29. februar 2020
Amanda Svensson fik i går tildelt P.O. Enquist-prisen for sin bog, som hun siger primært handler om længslen efter tryghed. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Amanda Svensson fik i går tildelt P.O. Enquist-prisen for sin bog, som hun siger primært handler om længslen efter tryghed. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svensk forfatter får fornem litteraturpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svensk forfatter får fornem litteraturpris
Helsingør - 16. september 2019 kl. 10:11
Af Simon Wincentz Heim
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

P.O. Enquist-prisen blev fredag uddelt til den svenske forfatter Amanda Svensson for bogen »Ett system så magnifikt att det bländar« ved Litteraturfestivalen NORD, som i denne weekend foregår på Kulturværftet.

Lyset var dæmpet, og de mange tilskuere havde sat sig godt til rette på Store Scene ved Kulturværftet.

arrow Læs også: 12 procent flere besøgende til litteraturfestivalen NORD

Borgmester Benedikte Kiær skød gårsdagens prisoverrækkelse i gang, hvor hun blandt andet fortalte om, at Helsingør er en historisk by, men også en by med mange historier. Derefter var det endelig tid til afsløringen af årets vinder af P.O. Enquist-prisen.

Det var juryformand Cathrine Bakke Bolin, der løftede sløret for årets vinder. Derpå blev scenen overtaget af den nykårede vinder, som blev interviewet på scenen med de to tidligere vindere af prisen, Dorthe Nors fra Danmark og Jonas Hassen Khemiri fra Sverige. Moderatoren for samtalen, Tore Leifer, fortalte, at Aftonbladet havde beskrevet Amanda Svenssons roman som en usædvanlig bog i svenske romaner, den skilte sig ud med dens størrelse og store fortælleglæde. Derpå bliver Amanda Svensson spurgt, hvorfor hun ville give sig i kast med sådan et projekt?

- Svært at svare på. Jeg ville se, om jeg kunne. Om jeg kunne eller ej, svarede den nykåret Enquist-prisvinder.

P.O. Enquist-prisen er opkaldt efter den verdensberømte, svenske forfatter Per Olov Enquist, som blandt andet har udgivet bogen Legionärerna fra 1969, som han vandt Nordisk Råds litteraturpris for. Det var i anledning af Per Olov Enquists 70 års fødselsdag i 2004, at prisen, opkaldt efter ham, for første gang blev uddelt. Igennem årene har det hovedsageligt været forfattere fra Skandinavien, som har vundet prisen, men to tyskere og en islænding har også fået tildelt prisen.

Sidste år var det danskeren, Caroline Albertine Minor, som i 2017 udgav novellesamlingen Velsignelser.

Litteraturprisen består udover æren af 5.000 euro.

arrow En fest for litteraturen i Helsingør
16. september 2019 kl. 04:10 Opdateret: kl. 09:19