24. september 2021
Den store kugle sammensat af fjorten buede træstykker af valnøddetræ, som sammen skal forestille jordkloden. Egeværk fik den udstillet til COP24, klimatopmødet i Katowice, Polen 2018.
gallery icon

Se billedserie

Den store kugle sammensat af fjorten buede træstykker af valnøddetræ, som sammen skal forestille jordkloden. Egeværk fik den udstillet til COP24, klimatopmødet i Katowice, Polen 2018.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Møbelsnedkeriet Egeværk flytter ind i Helsingør. De gør træet levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Se billederne: Møbelsnedkeriet Egeværk flytter ind i Helsingør. De gør træet levende

Egeværk er navnet på møbelsnedkeriet, der skaber skulpturelle møbler ud af træ. Bag Egeværk står et par, der har fået udstillet deres kunstværker i hele verden. Om fem dage åbner deres nye værksted i Helsingør, og de har en mission med det.

Helsingør - 11. maj 2020 kl. 20:20
Af Simon Wincentz Heim

En fire meter høj trædør byder velkommen ved den gamle industrihal på Industrivej 12. Udenfor holder en lastbil og aflaster jord. På trods af dørens størrelse åbnes den med samme lethed som en hoveddør i et rækkehus.

Indenfor i den 850 kvadratmeter store hal bliver de sidste detaljer gjort klar, før Egeværk er parat til at åbne den 16. maj. Der er blevet brugt 730 liter hvid maling for at forvandle den gamle industrihal til et nyt trælaboratorium.

I hallen står der flere træskulpturer, som alle udfordrer tanken om, hvad træ egentlig kan og er. 14 buede stykker valnøddetræ samlet i top og bund skaber rammen om en kugle, der skal forestille jordkloden. Den er enkel, stor, men alligevel let - og var udstillet på klimatopmødet COP24 i Katowice, Polen 2018. Den vidner om, at Egeværk er verdenskendte.

Lyden af en støvsuger summer igennem hallen, før den bliver afbrudt.

- Kan vi ikke lige aflive støvsugeren, siger Mette Bentzen.
Hun er sammen med Lasse Kristensen indehavere af Egeværk, og de er begge uddannede møbelsnedkere.

De har været i gang i 9 år, og på den tid er deres skulpturelle møbler nået hele kloden rundt på udstillinger.

De har et fast samarbejde i Paris, London, Seattle og Florida - og de sidste mange år er det blevet til omtrent 14 internationale udstillinger. Hvert år.

arrow Læs også: Nyskabelse på hovedstrøget: Egeværk åbner signatur-butik
Mening med det hele

Imens Egeværk er kendt i den store verden for deres evne til at forvandle vores forestilling om træ, er træværket ikke ligeså velkendt hjemme i Danmark.

- Vi oplever at håndværket og træet har et stort fokus i udlandet. Det vil vi gerne på samme måde manifestere og sætte på dagsordenen her i Danmark, siger Mette Bentzen.

Det er en af årsagerne til, at parret har valgt at flytte Egeværk fra Hundested Havn til Helsingør. Her startede de i 2011 med et lokale på cirka 46 kvadratmeter, til stor forskel på Egeværks nye 850 kvadratmeter
store hjem.

- Vi kommer til at lave et unikt sted her, som ikke findes andre steder i Danmark. Her kan vi virkelig vise det håndværk, som måske ikke får så meget opmærksomhed i Danmark i forhold til udlandet, fortæller hun.
De har arbejdet på at flytte Egeværk de sidste to år, og i marts overtog de den gamle industrihal på industrivej 12.

- Vi piller lidt ved sådan en gamle industrivej. Vi har ændret gulvet, malet alt hvidt. Men kranen lader vi står. Den viser, hvad det engang var, siger Lasse Kristensen.

Han fortæller, at der blev hevet over syv tons ud af væggene, som blev kørt væk i lastbiler, da de renoverede. Egeværks nye hjem giver mulighed for at tænke større. Det giver også mulighed for, at deres jordklodeskulptur kan blive hængt op.

- Tankerne er mere frie her. Rent fysisk kan vi tænke helt andre tanke med det her rum i forhold til, hvordan vi vil arbejde med træet, siger Mette Bentzen, som sammen med Lasse Kristensen også har købt hus i Helsingør

Træets formåen

Hvad sker der, når man koger træ? Det er formentlig ikke et spørgsmål, som man har stillet sig selv. Men ude hos Egeværk er det ikke et spørgsmål, der er det en metode, som skaber kunst.

Mette Bentzen fortæller, at når træ koges, så bliver det blødt og levende. Det er muligt at forme og trække fra hinanden - fragmentere - skrevet med et pænere ord. Her kan træfibrene trækkes fra træet og sættes sammen på nye leder og kanter. Det sætter træet frit. En kvinde fra London har for nyligt bestilt en skulptur af kogt træ hos Egeværk.

Udover at koge træ, eksperimenterer Egeværk også med isskulpturer. Her lader de en isblok står til afsmeltning. De riller og mønstre afsmeltningen giver blokken, efterligner Mette Bentzen og Lasse Kristensen i træblokke, som blandt andet ender som skamler.

Det var meningen, at Egeværk skullet have udstillet deres isskulpturer af træ til OL denne sommer, men det er udskudt til 2021.

Egeværks nye hjem bliver delt op i et værksted- og gallerirum. Her vil andre foruden Egeværk også have mulighed for at udstille, fortæller Mette Bentzen og Lasse Kristensen.

De satser på, at der vil være fire forskellige udstillinger årligt. Men en ting er sikkert: De gør træet levende, som få har set det før.

Velkommen til Helsingør.

arrow Ny stor hæder til Egeværk:- Uden håndværk, ingen fornyelse
28. februar 2021 kl. 04:34 Opdateret: kl. 16:46
arrow Egeværk tager endnu en flot pris hjem
04. september 2020 kl. 13:30 Opdateret: kl. 13:30
arrow Følg en offentlig nedsmeltning
07. august 2020 kl. 11:19 Opdateret: kl. 11:19
Stemmer du til kommunalvalget i år?