24. september 2020
Anette Thorslund, der er købmand i Meny på Fredskovhellet, fortæller, at supermarkedet sparer fire ton CO2-udledning og året på grund af de nye tiltag. Foto: Martin Warming
Anette Thorslund, der er købmand i Meny på Fredskovhellet, fortæller, at supermarkedet sparer fire ton CO2-udledning og året på grund af de nye tiltag. Foto: Martin Warming
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalt supermarked med i klimakampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalt supermarked med i klimakampen

MENY på Fredskovhellet har nedbragt CO2-udledning med fire ton

Hillerød Posten - 03. august 2020 kl. 16:30
Af Martin Warming
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Meny på Fredskovhellet har fokus på klimaet.

arrow Læs også: Bedsteforældre går på gaden for klimaet

Fremadrettet sparer butikken miljøet for udledningen af minimum fire ton CO2 om året.

Det er resultatet, efter at butikken sidste år fik monteret et energistyringssystem med måleudstyr, der overvåger strømforbruget. Målingerne viste, at butikken kunne reducere el-forbruget. Den øgede opmærksomhed gør, at der nu bruges 20.000 kWh mindre end før, og det svarer til strømforbruget i fire parcelhuse, der er beboet af to voksne og to børn.

"Vi er stolte af at kunne bidrage til reduktionen af klimaaftrykket. Justeringerne på vores anlæg og adfærdsændringerne i det daglige skaber besparelser til gavn for miljøet men også for butikkens økonomi," siger købmand Anette Thorslund.

Overvågningen af el-forbruget er i princippet det samme, som når en løber benytter et sportsur, der måler puls, blodtryk og kalorieforbrug. Udstyret bliver monteret i tilknytning til butikkens hovedtavle og aflæser automatisk forbruget af strøm i forskellige dele af butikken.

Meny har blandt andet fået låg på kølediskene, og det betyder ikke bare, at kulden bliver der, hvor den gør størst gavn. Det betyder også, at supermarkedet kan spare idt på varmeregningen, da kulden fra kølediskene ikke nedkøler selve butikslokalet. Foto: Martin Warming

Det nye udstyr og indsigten i forbruget giver samtidig købmanden mulighed for hurtigt at opdage uhensigtsmæssigheder og defekter ved for eksempel køle- og fryseudstyr, ventilationen eller belysningen uden for butikken.

Energioptimeringen er gennemført i samarbejde med købmandsfonden KFI, der indtil nu har hjulpet 100 butikker over hele landet med at nedbringe elforbruget.

På landsplan har det resulteret i fremtidige besparelser på 3,3 mio. kWh om året. Det svarer til 658 ton C02 - eller forbruget af strøm i cirka 700 parcelhuse.

arrow Stort set enigt byråd bag ny klimaplan
15. juli 2020 kl. 16:28 Opdateret: kl. 14:42
arrow Ny klimastrategi på plads i Hillerød Kommune
15. juli 2020 kl. 16:22 Opdateret: kl. 14:42
Har debatten om sexisme taget overhånd?