2. juli 2020
Mandag eftermiddag spærrede bilen stadig fortovet til gene for fodgængere og trafiksikkerheden flere døgn efter trafikulykken, som skyldes hasarderet kørsel og sandsynligvis påvirkning fra alkohol eller narkotika. Foto: Dorte Møller Rasmussen
Mandag eftermiddag spærrede bilen stadig fortovet til gene for fodgængere og trafiksikkerheden flere døgn efter trafikulykken, som skyldes hasarderet kørsel og sandsynligvis påvirkning fra alkohol eller narkotika. Foto: Dorte Møller Rasmussen
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet: Derfor kunne vi ikke rykke ud til civil anholdelse af vanvidsbilist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet: Derfor kunne vi ikke rykke ud til civil anholdelse af vanvidsbilist
Helsingør - 29. august 2018 kl. 04:08
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nordsjællands Politi oplyser, at man først på et senere tidspunkt fik at vide, at der var sket en civil anholdelse ved trafikulykken i Hornbæk.

På baggrund af henvendelsen fra Frederiksborg Amts Avis om den meget voldsomme trafikulykke fredag på Nordre Strandvej i Hornbæk omkring klokken 21.15 - og politiets langsomme reaktion i forhold til, at en beboer havde foretaget en civil anholdelse af en påvirket vanvidsbilist, så har Nordsjællands Politi nu foretaget en gennemlytning af samtlige opkald til politiet fredag aften. Opkald, som er kommet ind via 112 og 114.

arrow Læs også: Pågreb påvirket vanvidsbilist - Politiet: Vi kommer om otte timer

Det er politikommissær Henrik Rasmussen, Nordsjællands Politi, der har gennemgået båndene og talt med medarbejderne. Han er til daglig tilknyttet Nordsjællands Politis Operationscenter.

Hans hovedbudskab i forbindelse med gennemlytningen er, at årsagen til, at politiet først kunne sende en patrulje fra natholdet ud til stedet klokken 23.39 først og fremmest skyldes, at man ved første anmeldelse ikke havde viden om, at der var tale om en stjålet bil, og først blev orienteret om den civile anholdelse mere end en time efter den skete.

- Derfor synes vi, at artiklens overskrift om, at vi lod en vanvidsbilist fri er noget værdiladet, siger Henrik Rasmussen.

Flugtbilist og kidnapning

Derudover så var der også tale om en fredag aften, hvor der var masser af bud efter ordensmagten - og der var langt til nærmeste ledige politivogn.

- Der er altid travlt en fredag aften, og det handler altid om at prioritere benhårdt. Denne aften var der på dette tidspunkt mange ting i gang, vagtchefen den fredag sagde, at der var "100 ting" i gang samtidigt, siger Henrik Rasmussen.

I løbet af aftenen, og før natholdet mødte ind, foregik der ifølge politikommissæren en episode med en flugtbilist ved Helsinge og et kidnapningslignende forhold i Lyngby.

Ifølge politiets aflytning af båndene, så nåede den første anmeldelse af sagen frem til via telefon 112, herfra blev opkaldet sendt videre til politiets vagtcentral. Dette er registreret hos politiet klokken 21.30.

- Anmeldelsen kom fra en beboer, som ikke havde set uheldet - men hørt det. Han havde set to mænd forlade stedet i retning af skoven, siger Henrik Rasmussen.

Sagen blev åbnet som en aktiv sag, som man kunne tage ud til, når en bil blev ledig.

Bilens registreringsnummer blev derefter slået op, for at se, hvorvidt bilen var stjålet - det var ikke tilfældet.

- På det tidspunkt kunne man jo betegne det som et solouheld, siger han.

Kunne ikke komme igennem

Men bilen, en mørkegrå Peugeut, var blevet stjålet. Syv minutter senere blev den nemlig meldt stjålet af ejeren.

Tyvene havde stjålet nøglen fra hans jakke, og det var sket fra en adresse i Saunte udenfor Hornbæk ikke så lang tid før ulykken i svinget.

Dette opkald kom via 114 til politiets servicecenter, og medarbejderen forsøgte at stille det om til politiets vagtcentral.

Her var alle linjer imidlertid optaget, og i stedet skrev medarbejderen en anmeldelse, og gik siden fysik ind til vagtcentralen, som fik beskeden cirka 10 minutter efter klokken 21.37 altså omkring klokken 21.47

- Vi kunne siden fortælle ejeren, at vi havde fundet hans bil, men at han ikke kunne afhente den, da vi skulle lave sporsikring med mere først, siger politikommissæren.

Pågrebet og aggressive

Først klokken 22.42 viser Henrik Rasmussens aflytning af båndene, at en anmelder ringer og siger, at beboeren i huset ud til svinget, Andreas Smith, som omtalt i Frederiksborg Amts Avis tirsdag, havde foretaget en civil anholdelse, og den unge mand havde været aggressiv, og de havde måttet lade ham flygte.

Forinden var den unge mand blevet tvunget til at tænde bilens havariblink.

I samme anmeldelse fremgik det, at anmelderen sammen med andre beboere selv havde fjernet bilen på vejbanen, hvilket også blev beskrevet i avisen tirsdag.

Indtil bilen blev fjernet var der ifølge beboerne på vejen tale om en potentiel livsfarlig situation, da der ofte bliver kørt stærk i det dårligt oplyste sving.

- Når det var mere end 1 time siden, at episoden var sket, og at vi havde fået at vide, at bilen var blevet flyttet ind til siden, så var det som sådan ikke en hasteopgave i forhold til prioriteringen af bilerne at rykke ud. Havde politiet kendt til den civile anholdelse før havde situationen været en anden, siger han.

I forhold til slutningen af sagen, så kom politiet ud til bilen og sikrede spor i og omkring bilen og satte polititape omkring det totalskadede køretøj.

Ifølge Henrik Rasmussen, så var det en ledig patrulje på natholdet, som mødte ind klokken 23, som blev sendt til stedet /eller nåede frem klokken 23.39, og afsluttede opgaven omkring klokken 00.11 lørdag morgen.

Vanvidsbilister ikke fundet

Selv om en del tyder på, at der tale om biltyve med en vis tilknytning til lokalområdet, når man dels ser på, at bilen blev stjålet fra en adresse i Saunte, og at samme bil blev set køre råddent ved Netto på Sauntevej tidligere på aftenen, så er ingen endnu pågrebet i sagen.

- Jeg kan kun sige, at der er taget DNA-prøver, og der er en sagsbehandler på sagen, siger Henrik Rasmussen.

Stjålet til fest

Teorien om, at der er tale om lokale bliver bekræftet af kilder fra Hornbæk-området, som ønsker at være anonyme.

Her lyder forklaringen overfor Frederiksborg Amts Avis, at bilen blev stjålet i forbindelse med en fest i Saunte, og at biltyvene var i alderen 15-16 og 18-19 år.

Den ene af dem var lokal, og den anden var øjensynlig fra Helsinge-området. Begge unge skulle have været berusede, men ikke umiddelbart påvirkede af narkotiske stoffer.

arrow Bil tæt på at torpedere med gult hus i Hornbæk
26. august 2018 kl. 13:08 Opdateret: kl. 13:08
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?