20. september 2021
Frederiksborg Slotskirke skal til at have et drenge- og mandskor.
Frederiksborg Slotskirke skal til at have et drenge- og mandskor.
Foto: Presse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirke genopliver drenge- og mandskor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirke genopliver drenge- og mandskor

Frederiksborg Slotskirke genopliver en gammel tradition for at have sit eget drenge- og mandskor

Hillerød Posten - 04. januar 2020 kl. 07:12

En gammel tradition med drenge- og mandskor i Frederiksborg Slotskirke bliver nu vækket til live igen med korleder Karen-Maria Baun Hørlück i spidsen.

"Det er blevet sejt at være dreng og synge. De seneste 10 år har de danske drenge- og mandskor oplevet stor interesse og succes på tværs af Danmark. Og nu skal den gamle tradition vækkes til live igen i Hillerød efter mange års pause. Provstiet bakker op om et nyt drenge- og mandskor, som får hjemsted i Frederiksborg Slotskirke," skriver Frederiksborg Slotskirke i en pressemeddelelse.

arrow Læs også: Hillerødkunstner flytter og lukker sit galleri på Milnersvej
Starter i uge 3

Det er korleder Karen-Maria Baun Hørlück, som står i spidsen for drenge- og mandskoret, der starter op i uge 3 i januar. Hun kommer senest fra en stilling på Sankt Annæ Gymnasium, hvor hun igennem 10 år har arbejdet med Københavns Drengekor – både de lyse sopranstemmer, og drenge, der skal lære at synge med deres mandsstemme, når stemmen går i overgang.

”Lige nu er vi ude at møde en masse musikglade drenge, som har lyst til at være med i et fællesskab, hvor vi virkelig rykker os musikalsk. Vi skal synge noget af den største musik skrevet i musikhistorien, som har været slidstærkt i århundreder, og så skal vi synge noget sjovt og moderne. Vi vil skabe et stærkt fællesskab med masser af oplevelser, og vi skal ud i virkeligheden for at give andre mennesker gode oplevelser – uanset om det er i kirken, på torvet i Hillerød eller på et plejehjem,” siger Karen-Maria Baun Hørlück.

Drengekor flere år undervejs

Initiativet bag drenge- og mandskoret startede for et par år siden, da slotsorganist Bine Bryndorf, skulle ansætte en bassanger i kirkekoret. Opgaven var ikke lige til. Der manglede nemlig mandlige sangere. Her opdagede hun, at der var et hul i fødekæden, da mange drenge stopper med at synge i puberteten.

Det blev begyndelsen til et lokalt samarbejde mellem blandt andet en række organister og Hillerød Musikskole, som dannede Sangcenter Nordsjælland, der er støttet af Hillerød Kommune. Sideløbende er der blevet arbejdet med at styrke sang og musik i folkeskolen i Hillerød. Netop de tiltag har nu ført til etableringen af et drenge- og mandskor ved Frederiksborg Slotskirke med altså Karen-Maria Baun Hørlück som korleder.

Ingen kun til drenge

I Hillerød er der flere kortilbud for både drenge og piger, men ikke et tilbud kun til drenge. Ifølge Karen-Maria Baun Hørlück vil drengene gerne synge med pigerne i de små klasser, men hopper efterhånden fra, fordi kormiljøet med tiden bliver alt for domineret af pigerne.

”Hvis de skal blive ved med at synge, må vi skabe et miljø, som motiverer drengene og etablere et fællesskab, de gerne vil være en del af. For drengene er drengestemmen noget, de har i en relativ kort periode af deres liv, mens mandsstemmen er den, de har resten af livet. Netop når stemmen går i overgang, er der mange, der viger tilbage og stopper. Det er en meget følsom periode, hvor drengene har helt andre udfordringer end pigerne. Netop her tager vi hånd om drengene og hjælper dem til at synge videre. Både op til og i den periode har det stor betydning, at drengene kan være i et trygt miljø, hvor de kan se op til de større drenge og unge mænd, som netop har været der før dem,” siger Karen-Marie Baun Hørlück.

arrow City Bakery er blevet opkøbt
05. januar 2020 kl. 14:55 Opdateret: kl. 14:55
arrow Popsangerinde synger opera til velgørenhed
05. januar 2020 kl. 10:01 Opdateret: kl. 14:39
Synes du, at kommunen er der for dig?