19. april 2019
Alle tre tiltalte var meget glade for rettens afgørelse. Foto: Camilla T. Schrøder
Alle tre tiltalte var meget glade for rettens afgørelse. Foto: Camilla T. Schrøder
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Presset af LTF: Tre unge dømt i sag om hjemmerøveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Presset af LTF: Tre unge dømt i sag om hjemmerøveri
Helsingør - 06. oktober 2018 kl. 04:40
Af Trine Lønbro Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tre unge mænd er kendt skyldige i sag om hjemmerøveri og en lang række andre sager – alligevel kunne de forlade retten som frie mennesker.

Dommen var kun netop afsagt, da en mor rejste sig og med hastige skridt og glædestårer piblende ned ad kinderne, bevægede sig op til sin søn - én af de tre nu dømte. Venner og kærester fulgte trop og omfavnede og lykønskede de unge mænd og deres forsvarsadvokater, der alle med dybe indåndinger nu kunne sænke skuldrene og tage det brede smil på, inden de om lidt sammen ville forlade retten - alle som frie mennesker.

arrow Læs også: For anden gang på et halvt år: Mor sigtet for trusler

De tre unge mænd på 18, 20 og 20 år blev ellers torsdag eftermiddag idømt henholdsvis to års, halvandet års og tre års fængsel ved Retten i Helsingør.

Sammen med en anden ung mand, hvis sag behandles særskilt, stod de tre tiltalte bag et hjemmerøveri mod en dengang 59-årig mand på en adresse i Horserød tilbage i november 2017. Men af hensyn til drengenes unge alder og deres samarbejdsvillighed og detaljerede forklaringer til retsmødet, imødekom dommeren de tre forsvarsadvokaters ønsker om en kombistraf, hvor kun seks måneder af straffen skal afsones, så længe de dømte ikke begår ny kriminalitet i en prøveperiode på to år.

Da de tre unge mænd var varetægtsfængslet i små syv måneder inden retsmødet, kunne de derfor torsdag eftermiddag gå fra retten som frie folk.

Pres fra LTF
Udover de tiltaltes unge alder og deres detaljerede forklaringer torsdag i retten, lagde dommeren også vægt på, at de tiltalte havde udført hjemmerøveriet under stort pres fra den fjerde medgerningsmand, der agerede bagmand i en række indbrud, herunder hjemmerøveri-sagen.

Som den eneste af de fire havde han relationer til bandegrupperingen Loyal To Familia (LTF), og med dem i ryggen truede han de tre andre unge mænd til at begå systematiske indbrud. Ifølge de tiltalte hævdede bagmanden, at de skyldte ham penge for såkaldte »dummebøder«, som bagmanden havde delt ud i flæng. Betalte de dem ikke, ville de få tæv eller deres familier ville blive smidt ud af deres hjem. En af de tyveårige mænd - ham der blev idømt halvandet års fængsel - forklarede, hvordan han havde fået tæv og var blevet skåret i, fordi bagmanden mente, den 20-årige skyldte penge og engang var kommet for sent til et indbrud.

- Vi kører på indbrudspatruljer, hvor det handlede om at begå så mange indbrud som muligt. Det er den måde, vi betaler ham. Alle kosterne fik han eller også blev de solgt, og så fik han pengene, forklarede den 18-årige tiltalte under retsmødet og gjorde det klart, at indbrudspatruljerne var organiseret af bagmanden.

Hjemmerøveriet
Egentlig var det også bare et indbrud de skulle til Horserød for at begå den novembermorgen sidste år. Bagmanden vidste, at den 59-årige ejer af gården lå inde med et større kontantbeløb i et pengeskab. 400.000 kroner havde han oplyst, hvilket han ifølge de tiltalte vidste, fordi den 59-årige mand havde tjent pengene ved at sælge narko for bagmanden.

Hver morgen plejede den 59-årige at køre ud for at hente sine morgenaviser, og det var her, de tre unge mænd skulle slå til.

- Jeg ville ikke med, da jeg fandt ud af, at manden kunne være hjemme eller komme hjem, men det fik jeg ordre om, at jeg skulle. Han fortalte os, at vi skulle gennemføre indbruddet ligegyldig, om ejeren af gården var hjemme eller ej, lød det fra den 20-årige, der blev idømt tre års fængsel. Mens den 20-årige, der fik tre års fængsel, agerede chauffør, tog den 20-årige, der fik halvandet års fængsel en maske op over munden, og gik hen mod huset sammen med den 18-årige. - Det hele gik så hurtigt. Maks to minutter, fortæller den 20-årige, der fik halvandet års fængsel. De bankede på, og da den 59-årige mand viste sig at være hjemme, gav den 18-årige manden en knytnæve i hovedet, så han væltede bagover. De råbte efter pengene, da den 59-årige greb en kniv. Den 20-årige slog kniven ud af hånden på ham, mens den 18-årige tildelte ham slag med et koben i hovedet. Det lykkedes den 59-årige at hive maskeringen af den 20-årige, og de flygtede derfor ud af huset.

Tilståelse
Ude i bilen ventede den 20-årige, der fik tre års fængsel, klar til at trykke speederen i bund. Alle tre tiltalte erkender hjemmerøveriet, og forklarede i retten, at de ikke havde til hensigt at begå et hjemmerøveri, men kun et indbrud, og at de alle sammen var kede af det, de havde gjort. Den 20-årige, der fik halvandet års fængsel, og den 18-årige fik begge yderligere en dummebøde på 150.000 kroner hver for det mislykkede hjemmerøveriforsøg.

Udover hjemmerøveriet var de tre mænd tilsammen tiltalt for 40 forhold, hvoraf de fleste omhandler indbrud, forsøg på indbrud og tyveri. Derudover var den 20-årige, der fik tre års fængsel, tiltalt for dokument falsk og brud på dataloven. Langt de fleste forhold erkendtes af de tiltalte. De nu dømtes strafudmåling afspejler antallet af forhold de var tiltalt for, hvor mange gange de tidligere har været straffet og deres alder.

arrow Sigtede for hjemmerøveri lader sig frivilligt varetægtsfængsle
05. august 2018 kl. 04:49 Opdateret: kl. 12:12
arrow Unge mænd forsat fængslet i sag om brutalt hjemmerøveri
07. juni 2018 kl. 21:06 Opdateret: kl. 14:48
arrow Endnu en mand anholdt i sag om hjemmerøveri
23. marts 2018 kl. 12:41 Opdateret: kl. 12:41

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede