18. juni 2021
Flere af markerne ligger omkring Flynderupgård. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Flere af markerne ligger omkring Flynderupgård. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slut med intensivt landbrug på flere kommunale marker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Slut med intensivt landbrug på flere kommunale marker

Fire større kommunale arealer skal nu have langt mere plads til naturen. Områderne udgør samlet 94 hektar.

Helsingør - 09. maj 2021 kl. 04:01
Af Andreas Norrie

De fleste kommuner udenfor de største byer har som regel en større mængde arealer, som forpagtes ud til landmænd som almindelig landbrugsjord.

Det gør sig også gældende i Helsingør, hvor kommunen råder over omkring 160 hektar landbrugsjord fordelt over 10 jorder.

Fire af disse landbrugsarealer med samlet 94 hektar skal nu rumme langt mere natur og mindre landbrug i traditionel forstand. Det indstillede et enigt By-, Plan- og Miljøudvalg til Økonomiudvalget.

Baggrunden er først og fremmest den store biodiversitetskrise, som Danmark og resten af verden befinder sig i.

I forbindelse med sagen har forvaltningen i Center for By, Land og Vand gennemgået de forskellige arealer og set på deres potentialer i forhold natur og biodiversitet. Fælles for 9 ud af 10 arealer er, at forpagtningsaftalen udløber næste år.

I seks ud af 10 arealer vurderer forvaltningen, at der er gode muligheder for at øge naturværdien, fremgår det af referatet fra det seneste møde i udvalget. Der er dog ikke lagt op til, at der skal laves decideret vild natur, da størstedelen af arealerne ikke ligger direkte i forlængelse af større naturområder. I stedet er der lagt op til, at man går fra almindelig landbrugsdrift til ekstensiv drift, men med eksempelvis høslet eller græssende dyr vedligeholder et lysåbent naturlandskab. Forvaltningen mener heller ikke, at skovrejsning er relevant, når det gælder de kommunale arealer.

Tæt på Flynderupgård

De fire arealer, som er blevet valgt, er et fredet område på 65 hektar ved Flynderupgård, Præstebjerget på 14 hektar - også ved Flynderupgård, Rolighed øst for motorvejen på 10 hektar og kommunens nordligste arealer på fem hektar i Nygård, der grænser op til Hellebæk Kohave.

- Her kan vi som kommune faktisk gøre en forskel. Der er faktisk tale om ret store områder, siger Christian Holm Donatzky(R), som er formand for By-, Plan- og Miljøudvalget.

Ville have mere med

Et mindretal i udvalget bestående af formanden og EL's medlem Jørgen Bodilsen ville dog inddrage yderligere et areal, som er beliggende på Snoagergård. Dette blev dog nedstemt af resten af udvalget.

Der er efter alt at dømme et begrænset økonomisk tab for kommunen ved at droppe den almindelige forpagtning. Indtægten er i dag 150.000 kroner årligt, og hvis det ikke lykkes at forpagte jorden ud på den nye betingelse, så vil det fælleskommunale selskab Nordsjællands Park & Vej, NSPV, kunne stå for driften, og som modtager af landbrugsstøtten fra EU.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?