2. december 2020
Søren Elkrog er deltidsbrandmand og lastbilchauffør. Han tror stadig på muligheden for at komme til Australien som frivillig
Søren Elkrog er deltidsbrandmand og lastbilchauffør. Han tror stadig på muligheden for at komme til Australien som frivillig
Foto: Simon Wincentz Heim
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trods forvirring: Søren og 25 andre brandmænd tror stadig på rejsen til Australien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods forvirring: Søren og 25 andre brandmænd tror stadig på rejsen til Australien

Det er stadig planen, at Søren Elkrog fra Helsingør og 25 andre frivillige brandmænd skal til Australien trods landets nej til Beredskabsstyrelsens tilbud om at sende 50 mænd.

Helsingør - 11. januar 2020 kl. 10:03
Af Simon Wincentz Heim

- Tak for dig, siger ekspedienten til Søren Elkrog.

Det er torsdag morgen, og han har lige købt sin kaffe på en tankstation i Frederiksværk.

- Jeg hjælper jo bare til, svarer han, før han bliver afbrudt.

- Nej. Tak for dig, siger kvinden bag disken igen til ham.

Sådan beskriver Søren Elkrog en af de mange oplevelser, han har haft med folk,, siden han i mandags blev kendt i hele landet. Det har været en travl, næsten vanvittig uge, for deltidsbrandmanden Søren Elkrog, med mange henvendelser fra folk, journalister og en masse praktisk forberedelse.

I mandags tog han initiativ til at hjælpe Australien mod de skovbrande, der har fået landet til at ligne Skærsilden. Han oprettede en Facebook-gruppe, hvor brandmænd kunne melde sig som frivillige til at tage den lange rejse »down under«. I skrivende stund er der 1815 medlemmer af gruppen og initiativet er gået land og rige rundt.

arrow Læs også: 458 udrykninger og enkelte prutter: Parole med alvor og spas
Hva så nu?

Men i torsdags kom der så en mavepuster, men også forvirring, da Australiens regering takkede nej til hjælpen fra Danmark. Nogle steder blev den australske afvisning nemlig kædet sammen med Elkrog og de frivilliges initiativ, men det var ikke dem, der havde fået et nej.

Det var Beredskabsstyrelsens, altså statens, tilbud om at sende 50 danske brandmænd til Australien, som landet høfligt afviste.

- Australien har kun sagt nej til hjælp fra staten, altså Beredskabsstyrelsen og dens tilbud om 50 mænd, siger Elkrog, som tror på, at alt snart går op i en højere enhed.

- Situationen er, at vi er tættere på at være i mål end tidligere. Vi har organisationer i ryggen i Australien, som forsøger at hjælpe os og få os derned, fortæller han.

Hele humlen i sagen er nemlig, at Australien på nuværende tidspunkt ikke vil have danske brandmænd til at hjælpe med brandslukning og andet risikabelt arbejde, men der er ifølge Søren Elkrog intet til hinder for, at frivillige kan tage derned og hjælpe med evakuering og oprydningsarbejde.

Det undrer ham dog, at landet ikke vil have hjælpen.

- Fra de mennesker, jeg er i kontakt med, som er dernede ved brandene, hører jeg, de gerne vil have hjælp, fortæller deltidsbrandmanden.

Selvom det har været nogle døgn uden nok timer i for brandmanden fra Helsingør, så er han stadig optimist, og fortæller, at de holder hovedet højt.

Søren Elkrog regner med, at han og de 25 andre frivillige brandmænd skal rejse i løbet af næste uge.

Siden september er 24 mennesker og cirka en milliard dyr døde i skovbrande, som indtil videre har brændt et område på størrelse med Danmark ned.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?