1. august 2021
Fundamentet til kirkegårdsmuren i Hestemøllestræde er formentligt fra 1600- 1700 tallet., Det område der i dag udgør Kamliterklosteret, Sct. Marie kirke og Helsingør bymuseum, blev skænket af Erik af Pommern i 1430 til Karmeliter ordenen og fungerede efter reformationen som hospital. Foto: Severin Tobias Mortensen
gallery icon

Se billedserie

Fundamentet til kirkegårdsmuren i Hestemøllestræde er formentligt fra 1600- 1700 tallet., Det område der i dag udgør Kamliterklosteret, Sct. Marie kirke og Helsingør bymuseum, blev skænket af Erik af Pommern i 1430 til Karmeliter ordenen og fungerede efter reformationen som hospital. Foto: Severin Tobias Mortensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye arkæologiske fund i Hestemøllestræde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye arkæologiske fund i Hestemøllestræde
Helsingør - 09. december 2020 kl. 19:53
Af Christopher Valeur

Museumsinspektør på Museum Nordsjælland, Kjartan Langsted, har med to af sine kollegaer de sidste par uger ledt efter interessante fund i Hestemøllestræde. Udgravningen førte i første omgang til et historisk fund, da de fandt resterne af en smedje fra 1400-tallet, hvilket er et af de ældste fund, som man har opdaget indtil nu i Helsingør.

arrow Læs også: Alle politikerne var glade, undtagen beboerne de havde fået ødelagt deres facade

Nu er der fundet yderligere interessante genstande og fundamenter i Hestemøllestræde, hvor der netop nu er anlægsarbejde, da området skal klimatilpasses, ligesom der skal ny belægning på gaden.

- Vi har fundet en trækonstruktion, som har fungeret som en kasse. Den har man haft sand i, og så haft ildstedet oven på. Jeg vil vurdere, den har været 1x1 meter og stået på en forhøjning, så man har kunnet arbejde med den stående. Der er ingen tvivl om, at det ikke bare har været en lille landsby- smed. Det har været en stor produktion, siger Kjartan Langstad.

Udenlandske mønter

Trækonstruktionen er ikke det eneste fund, som Kjartan Langstad har gjort sig. Udenlandske mønter, blandt andet fra Spanien og Rusland, er ligeledes fundet. Mønterne er fra starten af 1800-tallet, hvor udenlandske sømænd formentlig har tabt dem.

Gammelt kirkegårdsdige

Også fundamentet til et dige er blevet fundet. Den har været placeret mellem Sct. Mariæ Kirken og gaden ved siden af, så der ikke kom fremmede personer på kirkegården, eller dyr ind, der kunne grave ting op.

- Vi har fundet fundamentet til et gammelt kirkegårdsdige, der har været langs Sct. Mariæ Kirken. Det er formentlig noget fra 16-1700-tallet. Vi kan se væggen på gamle kort fra 1800-tallet, så vi kan nemt konkludere, hvad det er, siger Kjartan Langstad.

Analysearbejde forude

Udgravningen i Hestemøllestræde lakker så småt mod enden. Snart skal der lægges kloak ned, ligesom gaden skal brolægges. Arbejdet for Kjartan Langstad og hans kollegaer stopper dog ikke her. Efterfølgende skal fundene analyseres.

- Jeg regner med, at vi er færdige i denne uge. Derefter har vi en masse jordprøver, der skal igennem et filter, for at se, om vi har fundet noget spændende. De prøver bliver lavet i år. Derudover skal vi sende prøver til eksperter inden for det naturvidenskabelige felt, der skal kigge på noget af det materiale, som vi har fundet, blandt andet slagger. De skal være med til at stykke fundene sammen til et samlet billede. Det er en lang, men spændende proces, fortæller Kjartan Langstad.

arrow Historisk fund: Arkæologer finder smedje fra 1400-tallet
24. november 2020 kl. 05:34 Opdateret: kl. 15:57
arrow Historisk stræde får åben regnrende
10. juli 2020 kl. 03:41 Opdateret: kl. 08:28
arrow Klimatilpasning og ny belægning på stræde
06. maj 2020 kl. 10:33 Opdateret: kl. 10:33
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?