27. marts 2019
Georg Poulsen, der på daværende tidspunkt var formand for Værftsmuseet, klippede tilbage i 2011 snoren, da pladsen mellem Værftsmuseet, Hal 14 og Kulturværftet blev officielt navngivet De Røde Plads. Foto: Morten Kemp Overgaard
gallery icon

Se billedserie

Georg Poulsen, der på daværende tidspunkt var formand for Værftsmuseet, klippede tilbage i 2011 snoren, da pladsen mellem Værftsmuseet, Hal 14 og Kulturværftet blev officielt navngivet De Røde Plads. Foto: Morten Kemp Overgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plads og stræde bliver opkaldt efter legendariske værfts-tillidsfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plads og stræde bliver opkaldt efter legendariske værfts-tillidsfolk
Helsingør - 15. juni 2018 kl. 04:23
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flertal i udvalg sagde ja til Georg Poulsens Plads og Thomas Nielsens Passage ved Værftshallerne bag Kulturværftet i Helsingør.

Dansk Metals mangeårige forbundsformand Georg Poulsen (1929-2014), der hele livet boede i kommunen, og startede sin faglige karriere på Helsingør Værft, hvor han også blev fællestillidsmand, får nu opkaldt en plads efter sig. Pladsen kommer til at omfatte arealet mellem Kulturværftet, Værftshallerne og M/S Museet for Søfart.

arrow Læs også: Se billederne: Nye navne er en hyldest til de store tillidsmænd

Det blev besluttet på det seneste møde i By-, Plan- og Miljøudvalget af et flertal bestående af forslagsstilleren Claus Christoffersen(S), Janus Kyhl(K), Michael Mathiesen(K) og Jens Bertram(K). Udvalgsformand Christian Holm Donatzky(R) og Haldis Glerfoss (EL) undlod at stemme. Christian Holm Donatzky havde forinden stillet et forslag om at udskyde beslutningen om navngivningen af pladserne til der engang er fundet en endelig anvendelse af Værftshallerne, fremgår det af referatet af udvalgsmødet.

Udvalgsmedlemmet Peter Poulsen(S), der er søn af Georg Poulsen, deltog ikke i behandlingen af sagen.

15 år som tillidsmand
Samme flertal som bag Georg Poulsens Plads stod også bag navngivningen af strædet mellem Værftshallerne og værftets gamle administrationsbygning, som nu kommer til at hedde Thomas Nielsens Passage efter værftets fællestillidsmand af samme navn. Nielsen var fællestillidsmand i værftets sidste 15 år, og stod tilbage ved lukningen af nybygningsafdelingen i 1983 bag på et forsøg på med medarbejdernes engagement at videreføre virksomheden efter ejerne i Lauritzen-koncernen havde sagt stop.

Beslutningen om de to nye navne skete på baggrund af en indstilling fra Bent Jørgensen, der formand for Værftsmuseets Følgegruppe, og også har skrevet flere bøger om værftets og dets skibe,

I forslaget fremhæver han også, at de to navne passer fint i forhold til, at man allerede omkring værftsområdet har »Den røde Plads« mellem Kulturværftet og Værftsmuseet samt Valdemarsstræde. Begge navne, som knytter sig til værftstiden, og de tusindvis af arbejdere, som havde deres arbejdsliv i dokke og haller.

Ville have Troels Kløvedal
Imidlertid fremgår det af høringssvar og vurderinger fra Helsingør Kommunes Museer, Slots- og Kulturstyelsen, M/S Museet for Søfart og kommunens forvaltning, at opbakningen til navngivningen ikke er total.

Således ville M/S Museet for Søfart gerne have at den kommende Georg Poulsens plads i stedet for kom til at blive opkaldt efter sejleren og eventyreren Troels Kløvedal, der har en vis tilknytning til Helsingør, da han stod i lære på værftet. Man kan dog normalt i Danmark ikke opkalde pladser og gader efter levende personer. Derfor ville museet gerne have en navngivning af pladsen udskudt. Slots- og Kulturstyrelsen ville gerne have, at et af stederne blev opkaldt efter smeden Casper Fincke(1584-1655), som arbejdede med byggeri på Kronborg, og udførte andre opgaver for Christian 4.

Helsingør Kommunes Museer skriver i dets høringssvar, at man gerne ser, at der bliver lavet en mere formel proces for navngivninger af steder og pladser på værftsområdet.

Endelig mente embedsmændene i Center for By, Land og Vand, at Sydvestpassagen ville være et passende navn til den strædet, som nu kommer til at hedde Thomas Nielsens Passage. Navnet er nemlig maritimt og passer til strædet placering, fremgår det af høringssvaret.

arrow Nu får Georg Poulsen sin plads
16. november 2018 kl. 11:20 Opdateret: kl. 11:20
arrow Foreslår nye vejnavne efter kendte personligheder
30. august 2014 kl. 09:00 Opdateret: kl. 22:53
arrow Ny DVD om Georg Poulsen
06. august 2014 kl. 16:10 Opdateret: kl. 16:35

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede