19. oktober 2021
Sundstoldens nationale, internationale og lokale betydning skal formidles hele året - og ikke bare under Sundtoldsmarkedet. Det er en del af kommunens visioner for kommunens museer. Foto: Kenn Thomsen
Sundstoldens nationale, internationale og lokale betydning skal formidles hele året - og ikke bare under Sundtoldsmarkedet. Det er en del af kommunens visioner for kommunens museer. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye museumschefer skal være på plads til marts

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nye museumschefer skal være på plads til marts

Helsingør Kommunes Museer har stået uden leder siden sommerferien. Også Flynderupgård skal have ny chef.

Helsingør - 05. januar 2021 kl. 04:31
Af Andreas Norrie

2020 var et særdeles kaotisk år for Helsingør Kommunes Museer, som indtil i dag består af Helsingør Bymuseum, Værftsmuseet, Skibsklarergården, Flynderupgård Museet og et lokalhistorisk arkiv.

arrow Læs også: DEBAT: 450.000 kr. til ny skiltning i byen ! - Men noget er glemt

Først fratrådte museumschefen Maibritt Bager efter ni år på posten - og derefter sagde en lang række af museumsinspektører op med forskellige begrundelser. Tilbage står et museum med særdeles få akademiske medarbejdere.

Med andre ord er der i høj grad brug for en genrejsning af museumsvirksomheden, som i en årrække har været præget af beskårede budgetter og kritiske evalueringer fra Slots-og Kulturstyrelsen.

Derfor fremgår det af kommunens jobopslag, hvor sidste ansøgningsfrist er i morgen, at der bliver satset på, at Helsingør Kommune Museers nye museumschef kan tiltræde 1. marts. Den samme dato er også den ønskede tiltrædelsesdato for den nye leder af Flynderupgård, som bliver udskilt fra museumsvirksomheden, og for fremtiden ikke behøver at leve op til de krav i forhold til eksempelvis forskning, som gælder statsanerkendte museer.

»Kommercielt mindset«

Af opslaget for den nye musueumschef kan man læse, at vedkommende skal stå i spidsen for et museum med et strammere fokus, som i højere grad skal tage udgangspunkt i det maritime med særligt fokus på Øresundstolden ligeledes skal der gennem Værftsmuseet formidles værfts- og industrihistorien. Kritkken af museerne har nemlig også gået på manglende fokus.

Det er ikke så få egenskaber, som det ifølge jobopslaget kræves af den nye leder: »Kommericielt mindset«,«stærk netværksskaber«, »en samlende figur« og derudover skal man være »visionær, strategisk, kreativ og innovativ samtidig med, at du også er handlings- og resultatetorienteret..., hedder det i ansøgningen.

Mere formelt skal man også have erfaring med kulturledelse og en akademisk uddannelsesbaggrund som eksempelvis kandidat i historie, kunsthistorie, etnologi eller oplevelsesøkonomi.

Skal arbejde hurtigt

Den nye leder af museerne får et travlt første år.

For formuleringen af museernes nye vedtægter, der skal besluttes inden sommeren 2021. Udviklingen en af overordnet strategi for den nye museumsinstitution, skal besluttes inden udgangen af 2021

Derudover skal der også i år ske en udvikling af forretningsplan og ansættelse af fagligt personale til vakante stillinger inden udgangen af 2021.

Den nye leder bliver valgt gennem to samtalerunder og en test, fremgår det af opslaget.

Lederprofil med gummistøvler

Som nævnt skal der med samme deadline ansættes en leder af Flynderupgård, der under navnet Lystgård Flynderupgård bliver en selvstændig institution under Helsingør Kommune.

Den nye institution skal være en indgang til nationalpark Kongernes Nordsjælland, et levende landbrug med fokus på historie og madkultur samt et natur- og kulturhus.

Den nye leders profil kan udannelsesmæssigt være noget bredere i forhold til museumschefens.

- Du kan være naturvejleder, kulturhistoriker, etnolog, antropolog, geograf, cand.scient eller comm. Men du skal ikke være bange for at få jord under neglene og træde i et par gummistøvler, hedder det i opslaget, hvor der også bliver lagt vægt på evnen til at samarbejde med Flynderupgårds frivillige,

arrow Et blad med historier
08. februar 2021 kl. 15:00 Opdateret: kl. 15:00
arrow Her er de nye museums-bosser
02. februar 2021 kl. 12:46 Opdateret: kl. 12:55
arrow DEBAT: Museet er stolt over at være statsanerkendt
26. januar 2021 kl. 14:22 Opdateret: kl. 14:22
Rejser du til udlandet i år?