22. juni 2021
Tvangsflytninger af beboere i Nøjsomhed er efter alt at dømme en nødvendighed for at undgå, at Nøjsomhed om i 2021 vil havne i kategorien »hård ghetto«. Det er dog værd at bemærke, at det ifølge  politiets offentlige døgnrapporter ikke er et sted præget af hyppig kriminalitet. Foto: Kenn Thomsen
Tvangsflytninger af beboere i Nøjsomhed er efter alt at dømme en nødvendighed for at undgå, at Nøjsomhed om i 2021 vil havne i kategorien »hård ghetto«. Det er dog værd at bemærke, at det ifølge politiets offentlige døgnrapporter ikke er et sted præget af hyppig kriminalitet. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan vil fire partier vil nu forsøge at standse tvangsflytning af tilfældige beboere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sådan vil fire partier vil nu forsøge at standse tvangsflytning af tilfældige beboere
Helsingør - 21. august 2019 kl. 03:56
Af Andreas Norrie

EL, SF, R og Lokaldemokraterne vil søge om dispensation hos boligministeren for at undgå tvangsflytninger af tilfældigt udvalgte beboere i boligområdet Nøjsomhed.

Tidligere på måneden modtog 96 familier, hvilket svarer til omkring 200-300 mennesker, en nedslående besked om, at de ville blive sagt op i deres lejligheder i boligafdelingerne Nøjsomhed og Sydvej, som er kommet på den statslige ghettoliste. Hvis ikke beboersammensætningen bliver ændret markant, så er det risikerer boligområdet at havne i kategorien »hård ghetto«, hvilket kan ende med et krav om fraflytning af 600 ud af de omkring 1.000 boliger i området.

arrow Læs også: Direktør for stort boligselskab færdig efter kun to år

Den eneste fællesnævner for de ramte beboere er, at de bor ud mod gavlene på Nordvej. Baggrunden er, at en af måderne man vil ændre på beboernes sociale og etniske sammensætning er ved at opføre såkaldte tilgængelighedsboliger i gavlene henvendt til en målgruppe af plus 50-årige i beskæftigelse.

- Det er en helt urimelig behandling af børnefamilier og helt almindelige borgere, som tilfældigvis bor ud til en gavl lige pludselig skal flytte fra deres hjem, siger Allan Berg Mortensen fra EL, som sammen med SF, R og Lokaldemokraterne på byrådsmødet mandag vil stille et forslag om, at kommunen kontakter den nye boligminister Kaare Dybvad(S), og søger om dispensation for ghetto-lovgivningen.

Det skal ske ud fra en betragtning om, at Nøjsomhed/Sydvej ikke ville være omfattet af ghettokriteriet, hvis bare antallet af beboere var 90- 100 mindre.

Åbning i forståelsespapir
Derudover hæfter de fire forslagsstillere sig ved, at det måske ikke længere er usandsynligt, at man kan opnå en dispensation hos Boligministeriet eller boligministeren. Det sker på baggrund af en formulering i det forståelsespapir, der blev lavet mellem Socialdemokratiet og R, SF EL i forbindelse med regeringsdannelsen.

- En ny regering vil vurdere om mulighederne for at opnå dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af familieboliger i de mest udsatte boligområder, i konkrete tilfælde, kan udvides udenfor de største byer. Behandlingen af dispensationsansøgninger for de mest udsatte boligområder skal evalueres, så der fremadrettet sikres størst muligt fleksibilitet for kommuner og boligorganisationer til at tilrette udviklingsplaner efter lokale forhold, hedder det i papiret.

Vil fortsætte øvrige indsatser

- Det handler ikke om, at vi ikke ønsker at ændre på områdets sociale sammensætning eller arbejde med at sikre et højere uddannelsesniveau blandt beboerne, siger Allan Berg Mortensen.

Derfor bliver det også fremhævet i forslaget, at mulig dispensation ikke bør ændre for de andre dele af indsatsen i form af for eksempel fleksibel anvisning af boligerne og programmer for at løfte beboernes uddannelsesniveau.

S har afgørende stemmer
Indtil videre har Byrådets altovervejende store flertal bestående af K og S bakket op om håndteringen af sagen om ghettoloven eller »Et Danmark uden Parallelsamfund«-aftalen. Det samme har V og DF . Den praktiske håndtering af sagen af sket blandt andet gennem en særlig styregruppe.

Men det er værd at bemærke, at også SF, som på Christiansborg er en del af aftalen bag ghettoaftalen, nu også bakker op om ansøgningen.

Hvis en ansøgning om dispensation skal blive en realitet kræver det med største sandsynlighed, at en samlet socialdemokratisk byrådsgruppe ændrer holdning, og stemmer for.

Partiets politiske leder Claus Christoffersen vil på nuværende tidspunkt hverken afvise eller støtte forslaget.

- Forslaget er selvfølgelig noget jeg overvejer, og som jeg har tænkt over. Men det er samtidig et spørgsmål som vi ikke har haft mulighed for at drøfte i gruppen, og før vi har drøftet det, så vil jeg ikke gå ud med en holdning til sagen, siger Claus Christoffersen.

Partiets holdning vil blive drøftet på et gruppemøde i byrådsgruppen fredag.

Som tidligere omtalt, så blev Nøjsomhed en«ghetto« som følge af, at et stort flertal i Byrådet med borgmester Benedikte Kiær(K) i spidsen fik overbevist Transport- og Boligministeriet om, at det var mest fornuftigt at udskille Nøjsomhed fra boligområdet Helsingør Syd, som også består af Vapnagaard, Lerbakken, og Borupgaard. Argumentet var, at det var stærkt uhensigtsmæssigt, at disse boligområder som alle almindeligvis beskrives som velfungerende skulle havne i kategorien »udsat boligområde« med en række bekostelige og bureaukratiske medfølgende krav.

Kriterierne, der gør området til en ghetto, handler om antallet af tidligere dømte, andelen af ikke vestlige indvandrer- og efterkommere, indkomsten og uddannelsesniveauet. På alle disse kriterier adskiller Nøjsomhed sig i negativ retning fra de andre almennyttige boligområder.

Kriterierne er af forskere dog blevet kritiseret for at sige meget lidt om, hvorvidt der er tale om såkaldte parallelsamfund.

De 96 husstande, der har modtaget deres opsigelser med virkning fra 2020 2021 får alle anvist erstatningsboliger i kommunen.

arrow Sådan kan Nøjsomhed komme ud af ghetto-listen
05. september 2019 kl. 09:33 Opdateret: kl. 09:33
arrow Var de bedre tjent i Boliggården ?
04. september 2019 kl. 07:14 Opdateret: kl. 14:26
arrow Drop de meningsløse tvangsflytninger
29. august 2019 kl. 09:24 Opdateret: kl. 09:24
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?