16. juni 2021
Borgmester Benedikte Kiær talte om lokal stolthed og melakoni - men også om et sted, hvor hele Danmarks historie kan findes. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Benedikte Kiær talte om lokal stolthed og melakoni - men også om et sted, hvor hele Danmarks historie kan findes. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Værftsmuseets drømmeindvielse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Værftsmuseets drømmeindvielse
Opdateret 16. november 2015 kl. 06:20
Helsingør - 14. november 2015 kl. 07:35
Af Dorte Møller Rasmussen

Forleden åbnede særudstillingen »Helsingør byggede skibe i 100 år som samtidig markerer Værftsmuseets længe ønskede udvidelse, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Museet er også for børn

Vi står midt i en drøm..
Det konkluderede museumsdirektør Maibritt Bager, da hun torsdag talte ved indvielsen af Værftsmuseets tiltrængte og længe ønskede udvidelse på Kulturværftet.

Værftsmuseet, som drives af frivillige, som tidligere arbejdede på Værftet, er en lille perle, og er med til at vise en meget vigtig del af Helsingørs dna og en 100 år lang epoke, som har givet byen identitet. I 100 år blev der bygget skibe i Helsingør, og den betydelige arbejdsplads har selvfølgelig sat sine spor, som man nu kan følge på Værftsmuseet, hvor der udstilles modeller af de mange forskellige skibstyper, som i tiden løb er blevet bygget i Helsin gør.

Alt for trangt
Formanden for Værftsmuseet, Bent Jørgensen, erkendte, at de trange lokaleforhold, som Værftsmuseet har levet med siden det åbnede for dem år siden, slet ikke har levet op til museets store drømme og mange idéer.

- Men heldigvis lykkedes det i foråret kommunen og Siemens at nå en aftale som betød, at vi kunne disponere over de lokaler, vi står i i dag, lød det fra Bent Jørgensen, som takkede de mange, der har hjulpet på den ene eller anden måde.

Særudstillingen som åbnede i går og som kan ses det kommende år, er blevet til dels med de effekter, Værftsmuseet i forvejen rådede over, dels ved hjælp af låne-modeller af de skibe og motorer, som er med til at fuldende udstillingen.

Havet og værftet
Borgmester Benedikte Kiær fastslog, at udstillingen giver et rigtig godt billede af udviklingen i løbet af 100 år - fra en buldrende industriperiode i 1880'erne til værftets lukning i 1983. Og giver et fint billede af Helsingørs relationer til den omgivende verden.

- Her kan vi se og opleve en meget væsentlig bid af ikke bare Helsingørs men hele Danmarks historie, sagde hun.

- Havet og den adgang havet giver til resten af verden har domineret Helsingør i hundredvis af år. Det har været en kulturudveksling ad vandvejen og en stor indtægtskilde med sundtolden og siden værftet som de to store omdrejningspunkter. Der melder sig altid en blanding og stolthed og lidt melankoli, når vi i Helsingør taler om havet og værftet, sagde Benedikte Kiær, som i øvrigt selv har en helt særlig tilknytning til Helsingør Værft.

Kiærs familie-rederi
Hendes families rederi, D/S Progress har nemlig i tidernes morgen fået bygget et enkelt skib i Helsingør. Det er værftets byggenummer 143 - dampskibet Henry Tegner, som blev leveret i 1914. Skibet sejlede for rederiet frem til 1957, så det var solidt kram, der blev præsteret på det lokale værft.

Formanden for Kultur- og Turismeudvalget, Henrik Møller, fornemmede indvielsen af museumsudvidelsen som helt eventyr-agtig.

- Historisk set er 100 år jo ikke lang tid, men jeg er alligevel stolt af Helsingør Værft , som altid vil være en uvurderlig del af Helsingørs historie. Værft spiller en central rolle i Helsingørs selvforstålse. Her er der skabt noget, som resten af verden har haft glæde af, sagde Henrik Møller og mindedes de mange stabelafløbninger, som byen i tidens løb har været vidne til.

En ekstra perle
- De blå kedeldragter som dengang prægede bybilledet er dem, der i dag er frivillige på Værftsmuseet og som har været med til at sikre at Helsingør nu har en ekstra perle at byde på.

DFDS er et af de rederier, som i tidens løb har fået bygget rigtig mange skibe i Helsingør. 80 blev det til, fortalte koncerndirektør Peder Gellert Pedersen, som var fuld af beundring over Værftsmuseet og den nye udstilling.

- Der er grund til at være dybt taknemmelig over den indsats, som ildsjæle har gjort. Og så er det jo meget sjovt, at Værftsmuseets udvidelse kommer å¨ret før DFDS kan fejre 150 års jubilæum

Værftsmuseet i Allégade 2 har åbent alle dage - undtagen mandag. På hverdage er der åbent 11 - 16, lørdag 10-14 og søndag12-16. Der er fri entré.

arrow Ny udstilling på Værftsmuseet
11. november 2015 kl. 07:21 Opdateret: kl. 10:03
arrow Værftsmuseum på vej med udvidelse
06. maj 2015 kl. 04:00 Opdateret: kl. 13:10
arrow Et festligt kapital i Værftets historie
22. april 2015 kl. 07:00 Opdateret: kl. 12:53
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?