
Tre partier stemte imod at bruge 440.000 kroner på, at alle kommunens ansatte får 100 kroner til kollega-arrangement
Et forslag om at støtte de ansatte i Hillerød Kommune med 100 kroner per person til et arrangement med kollegerne skabte stor debat i byrådet onsdag i sidste uge.
Forslaget var blevet stillet af direktionen og gik på, at alle medarbejdere i kommunen skal have et takkebrev og en blomst som påskønnelse af deres store arbejdsindsats under coronapandemiens første periode. Dertil skal der lægges 100 kroner per medarbejder - penge som skal gå til det, som den enkelte arbejdsplads har tradition for, for eksempel en fælles frokost, kage, tilskud til en middag eller lignende.
"Det handler om en generel påskønnelse af den indsats, vores medarbejde har gjort. Vi afsætter et beskedent beløb per medarbejder, og det bruges samlet på arbejdspladsen, så vi understreger, at man har gjort en stor indsats som kommunal medarbejder," sagde borgmester Kirsten Jensen (S) på mødet i onsdags.
Hun kaldte det en symbolsk påskønnelse:
"På et tidspunkt skulle man ikke alene passe sit arbejde hjemmefra, men også undervise eller passe sine egne børn. Og der, hvor man mødte på arbejde, blev der også gjort en ekstra indsats. Også børnehaver og skoler skulle genopfindes to gange inden for et par måneder. Alt arbejdet blev gjort, synes jeg, i en vældig konstruktiv og positiv indstilling. Så den her påskønnelse kan understøtte det fællesskab, man er vendt tilbage til," sagde hun.
Takkebrevet, blomsten og checken på 100 kroner per medarbejder kommer i alt til at koste kommunen 440.000 kroner - og det kunne blandt andet Nikolaj Frederiksen fra Det Konservative Folkeparti ikke stemme for:
"Jeg stemmer imod. Det er ikke, fordi jeg ikke påskønner de kommunalt ansattes arbejde og den indsats, de har gjort. Men jeg stemmer imod i respekt for, at alle andre, som har måttet lide nogle ofre - ikke er blevet påskønnet. Det er fint at sige tak til de ansatte, men ikke for 440.000 kroner tak. De penge, tror jeg godt, vi kunne bruge anderledes," sagde han.
Det er specielt de privatansatte, der har lidt og haft ofre under coronakrisen, mente han - og nævnte også, at Danmarks udsendte i Afghanistan, Irak og Afrika heller ikke har fået nogen påskønnelse.
"Af respekt for de privatansatte og de tab og afsavn, de har måttet lide, så synes jeg ikke, vi kan tillade os at gøre andet end at sige tak til kommunalt ansatte. Det behøver ikke at koste noget," sagde han.
Også Nye Borgerliges Morten Bille stemte imod forslaget:
"Det er fantastisk at huske at anerkende medarbejdernes gode indsats, og det håber jeg, man gør hver dag. Men vi er imod, at man tager skattepenge, som grundlæggende set er alle folks penge, også de private virksomheders - og de har det svært i øjeblikket. Samtidig bliver det dyrt at administrere. Det kommer til at koste meget i administrationsomkostninger - så vi er klart imod," sagde han.
Heller ikke Radikale Venstre stemte for forslaget. De mente i stedet, at de 440.000 kroner skulle findes inden for det allerede eksisterende kommunebudget:
"Det er en rigtig god ide at komme med en påskønnelse. Der er ingen tvivl om, at mange medarbejdere i kommunen har ydet en anderledes, ekstraordinær og rigtig fin indsats. Der er også nogle her i kommunen, som meldte sig til at give en hånd med, da vi åbnede dagtilbuddene. Så der er god grund til, at vi som byråd siger til medarbejderne, at de har gjort det godt ekstraordinært godt - det kan vi ikke sige for tit, og slet ikke i denne sammenhæng," sagde Jørgen Suhr, som stillede et ændringsforslag, så de 440.000 kroner skulle findes ude på afdelingernes og institutionernes allerede afsatte budget.
"Det, synes vi, er den rigtige måde at kombinere det at passe på kommunens penge og samtidig give medarbejderne påskønnelse," sagde han.
Det var dog ingen af de andre partier, som bakkede op om forslaget.
Louise Colding fra Socialdemokratiet pegede på, at de kommunalt ansatte tidligere har fået for eksempel julegaver og gratialer ved 25 års ansættelse - men alt det er sparet væk nu.
"Hvis vi fortsat vil have medarbejdere, som møder glade og engagerede op på arbejde, så er vi nødt til at påskønne, at der er nogen, der er gået ekstraordinært langt i den her situation. Også hvis vi - gud forbyde det - endnu engang kommer i en situation, hvor vi har brug for deres kræfter. Jeg er 100 procent sikker på, man siger tak til medarbejderne ofte og tit - og nu får de så en lille erkendtlighed - så man for en gang skyld siger, 'her gjorde I noget helt særligt'. Der er brug for, at vi giver medarbejderne et løft, så de ikke siger op til den første, men kommer glade igen efter ferien," sagde hun.
Også Venstres Peter Frederiksen støttede forslaget:
"Der her handler ikke om udsendte eller privatansattes gaver. Det handler om, hvordan vi som arbejdsgivere vælger at påskønne vores medarbejdere," sagde han og nævnte, at både lærere, pædagoger, hjemmesygeplejersker, plejecenteransatte og andre kommunalt ansatte har leveret et stort stykke arbejde:
"Det skete, uden de havde fået ordentlige retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. De skulle prøve at organisere en hverdag til gavn for børnene, for ældre og for syge, med smitterisiko selv. Det popper jo op dagligt, at ansatte bliver smittet. På denne måde kan vi sikre en lille erkendtlighed til at have et socialt samvær med sine kolleger, når vi er vendt tilbage til mere normale tilstande".
Også SF's Peter Langer bakkede op:
"Et langt liv i pensionsforsikringsbranchen for mig, og for min stakkels kone på sygehuset i 25 år, har tydeligt vist mig, at rygterne om det fede offentlige arbejdsliv er stærkt overdrevet. Hun kom hjem uden noget som helst, uden julegaver, og vi andre gik til fester. Der er så meget, man ikke har haft i den offentlige sektor igennem mange år. Og vi har haft folk ude i frontlinjen - sundhedspersonale, pædagoger, plejehjemspersonale. Jeg synes, de fortjener en belønning," sagde han.
Byrådet vedtog også at modtage cirka 300.000 kroner til sommeraktiviteter til plejehjemsbeboere og cirka 150.000 kroner til sommeraktiviteter til borgere på socialpsykiatriske botilbud og andre botilbud. Pengene kommer fra den sommerpakke, som regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet har indgået aftale om. Sommerpakken skal være med til at styrke dansk sommerøkonomi og indeholder samlet set initiativer for 700 millioner kroner.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her