25. september 2021
Hvordan vil en mulig fast bilforbindelse syd Helsingør påvirke naturværdierne i Egebæksvang Skov eller Rørtang Kilen? Disse forhold skal indgå i en eventuel forundersøgelse. Foto: Allan Nørregaard
Hvordan vil en mulig fast bilforbindelse syd Helsingør påvirke naturværdierne i Egebæksvang Skov eller Rørtang Kilen? Disse forhold skal indgå i en eventuel forundersøgelse. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ønsker borgermøde om ønsker til HH-undersøgelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ønsker borgermøde om ønsker til HH-undersøgelse

Der er lagt op til, at kommunen skal forsøge at påvirke en mulig forundersøgelse af en eller flere faste HH-forbindelser.

Helsingør - 16. februar 2021 kl. 04:50
Af Andreas Norrie

Det er vigtigt at understrege, at selv om der i januar blev offentliggjort en såkaldt strategisk undersøgelse udarbejdet af Vejdirektoratet og det svenske Trafikverket om økonomien i en fast HH-forbindelse i form af en vejtunnel syd for Helsingør og en jernbanetunnel mellem selve byer, så er der ikke blevet taget nogen beslutning i hverken Danmark eller Sverige om at gå videre med sagen - og et forslag om det skulle såvidt vides heller ikke være på trapperne.

arrow Læs også: DEBAT: Vejtunnel er dyrere end togtunnel

Ikke desto mindre er der grund til at være forberedt, hvis og såfremt regeringen beslutter at gå i gang med en forundersøgelse af projektet, som man gør ved så store og indgribende infrastrukturprojekter.

I alle tilfælde fremgår af dagsordenen til næste møde i Økonomiudvalget, at forvaltningen efter ønske fra borgmester Benedikte Kiær(K) har forberedt en liste med ønsker til, hvilke forhold som Helsingør Kommune vil have gavn af et få belyst og inddraget i forbindelse med en forundersøgelse. Hvis et flertal bakker op om denne indstilling, så er der lagt op til, at der sendes et brev til transportminister Benny Engelbrecht(S) med følgende ønsker til fem overordnede temaer:

o Betydning af forbindelsen for by, erhverv og borgere o Betydning af forbindelsen for natur, miljø og landskab o Betydning af forbindelsen for Kystbanen o Betydning af forbindelsen for Helsingørmotorvejen og det øvrige vejnet samt Finansieringsmuligheder.

I forslaget til et ministerbrev bliver det også foreslået, at kommunen får plads i en følge- eller arbejdsgruppe i forbindelse med en eventuel forundersøgelse, som typisk tager omkring tre år.

Digitalt borgermøde

Endelig står der også i brevudkastet, at emnerne, der også er beskrevet i et følgenotat, vil blive yderligere udvidet af input fra deltagerne i et digital borgermøde, som der er lagt op til bliver afholdt 2. marts.

I det uddybemde notat, som er vedlagt ministerbrevet, bliver der andet lagt vægt på, at man under emnet »Natur, miljø og landskab« ønsker viden om, hvordan en fast forbindelse vil påvirke Egebæksvang Skov eller landskabet i Rørtang-kilen. Ligeledes vil man have fokus på, hvordan sikres det, at vejforbindelsens kobling til motorvejen kan ske i respekt for det værdifulde naturområde.

Kystbane og handel

I forhold til et par af de andre emner, så bliver der blandt andet opfordret til, at der også bliver set på, hvordan en fast forbindelse vil påvirke handelslivet i Helsingør by og besøgende turister. Ligeledes ønskes også muligheden for at tiltrække arbejdskraft og uddannelser undersøgt.

Endelig er Kystbanen også et stort spørgsmål i forhold til en fast forbindelse. For hvordan kan Kystbanen klare en øget trafik, og vil det blive dyrere at komme med toget under Sundet end med færgerne i dag?.

Sagen skal endeligt godkendes på det næste byrådsmøde.

arrow DEBAT: Lad os stå sammen og bevare vores by
18. marts 2021 kl. 07:04 Opdateret: kl. 15:41
arrow HH-forbindelse på Borgen: Dét mener Transportudvalget
18. marts 2021 kl. 05:01 Opdateret: kl. 15:18
arrow Sydsvenske byer drømmer om nye tunneler over Øresund
17. marts 2021 kl. 09:37 Opdateret: kl. 09:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?