28. juli 2021
Kampen mod spildevand i Øresund er i fuld gang. Foto: Allan Nørregaard
Kampen mod spildevand i Øresund er i fuld gang. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ombygning af renseanlæg skal sætte en stopper for klamt spildevand i Øresund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ombygning af renseanlæg skal sætte en stopper for klamt spildevand i Øresund

Helsingør Forsyning har påbegyndt ombygningen af Sydkystens Renseanlæg, der skal sikre mindre spildevand i Øresund

Helsingør - 17. juni 2021 kl. 10:06

Ombygningen af Sydkystens Renseanlæg er så småt gået i gang. Her i foråret er renoveringen og ombygningen af indløbet gennemført, så der kunne monteres to nye indløbsriste som forberedelse til den nye teknologi, der skal rense spildevandet hurtigere, mere effektivt og i større mængder. Det skriver Helsingør Forsyning i en pressemeddelelse.

Samtidig er opgaven med indførsel af ny teknologi ved at blive sendt i udbud, og dermed nærmer ombygningen sig den afgørende anlægsfase, som forventes igangsat sidst på året. Hele ombygningen forventes afsluttet sommeren 2022, og anlægget vil dermed stå bedre rustet til at kunne håndtere fremtidens klimaforandringer med mere intense nedbørsmængder samt de ekstra boliger, der er på vej i oplandet.

- Det er rart, at borgere og badegæster nu kan se, at ombygning af Sydkystens Renseanlæg bliver til virkelighed. Vi har brug for at mindske risikoen for overløb til Øresund og dermed sikre renere badevand. Her er ombygningen af renseanlægget en vigtig brik. Den kan dog ikke stå alene, og derfor arbejder vi også på de andre tiltag i vores samlede plan mod overløb, udtaler Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, i pressemeddelelsen.

Helsingør Kommune arbejder sammen med Forsyning Helsingør om en overordnet plan, der skal mindske risikoen for overløb til naturen. Planen indeholder blandt andet en principbeslutning om, at separatkloakering er den foretrukne strategi i den kommende spildevandsplan.

Forsinkelsesbassin på vej

Et andet af elementerne i planen kan allerede nu sættes i gang. Det drejer sig etableringen af et cirka 800 kvadratmeter stort underjordisk og lukket forsinkelsesbassin til opblandet regn- og spildevand. Det svarer nogenlunde til indholdet cirka 4.000 fyldte badekar eller cirka 160.000 skyl i et moderne toilet.

Bassinet skal ifølge pressemeddelelsen placeres under et kommunalt ejet areal ved krydset Hornbækvej/Ny Strandvej i Espergærde. Projekteringen er startet, og bassinet forventes etableret inden årets udgang.

- Det nye forsinkelsesbassin bliver lukket og lagt under jorden, så det lugter mindst muligt og generer mindst muligt. Vores beregninger viser, at bassinet kan forsinke så meget af det opblandede regn- og spildevand i fælleskloakken, at det vil få en stor positiv effekt på antallet af overløb til Øresund, forklarer Allan Bruus, vandchef i Forsyning Helsingør.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?