12. august 2020
Badegæster her på Espergærde Strand kan måske først i slutningen af  2023 være sikre på at undgå fækale bakterier ved særligt kraftige regnskyl. Foto: Allan Nørregaard
Badegæster her på Espergærde Strand kan måske først i slutningen af 2023 være sikre på at undgå fækale bakterier ved særligt kraftige regnskyl. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor ombygning på vej af overbelastet renseanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor ombygning på vej af overbelastet renseanlæg
Helsingør - 19. december 2019 kl. 14:53
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Renseanlægget i Espergærde er i dag overbelastet, og ved kraftige regnskyl bliver der ledt urenset spildevand ud. Nu lover forsyningsselskab, at anlægget senest i 2024 bliver ombygget og udvidet.

Når det rener kraftigt er kapaciteten på Sydkystens renseanlæg syd for Espergærde Havn og strand for lille til at klare trykket fra regnvandet, og det er nødvendigt at lede en blanding af regnvand og spildevand ud i Øresund. Der har også forholdsvis ofte været problemer med badevandskvaliteten i Espergærde.

arrow Læs også: Klagenævn standser gigantisk boligprojekt

I takt med klimaforandringerne og de større nedbørsmængder forventes presset på renseanlægget at blive større fremover. Derfor har Forsyning Helsingør besluttet, at renseanlægget skal bygges om, så det kan håndtere større mængder spildevand og regnvand samt rense det hurtigere. ,oplyser forsyning Forsyning Helsingør, der er 100 procent ejet af Helsingør Kommune, i en pressemeddelelse.

Foreløbig er det besluttet at gå videre med to mulige løsningsmodeller, som skal undersøges nærmere, inden der træffes endelig beslutning. Den ene er en løsning med ombygning af eksisterende tanke og anlæg. Den anden er en ombygning kombineret med indførsel af en ny teknik, der forøger rensehastigheden, og som er ved at blive indført på renseanlæg i Århus og i Aalborg.

Kan være færdig i 2024
Arbejdet med ombygningen forventes at følge en overordnet tidsplan - hvor ombygningen senest kan stå færdig i 2024, og tidsplanen er som følger; 2020 - teknologiafklaring, valg og projektering, ultimo 2020/primo 2021 - ansøgning om fornyet udledningstilladelse, VVM-screening, medio 2021 - udbud, 2021 - licitation og kontraktunderskrivelse og endelig medio 2023 - forventet aflevering af ombygget anlæg

Da der kan komme uforudsete udfordringer i processen, VVM-klager, forsinkede udbud og evt. ændringer på eksisterende anlæg som konsekvens af byggetekniske indgreb, er der indført en buffer i tidsplanen. Det betyder, at aflevering af den endelige løsning ikke kan garanteres før medio 2024,

men Forsyning Helsingør vil gøre sit bedste, for at ombygningen kan færdiggøres inden, lyder det i pressemeddelelsen.

Fælleskloakeret før 1970
Udfordringerne med klimaforandringer opleves over hele landet. I de fleste byer er der fælleskloakering i boligområder, der er bygget før 1970. Det betyder, at spildevand fra boliger og regnvand fra tage, indkørsler og veje føres til samme ledning. Store dele af Espergærde er fælleskloakeret.

Ved nybyggeri er der krav om bassinløsninger og separatkloakering. Dvs. at der er to ledninger i vejen og på grunden. En til spildevandet fra boligerne - og én der afleder regnvandet. Derved kan regnvandet forsinkes på dets vej til det øvrige spildevandsnet og dermed til en vis grad mindske presset på

systemet.
Kæmpe udbygning i gang

Det er dog ikke alene det klimaforandringer, som truer kapaciteten. For der er i denne tid gang i en massiv byudvikling i Espergærde. Således er der sagt ja til, at der kan bygges mere end 750 nye boliger i Helsingørs gamle erhvervsområde samt foreløbig omkring 190 boliger ved Kelleris Hegn. Udover en række andre boligbyggerier i det gamle Espergærde, så skal der også opføres en ny fabrik i Mørdrup til virksomheden Trelleborg, hvor der kommer til at være omkring 350 ansatte.

Denne udsigt fik blandt andet Danmarks Naturfredningsforenings Helsingør-afdeling til tidligere på måneden at advare mod en massiv udbygning af Espergærde før den basale infrastruktur var i orden.

- Desværre har Spildevandsanlægget i Espergærde ifølge EnviDan og NIRAS ikke kapacitet til at nedbryde mere organisk stof. Desuden rækker de hydrauliske forhold heller ikke til mere spilde- og regnvand. Derfor opleves der, med i de store mængder nedbør som klimaændringerne medfører, allerede nu overløb af urenset spildevand både til Munkesøvandløbet og til Øresund, skrev lokalformand Helle Øelund i et indlæg her i Frederiksborg Amts Avis.

arrow Indsigelse til bosætnings- og boligpolitikken
13. juni 2019 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:50
arrow Trafikale konsekvenser af 800 nye boliger i Espergærde Vest
08. maj 2019 kl. 09:07 Opdateret: kl. 09:07
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?