22. september 2021
Med den nye affaldsbekendtgørelse skal danskernes affald sorteres i 10 fraktioner. Ifølge Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, vil den ordningen blive evalueret inden næste sommer.
Med den nye affaldsbekendtgørelse skal danskernes affald sorteres i 10 fraktioner. Ifølge Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, vil den ordningen blive evalueret inden næste sommer.
Foto: Dorte Møller Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Raser over ny ordning: Madaffaldet lugter og tiltrækker maddiker og fluer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Raser over ny ordning: Madaffaldet lugter og tiltrækker maddiker og fluer
Helsingør - 04. august 2021 kl. 07:05
Af Trine Lønbro Nielsen

En fæl lugt, fluer, laver og mider. Den nye madaffaldscontainer, der er en del af den nye affaldsordning, hvor skraldet sorteres i flere fragmenter, har i de seneste dage været genstand for debat på de sociale medier. Her beskriver en række borgere, hvordan affaldscontaineren hurtigt bliver ildelugtende og levende i sommervarmen.

arrow Læs også: DEBAT: Sortering af husholdningsaffald i privaten er at tage grønt ansvar

- Efter den nye ordning med tømning af rest- og madaffald hver 14. dag trådte i kraft, er der rigtig store lugtgener forbundet hermed. Vi oplever en fæl lugt fra beholderen med rest- og madaffald, som tiltager i løbet af dagene op til tømning hver 14. dag. Dette til trods for, at vi altid lukker poserne med en knude. Bare at gå forbi beholderen er en grim oplevelse for næsen, indleder en borger eksempelvis et opslag i facebookgruppen 'Helsingør'.

Opslaget har startet en strøm af kommentarer. I langt de fleste følger beskrivelser af lignende udfordringer med lugt og insekter, mens enkelte tilkendegiver, hvordan de har mindsket lugtgenerne.

- Det er så ulækkert, varmen får det til at lugte fuldstændig utilgiveligt - det vælter ud med små fluer, når jeg åbner min skraldespand til mad og rest, lyder det fra en borger i kommentarsporet, mens en anden giver et tip videre:

- Jeg har prøvet en tilsvarende ordning gennem flere år uden problemer. En ordentlig lukket pose og en spuling i ny og næ, så er den ged barberet. Hvis der alligevel skulle gå larver i affaldet, så husk at de blot er naturens skraldemænd.

Ikke nok med knude

Men ifølge flere af kommentarerne, så er det altså ikke altid nok med en god knude, og flere beskriver, hvordan de har kunnet konstater maddiker og fluer og en stadig invaderende lugt, selvom de både har brugt to poser med knuder og fornyeligt har spulet containeren.

- Uanset hvor mange poser, man putter madaffaldet i, så stinker beholderen og skal rengøres. Det er selvfølgelig klart, at hvis den står i solen, så bliver det værre, end hvis den står i skyggen. Det kan være årsagen til, at nogen ikke har problemer. Det virker som om, det hele ikke er ordentlig gennemtænkt, således skriver endnu en borger.

I kommentarsporet har borgere med bopæl i andre kommuner også givet deres besyv med i debatten, og her skriver de, at man eksempelvis kan indføre - som i deres kommuner - afhentning af madaffald én gang om ugen i sommermånederne - i stedet for en gang hver 14. dag, som er tilfældet i Helsingør i dag.

- I Odsherred, hvor jeg bor, tømmes beholderne hver uge om sommeren og hver anden uge om vinteren. Det fungerer så fint, og der er ingen lugtgener. Bare et forslag til Forsyningen i Helsingør, skriver en borger eksempelvis.

Ønsker et svar

- Så Helsingør .... hvad gør man? Tilkøb af ekstra tømning er en mulighed, men helt ærligt...., det er da ikke rimeligt overfor borgerne at forringe affaldsordningen og ydermere tillægge en uhumsk og uhygiejnisk løsning. Det er en ommer!, lyder afslutningen på opslaget, der har fået de mange gruppemedlemmer til tasterne.

I skrivende stund, tirsdag eftermiddag, har opslaget fået knap 400 likes og 325 kommentarer. Det er i alt blevet delt 20 gange.

arrow DEBAT: Stop nu op Helsingør Kommune
24. august 2021 kl. 10:04 Opdateret: kl. 10:04
arrow Formand om lugtende madaffald - Slå en knude og brug flere poser
04. august 2021 kl. 11:53 Opdateret: kl. 11:53
Synes du, at kommunen er der for dig?