12. juni 2021
Spænding mens resultaterne kommer ind på valgaftenen i 2017. Nuværende folketingsmedlem Henrik Møller(S) i forgrunden var tæt på at tage borgmesterkæden fra Konservative, der - med en undtagelse af en periode under Johannes Hecht-Nielsen(V) - har haft posten siden 1994. Yderst til højre på billedet ses den nuværende borgmesterkandidat Claus Christoffersen, der blev valgt til Byrådet for første gang. Foto: Kim Rasmussen
Spænding mens resultaterne kommer ind på valgaftenen i 2017. Nuværende folketingsmedlem Henrik Møller(S) i forgrunden var tæt på at tage borgmesterkæden fra Konservative, der - med en undtagelse af en periode under Johannes Hecht-Nielsen(V) - har haft posten siden 1994. Yderst til højre på billedet ses den nuværende borgmesterkandidat Claus Christoffersen, der blev valgt til Byrådet for første gang. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To analyser: Mister Kiær og K magten?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

To analyser: Mister Kiær og K magten?

Et specialmedie sætter Helsingør på listen over nye S-kommuner. I en anden prognose tror man ikke på et magtskifte.

Helsingør - 16. maj 2021 kl. 04:06
Af Andreas Norrie

Det er normalt sværere at gætte på udfaldet af et kommunalvalg end et folketingsvalg. Det skyldes blandt andet, at der kun i beskedent omfang bliver foretaget lokale meningsmålinger. En anden årsag kan være de ofte dramatiske og overraskende konstitueringsforhandlinger, hvor posterne i byrådet fordeles.

arrow Læs også: Med 25 års tjeneste i bagagen: Ny spidskandidat for LA

Ikke desto mindre bliver der gjort forsøg på ved hjælp af forskellige data at forudsige, hvor magten skifter hænder til november.

Hos specialmediet NB Kommune, som udgives af den erfarne mediechef og økonomiske journalist Arne Ullum fra Humlebæk, har man i en analyse set på, hvor Socialdemokratiet kan få nye borgmesterposter.

I analysen med titlen »S Kan nå rekord med 50 borgmestre ved KV21« bliver der udpeget seks kommuner, hvor det er sandsynligt, at posten skifter til S.

Kommunerne er: Glostrup, Frederiksberg, Vejle, Haderslev, Frederikssund og Helsingør. Ifølge analysen skal partiet netop vinde omkring dette antal borgmesterposter for at slå det nuværende antal borgmesterposter, som er 47. Det skyldes, at partiet også står til at tabe poster i andre kommuner.

Analysen bygger blandt andet på den såkaldte »valgvindseffekt«, der er den effekt, som de landsdækkende målinger har på kommunalt plan. I 2013 var denne afsmitning på 25 procent ifølge en videnskabelig undersøgelse, og det er denne afsmitning, som man tager udgangspunkt i.

Samtidig bliver det også fremhævet, at Konservative og Benedikte Kiær sidder på et lille flertal. Havde Radikales enlige Christian Holm Donatzky eksempelvis peget på Henrik Møller(S), så havde S fået borgmesterposten.

Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat Claus Christoffersen skal dog ikke glæde sig for tidligt ifølge en anden prognose fra kommunalforsker Roger Buch fra DJMX i Aarhus og datajournalist Niels Mulvad fra firmaet Kaas&Mulvad, som er bragt i mediet Altinget.dk

Ikke på S-listen

Denne prognose bygger ligesom den første på en antagelse af en landspolitisk afsmitning og af resultaterne fra sidste valg. Ligeledes bygger den på data om, hvordan de forskellige partier historisk set klarer sig kommunalpolitisk. Eksempelvis skriver forfatterne, at Dansk Folkeparti generelt har klaret sig betydeligt dårligere kommunalt end nationalt. Det skyldes først og fremmest, at udlændingespørgsmålet fylder meget lidt lokalt.

Tror ikke på Nye Borgerlige

Denne historik får også forfatterne til at dæmpe forventningerne markant til Nye Borgerliges indtog i kommunalpolitik. For udover udlændingepolitik ikke fylder meget i kommunalpolitik, så gør det samme sig gældende i forhold til løfter om lavere skatter.

Analysen regner med et fremgang til rød blok i forhold til sidste kommunalvalg, som er båret af fremgang hos S og SF. Til gengæld regner man med tilbagegang hos R og SF.

I forhold til antallet af socialdemokratiske borgmesterposter, så regner man her også med 50.

Det 50 poster falder dog ikke helt de samme steder som hos NB Kommune.

Her er falder de nye S-borgmesterposter nemlig i Glostrup, Frederikssund, Faxe, Stevns, Haderslev, Esbjerg, Silkeborg, Skive og Mariagerfjord.

arrow DEBAT: KV21 - Den lokalpolitiske samtale
06. maj 2021 kl. 11:30 Opdateret: kl. 11:30
arrow Rødt valgforbund med tre fælles mærkesager
04. maj 2021 kl. 10:20 Opdateret: kl. 10:20
arrow Her er Enhedslistens kandidater til valget
24. april 2021 kl. 06:47 Opdateret: kl. 13:10
Hvor langt tror du Danmark når ved EM