18. oktober 2021
For at få Nøjsomhed af ghettolisten fik nogle af beboerne, der skulle tvangsflyttes, tilbudt boliger på Vapnagaard på den anden side af Kongevejen. Det skete øjensynlig også selv om der var tale om ledige. Foto: Sarah Marie Winther
For at få Nøjsomhed af ghettolisten fik nogle af beboerne, der skulle tvangsflyttes, tilbudt boliger på Vapnagaard på den anden side af Kongevejen. Det skete øjensynlig også selv om der var tale om ledige. Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vapnagaard-indsats ender på Byrådets bord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vapnagaard-indsats ender på Byrådets bord

Byrådet skal nu tage stilling til, hvorvidt jobcentret skal omprioritere ressourcer til særlig jobindsats på Vapnagaard, der er truet af »ghetto-stempel«. Social- og Beskæftigelsesudvalget var delt i sagen.

Helsingør - 23. april 2021 kl. 05:10
Af Andreas Norrie

Selv om Vapnagaard med cirka 4.000 beboere gennem de sidste mange år er blevet fremhævet som et velfungerende boligområde, og er en boligafdeling folk står i kø for at få en lejlighed, så er der tale om et sted, som er i fare for at komme på regeringens ghettoliste. Det kan være i form af en status som »udsat boligområde«, ghetto eller »hård ghetto«, hvilket kan betyde lovkrav om, at børn ikke kan bruge den lokale daginstitution, tvangsflytninger og værste fald nedrivning af boliger.

arrow Læs også: Nyt fælleshus i Nøjsomhed skal samle et spredt kvarter

Ifølge de seneste tal er det særligt et kriterium om andelen af beskæftigede, der er særdeles problematisk. Således er andelen af beboere i alderen 18 til 64 på offentlig forsørgelse oppe på cirka 35 procent, hvilket er tæt på ghettokriteriet. Ser man bort fra førtidspensionister, så er 19 procent i aldersgruppen tilmeldt jobentret, hvilket svarer til cirka 400 personer.

Dette fik EL's medlem af Social- og Beskæftigelselsudvalget, Allan Berg Mortensen, til at stille forslag om, at Jobcentret omprioriterer midler, så der bliver indført en særlig tilrettelagt beskæftigelsesindsats på Vapnagaard. Et ønske, som S bakkede op om.

- Det går den forkerte vej med beskæftigelsen flere steder, og det kan særlig ses på Vapnaagaard. Vi mener, at det er nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at undgå, at vi havner i en situation som på Nøjsomhed, og så har vi rigtigt gode erfaringer med den fremskudte indsats på Nøjsomhed. Den har altså virket. Ved godt, at nogle af de borgerlige mener, at vi tager pengene fra andre arbejdsløse. Men nogle gange skal man behandle folk forskelligt for at behandle dem ens, siger Lene Lindberg(S), der er medlem af Social- og Sundhedsudvalget.

Har selv flyttet problem

Allan Berg Mortensen(EL) menter, at man som politiker har et særligt ansvar for at undgå, at Vapnagaard kommer på ghettolisten.

- En del af ledige borgere fra Nøjsomhed, der skulle flytte på grund af ghettoloven, som jeg mener er urimelig og racistisk, flyttede vi til Vapnagaard, og derved presser vi også ledighedstallet op på Vapnagaard, siger Berg Mortensen.

- Vi er blevet orienteret om, at den fremskudte indsats, som vi har indført på Nøjsomhed har givet rigtig gode resultater, siger han.

- Modellen er den samme, som vi tidligere anvendte overfor flygtninge. Det handler kort fortalt om at tildele den ledige den dobbelte hjælp, og give jobkonsulenterne den halve mængde sager, siger Berg Mortensen,

Han fortæller videre, at man brugte modellen til arbejdsløse flygtninge tilbage i 2016, hvor man gik fra omtrent en halv procent i job til 60 procent på et par år.

Da sagen blev behandlet på Social- og Beskæftigelsesudvalgets møde fik EL-forslaget kun opbakning fra S, mens et lille flertal bestående af K og DF indstillede, at en eventuel særlig indsats skulle vente på budgetforhandlingerne. De sidstnævnte partier har nemlig 4 medlemmer i udvalget, mens EL og S tilsammen har 3.

Det fik mindretallet til at begære sagen i Byrådet.

Ikke lang vej til jobcentret

Hos DF mener man ligesom hos K, at ønsket om en fremskudt indsats bør vente til budgetforhandlingerne.

- For at sige det ligeud, så er der altså ikke særlig langt fra Vapnagaard til jobcentret i Prøvestenscentret, siger formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget Marlene Harpsøe(DF).

Hun mener faktisk det kan være en fordel for langtidsledige at komme lidt længere væk fra hjemmet. Derudover skal man heller se bort fra, at kommunen allerede har gode initiativer.

- Det er altid et område, hvor vi altid godt kan bruge flere midler. Men det er faktisk sådan, at vi har nogle rigtig gode indsatser i gang for særligt langtidsledige, siger Marlene Harpsøe.

Endelig er der også et hensyn til arbejdsforholdene for de ansatte.

- På jobcentret har vi ansat vagter, og har trygge rammer. Hvad sker der, hvis vi flytter indsatsen ud på selve Vapnagaard, Skal vi så også ansætte vagter?, spørger hun.

Det fremgår ikke af byrådsdagsordenen, hvor store midler i form af personale og penge, som der skal flyttes, før projektet kan føres ud i livet.

arrow Ventelisterne stiger: Helsingør kalder på flere almene boliger
30. september 2021 kl. 10:06 Opdateret: kl. 09:36
Rejser du til udlandet i år?