14. august 2020
En 43-årig mand, som var for Retten i Hillerød, slipper for straf for at sætte ild til træer i skoven, da han var utilregnelig på grund af psykisk sygdom. Arkivfoto: Adobe Stock
En 43-årig mand, som var for Retten i Hillerød, slipper for straf for at sætte ild til træer i skoven, da han var utilregnelig på grund af psykisk sygdom. Arkivfoto: Adobe Stock
Foto: Akhararat _Wathanasing/toa555 - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Psykisk syg erkender flere påsatte skovbrande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykisk syg erkender flere påsatte skovbrande

Mand var psykotisk, da han i december 2018 flyttede ud i skov og tre gange satte ild til stabler med træstammer

Hillerød Posten - 02. juli 2020 kl. 06:10
Af Mette Dolmer Thygesen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der skulle en stor slukningsindsats til, da der tilbage i december 2018 blev sat ild til stabler af træstammer i skovområder ved Isterødvejen i Hillerød. Nu har en psykisk syg mand erklæret sig skyldig i de påsatte brande.

arrow Læs også: Kennet og hans søn fangede indbrudstyv: - Jeg følte mig da noget presset

Sagen var forleden for Retten i Hillerød, hvor den i dag 43-årige mand erkendte, at han den 20., 24. og 25. december i 2018 satte ild til træstammerne, som tilhørte naturstyrelsen.

Et mønster

Manden er diagnosticeret med paranoid psykose, og han er afhængig af cannabis, står der i dombogen.

Han har været indlagt fem gange i psykiatrisk regi, første gang i 2011, står der i en retspsykiatrisk erklæring fra oktober sidste år. Manden tager medicin mod sin psykose, men mellem indlæggelserne har der været perioder, hvor han har undladt at tage medicinen - og så er det gået galt:

"Det er et mønster, at observanden i psykotisk tilstand før indlæggelserne har foretaget ildspåsættelser og er flyttet ud i en skov på grund af forfølgelsesforestillinger," står der i rapporten.

Følte sig forfulgt

Manden var også syg, da han satte de tre brande i gang i skoven i 2018, står der i rapporten:

"Han blev under denne sidste indlæggelse igen fundet psykotisk med forfølgelsesforestillinger om overvågning fra politi, PET, kommune og boligforeningen, og indlæggelsen var af måneders varighed," står der, og manden blev tvangsindlagt, da han blev vurderet som farlig, står der:

"Han planlagde hævnaktion ved at påsætte ild eller skade biler tilhørende kommunale medarbejdere og personer i boligforeninger," står der i rapporten.

Ved branden 20. december var der ild i en brændestabel, som målte cirka 3,5 meter i højden, fem meter i bredden og 20 meter i længden, oplyste Nordsjællands Politi dengang. Da måtte flere slukningskøretøjer fra brandvæsenet tilkaldes, og efter flere timers brandslukning måtte der sendes assistance for at hjælpe brandmændene.

Manden bor pt. på et herberg og er i behandling med antipsykotisk medicin.

Utilregnelig

Retten besluttede, at manden ikke skal straffes med henblik på, at han var utilregnelig på gerningstidspunktet på grund af sindssygdom. Men for at forebygge nye lovovertrædelser skal han undergive sig psykiatrisk behandling.

Manden erkendte også i retten, at han havde kørt på en 'tunet' knallert uden førerret.

Han erkendte desuden, at han havde truet en medarbejder i et kommunalt jobcenter med vold, da han havde sendt en email med teksten 'hvor jeg glæder mig til at stikke dig ned, perker' tilbage i november sidste år.

Mandens knallert blev konfiskeret.

Anklageren bad om en erstatning på 30.000 kroner for det brændte træ til naturstyrelsen, men det afviste retten, da de ikke fandt beløbet tiltrækkeligt dokumenteret.

Manden, som er tidligere straffet for blandt andet at have kørt for stærkt, får frakendt førerretten betinget.

arrow Vidner: Drabstiltalt var hjælpsom - men omklamrende
18. juni 2020 kl. 16:40 Opdateret: kl. 16:32
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?