. Kongehistorien og parforcejagten er en vigtig del af Hillerøds og Nordsjællands DNA, og jeg glæder mig til at læse de mange fantastiske fortællinger og se, hvordan historien kan blive levendegjort og genfortalt af de yngre generationer," udtaler bibliotekschef på Hillerød Bibliotekerne, Stine Have.

Luftballontur

Vinderen af novellekonkurrencen får en oplevelse af de helt store. Hovedpræmien er nemlig en tur i en luftballon til en værdi af 15.000 kroner.

"Jeg tror ikke, der findes en smukkere måde at opleve nationalparken på end fra en luftballon, der lydløst svæver over skove og søer med panoramaudsigt til Nordsjællands storslåede landskab. Jeg ønsker alle deltagere held og lykke," udtaler Carl Bruun, bestyrelsesformand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Novellen skal sendes ind senest 15. juni klokken til simva@hillerod.dk.

Om konkurrencen:

  • Novellen skal være mellem 3.000 og 5.000 anslag inkl. mellemrum.

  • Deltagere skal være mellem 14 og 17 år, gå i 8-10. klasse eller første årgang på en ungdomsuddannelse.

  • Novellen skal være historisk fiktion og derved tage udgangspunkt i historiske fakta fra Parforcejagtlandskabets historie.

  • Indsendelsesfrist: 15. juni klokken 12 til simva@hillerod.dk. I mailen skal skribentens navn, alder, telefonnummer, klassetrin og skole fremgå.

  • Præmier er en tur i luftballon over Nordsjælland for seks personer arrangeret af Hot Air ApS (Alle under 18 år skal medbringe skriftlig tilladelse fra deres forældre, og minimum en voksen skal deltage i turen) og en mountainbiketur i Store Dyrehave med fire cykler og en instruktør arrangeret af Sponz MTB.

  • Vinderne bliver udvalgt af en jury bestående af Kirsten Jensen, borgmester i Hillerød, Palle Høj, chefredaktør på Frederiksborg Amts Avis, Ida Marie Rendtorff og Daniel Zimakoff, forfattere til flere ungdomsbøger, og Jette Baagøe, tidligere direktør på Jagt- og Skovbrugsmuseet og forfatter til bogen 'Kongens Skov'.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?