24. april 2019
Jarl Eriksen underholder sædvanen tro i serveringsteltet med sin harmonika.
gallery icon

Se billedserie

Jarl Eriksen underholder sædvanen tro i serveringsteltet med sin harmonika.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sildene fejres og hyldes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sildene fejres og hyldes
Helsingør - 19. oktober 2018 kl. 07:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hornbæk byder på fem varianter af den herloige spise - og mindes det store sildeeventyr.

På lørdag inviterer Hornbæk Havneforening igen til Sildens Dag på Hornbæk Havn mellem klokken 12 og 16.

På stejlebakken ved siden af skurbyen tilbereder Hornbæk Havneforening fem forskellige sildespecialiteter:

Sild røget på krydderurter og lune lige fra ovnen, Flækkesild - som er saltet sild stegt på panden med tyttebær til, kogte saltsild med laurbær og peber, stegt sild i flødesauce og Hornbæk sild.

Sildene tilberedes på stejlebakken og spises i Havneforeningens klubhus, på terrassen eller i teltet på stejlebakken. Det er muligt at købe øl, vin, vand og snaps i baren, oplyser arrangørerne, som sælger billetter købes ved indgangen fra kl. 11.30

Sild er godt!
For danskere er silden lidt af et nationalt klenodie. Specielt til højtiderne er denne fisk en højt skattet og traditionsrig spise. Tænk bare på alle de forskellige slags sild jule- eller påskebordet byder på! I gamle dage spiste danskerne flere sild end man gjorde i noget andet land, og de var en vigtig del af den daglige kost. Eksempelvis var det almindeligt at spise øllebrød og sild til morgenmad. Silden har gennem mange hundrede år spillet en vigtig rolle for danskerne såvel ernæringsmæssigt som økonomisk.

Sildens dag markeres i flere havnebyer langs Øresundskysten og er en måde at hylde, fejre og nyde silden for dens velsmag og traditionsrige historie.

Det store sildeeventyr fandt sted i 12- og 1300-årene langs hele Øresundskysten. Her samledes op til 20.000 personer i fiskerlejerne omkring Øresund - et sandt virvar af fiskere, købmænd, fulde søfolk, smuglere, gællekoner, spioner, gøglere og letlevende kvinder.

300.000 tønder med sild
Man ved fra optegnelser, at et skib der sejlede fra Rostock i 1267 med kurs mod Skanør havde 40 skøger om bord. Det anslås, at sildefangsterne i gode år i hele Øresundsområdet kunne nå op på 200 - 300.000 tønder.

Silden skabte et stort og omfattende marked på grund af den katolske kirkes bestemmelser, som gjorde alle onsdage og fredage samt de 40 dage mellem fastelavn og påsken til kødløse dage, og var derfor også en afgørende faktor for den danske økonomi i middelalderen.

Med det dyrebare salt fra de store salthorste ved Lüneburg blev det muligt at konservere sildene, nedsalte dem i tønder, så de kunne holde sig under den lange transport til steder i hele Europa. Historien beretter - om det er sandt skal være usagt - at denne rigdom af "sølv" stod så tæt, at man kunne gå tørskoet over sundet mellem Helsingør og Helsingborg og fange sildene med de bare næver.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede