16. januar 2021
Daværende udvalgsformand Erling Skipper Hansen(K) på en af de karakteristiske cykler.  Foto: Thomas Arnbo
Daværende udvalgsformand Erling Skipper Hansen(K) på en af de karakteristiske cykler. Foto: Thomas Arnbo
Foto: Thomas Arnbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Status: Det blev der af de 100 foldecykler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Status: Det blev der af de 100 foldecykler
Helsingør - 24. september 2018 kl. 15:09

Tilbage i 2010 var Helsingør Kommune cykelby, og der blev i den forbindelse lavet en del investeringer for at styrke cyklismen i kommunen.

arrow Læs også: Nu er cykel-bibliotek solgt efter snart tre år

Et af initiativerne i markeringen var indkøbet af 100 nye foldecykler af mærket Brompton til 600.000 kroner. I første omgang blev cyklerne brugt i en kampgane ved navn Helsingør Cyklen, hvor en større gruppe borgere fik muligheden for i en forsøgsperiode at låne cyklen. Målet var at flere borgere og pendlere skulle bruge cyklen i kombination med den kollektive trafik.

Men hvad skete så efter, at forsøget sluttede, og efter, at kommunens flertal sidste år besluttede at lukke kommunens Cykeltek i Værftshallerne. Cykelteket var også et resultat af den store satsning på cykelismen, der blev igangsat i 2010.

Dette spørgsmål er blevet rejst flere gange i debatter på blandt andet Facebook, og det var baggrunden for, at medlemmerne i By-, Plan- og Miljøudvalget på det seneste møde fik en status på de små cyklers skæbne.

Det fremgår af orienteringen fra Center for By-, Land- og Vand, at de tre af cyklerne blev stjålet allerede i forsøgsperioden derudover benyttede seks deltagere i forsøgsordningen muligheden for at købe cyklerne.

De resterende cykler blev efter forsøgsperioden en del af Cykelteket, 70 styk, og 21 blev afsat til internt brug i kommunen.

Cykelteket lukkede ganske vist som et resultat af det forrige budgetforlig trods en pæn evaluering. Men i modsætning til cykelbibliotekets øvrige 41 specialcykler, så er de ikke blevet sat til salg.

Det fremgår af orienteringen, at 3 af cyklerne i dag bliver brugt af medarbejderne i Center for By- Land og Vand på Prøvestensvej, og at man planlægger at tildele yderligere frem cykler til denne forvaltning, som skal være med til at begrænse embedsmændenes bilture på jobbet, fremgår det af orienteringen.

Derudover er 30 af cyklerne i løbet af sommeren i år blevet lånt ud til gadeteaterfestivalen Passage Festival. I løbet af sommeren har Frivillignet for Flygtninge også lånt 10 af cyklerne her i sommeren.

Endelig fremgår det af statuspapiret, at forvaltningen er i færd med at forberede to projekter om såkaldt grøn mobilitet, hvor cyklerne skal spille en rolle.

Det ene projekt skal ske sammen med en lokal erhvervsvirksomhed.

Pæn interesse for Cykelteket

Som tidligere nævnt i Frederiksborg Amts Avis besluttede politikerne tidligere i år at sælge Cykeltekets øvrige 41 specialcykler, hvor brugtværdien blev vurderet til 490.000 kroner.

Sidste frist for at byde var 1. september i år, og medlemmerne af By-, Plan- og Miljøudvalget har besluttet, at man helst vil sælge det hele samlet til en kommune, forening eller institution, som vil drive cykelteket videre i en eller anden form.

Det var dog også muligt at byde på cyklerne enkeltvis, og hvis ikke man kan sælge cyklerne samlet, så vil de nemlig blive solgt enkeltvis til den højestbydende.

Hos Center for By-, Land- og Vand oplyser Jeppe Møller Lauritsen, at der har været en »pæn« interesse, og at salget skal politisk godkendes på næste møde i By-, Plan- og Miljøudvalget.

- De fleste bud er givet på enkeltcykler, men vi har også fået et par bud på hele samlingen, siger Jeppe Møller Lauritsen.

arrow Cykelbibliotek er sat til salg - igen
20. april 2020 kl. 10:21 Opdateret: kl. 10:21
arrow Udvalg: Sådan skal Cykelteket sættes til salg
15. april 2018 kl. 04:33 Opdateret: kl. 09:26
arrow Cykelteket lukker
05. oktober 2017 kl. 11:32 Opdateret: kl. 11:32
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?