16. juni 2021
På Flynderupgård er der det sidste år op til det seneste besøg af Slots- og Kulturstyrelsen sket en relancering og kommet en ny udstilling, som bringer stedet tilbage til 1920?ernes lystgård, mens det tidligere var et egnsmuseum i traditionel forstand. Foto: Kenn Thomsen
På Flynderupgård er der det sidste år op til det seneste besøg af Slots- og Kulturstyrelsen sket en relancering og kommet en ny udstilling, som bringer stedet tilbage til 1920?ernes lystgård, mens det tidligere var et egnsmuseum i traditionel forstand. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Styrelse: Det er ikke tilfredsstillende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Styrelse: Det er ikke tilfredsstillende
Helsingør - 08. september 2020 kl. 20:30
Af Andreas Norrie

Helsingør Kommunes Museer får igen kritik fra Slots- og Kulturstyrelsen i ny kontrolrapport. Men der er sket forbedringer siden sidst.

Helsingør Kommunes Museer, som består af Helsingør Bymuseum, Flynderupgård Museet, Værftsmuseet, Skibsklarergården, får igen kritik af Slots-og Kulturstyrelsen når det gælder kvaliteten af forskning, formidling og styring af den vidtforgrenede virksomhed, som også omfatter et lokalhistorisk arkiv, der igennem en årrække har lidt under færre midler og stærkt begrænsede personaleressourcer.

arrow Læs også: Sundtoldens dage i børnehøjde

- »Ikke helt tilfredsstillende«. Sådan lyder dommen ved i en ny kvalitetsvurdering fra styrelsen, som er vedlagt som billag til næste møde i Kultur- og Turismeudvalget.

I værst tænkelige scenarie kan en helt utilfredsstillende kvalitetsvurdering koste et museum den statslige anerkendelse - og det medfølgende tilskud.

Men det fremgår dog af vurderingen, at der er sket forbedringer på en række områder siden sidste besøg og kvalitetsvurdering. Men det bliver samtidig lidt kritisk bemærket, at museerne først sent i forløbet har forsøgt at følge op på de problemer, som blev påpeget i 2011-rapporten, hvor museets kvalitet blev betegnet som »tilfredsstillende«. Det hører også med til billedet, at kravene til landets statsanerkendet museer siden 2011 er blevet skærpet gennem nye regler.

Blandt de initiativer, som bliver fremhævet positivt er en organisationsændring i 2019, som skal styrke fagligheden, en skærpet profil for de forskellige udstillingssteder og den seneste udvikling af Flynderupgårdmuseet med en ny profil og udstilling. Derudover bliver det bemærket, »at man i nogen grad har styrket forskningen«.

Gamle udstillinger

Men rækken af kritikpunkter er dog noget længere. Således bliver det på bemærket, at »museets øvrige udstillinger genert er uforandrede siden sidste kvalitetsvurdering«.

Ligeledes bliver det også kritiseret, at museets forskningsstrategi ifølge styrelsen ikke er sat i relation til museets ressourcer, ikke indeholder mål for løbende produktion og publicering. Derudover bliver det bemærket, at størstedelen af museets forskning er publiceret i medier, som ikke er fagfællebedømte. Altså det man normalt betegner som videnskabelige tidsskrifter.

I forhold til forskningen er det mest alvorlige problem, som bliver betgenet som »Det er ikke tilfredsstillende«, at museet oplyser, at de er afhængig af ekstern finansiering til at opfylde sin forskningsforpligtigelse indenfor sit ansvarsområde.

Kritik af bestyrelse

Rent ledelsesmæssigt er der også kritik af, at museets bestyrelse består af Kultur- og Turismeudvalgets medlemmer og ikke af folk med særlig viden om området. Derudover bliver der heller ikke afholdt regelmæssige bestyrelsesmøder.

I forhold til institutionens økonomi, der i det store hele udgøres af 1 million i statsstøtte og 7,8 millioner kroner i kommunal støtte bliver det kritiseret, at museet kun har en egenindtjening på 2,1 millioner kroner. Med andre ord består af 88 procent af indtjeningen af de to offentlige tilskud. I den forbindelse kritiserer styrelsen blandt andet manglende indægter fra entréindtægterne.

Netop det faktum, at Helsingør Kommunes Museer består af fire museer og bare lønnede 18-årsværk, heraf en del på fleksjobvilkår, hvoraf fem der kun er fem videnskabelige årsværk, gør, at styrelsen ligesom i forbindelse med sidste kvalitetsrapport opfordrer til, at man ud fra en strategisk og økonomisk vinkel forholder sig til relevansen af sin bygningsmasse. Med andre ord: Skal alle udstillingssteder fortsætte i nuværende form - eller skal der ske en lukning af et eller flere.

Ny ledelse
Det bliver en ny museumsledelse, som kommer til at stå i spidsen for at få rettet op på kritikpunkterne. For i sidste måned fratrådte museumschef Maibritt Bager nemlig sin stilling, som hun havde bestridt sinde 2011. Det skete gennem en gensidig aftale,

Hun fortalte sidste år til Frederiksborg Amts Avis, at det kunne mærkes, at museet havde fra 2013 til 2019 havde fået reduceret sit budget med 13 procent, og netop havde svært ved at kunne sikre tilstrækkeligt stort videnskabeligt personale.

Mandag oplyste museumsinspektør Lars Bjørn Madsen, som har været ansat på stedet i 36 år, at han stopper. Han fortalte i den forbindelse til Helsingør Dagblads netavis, at museet i dag mangler den stærke faglige og lokale forankring, som tidligere kendetegnede institutionen.

Indtil videre er leder af Kultur, Uddannelse og Erhverv Christina Papsø Weber indsat som konstitueret museumschef. Samtidig vil museumsinspektørerne Thomas Nielsen og Iben Vyff varetage den daglige ledelse.

arrow Museumschef slutter med øjeblikkelig virkning
11. august 2020 kl. 19:19 Opdateret: kl. 19:19
arrow Elmer er nu minisoldat
10. august 2020 kl. 04:16 Opdateret: kl. 17:32
arrow Sundtoldens dag begynder i morgen
07. august 2020 kl. 09:49 Opdateret: kl. 09:49
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?