22. september 2021
Sådan ser skolens nye gipslofter ud. Foto: Presse
Sådan ser skolens nye gipslofter ud. Foto: Presse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan har Skolen i Bymidten fået gjort noget ved indeklimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan har Skolen i Bymidten fået gjort noget ved indeklimaet

Et nyt gipsloft på skolen med 850 elever, der er en del af et Realdania-projekt, har betydet en mærkbar forbedring af blandt andet C02-koncentrationerne i luften i klasselokalerne.

Helsingør - 05. august 2021 kl. 09:36

Den seneste forskning fra DTU Byg viser med stor tydelighed, hvor vigtigt det er at fokusere på indeklimaet på landets skoler. Et indeklima med for høje temperaturer sænker elevernes præstationer med op til 20 procent, og dårlig luft er medvirkende til dårligere opgaveløsning og højere fravær. Derfor har Skolen i Bymidten i Helsingør installeret ventilerende gipslofter, som på Wkort tid har haft en overraskende stor effekt på indeklimaet og indlæringen.

12 pilotkommuner rundt om i landet er som en del af et større Realdania-projekt godt i gang med at forbedre indeklimaet på udvalgte skoler.

En af pilotskolerne på Realdania-projektet er Skolen i Bymidten i Helsingør, der hver dag underviser 850 elever mellem 0. og 9. klasse.

Skolen i Bymidten er gennem moderniseret og udvidet, men er oprindeligt fra 1886. Derfor er loftshøjden i nogle af klasserne lavere end i et moderne byggeri, og skolen var derfor plaget af alt for høje CO2-koncentrationer - helt op til 3.000 ppm. i visse lokaler, hvilket er tre gange så meget som det anbefalede.

Meget støj
Ligeledes havde skolen store udfordringer med lydniveauet i klasserne.

- Vores elever havde svært ved at holde fokus især sidst på dagen, og både lærere og elever klagede ofte over hovedpine og udmattethed, siger Mette Donatzky Pihl, skoleleder på Skolen i Bymidten, i en pressemeddelelse.

Realdania-projektet gjorde det muligt for skolen som en del af et større renoveringsarbejde at udskifte de eksisterende lofter med ventilationslofter. De bæredygtige gipslofter er lydabsorberende og har blandt andet bidraget til at sænke CO2-niveauet i klasselokalerne. Forklaringen er, at luften konstant udskiftes i hele klasselokalet hen over hele loftsfladen gennem små perforeringshuller. Den friske luft flyder således lydløst ned over eleverne uden at skabe træk, og den varme, iltfattige luft omkring eleverne presses i stedet opad, så CO2-niveauet konstant holdes nede.

25.000 billigere pr. klasselokale

Lofterne har ydermere den fordel i ældre, lavloftede bygninger, at de kræver minimal indbygning. Løsningen er samlet set op til 25.000 kroner billigere pr. renoveret klasselokale, og fordi ventilationsanlægget kan ned-dimensioneres, er energiforbruget hele 20 pct. lavere. Lofterne sænker desuden CO2-niveauet til 1.000 ppm, som anbefales i et klasselokale.

- Lofterne har haft kæmpe indflydelse på indeklimaet. Lyden er tydeligt forbedret, og elevernes evne til at koncentrere sig er markant højere. Det er en verden til forskel, siger Mette Donatzky Pihl.

Synes du, at kommunen er der for dig?