5. marts 2021
Bogen beskriver indvandrersamfundene i danske og svenske byer i 1450-1650.
Bogen beskriver indvandrersamfundene i danske og svenske byer i 1450-1650.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny forskning: Vores by var allerede et indvandrersamfund i 1400-tallet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny forskning: Vores by var allerede et indvandrersamfund i 1400-tallet

Nyt værk sætter fokus på indvandrersamfund i danske og svenske byer i 1450-1650

Helsingør - 26. januar 2021 kl. 20:23

Gennem de sidste seks-syv år har en række kulturinstitutioner i Danmark og Sverige arbejdet sammen om et tværfagligt forskningsprojekt, som skulle kortlægge de indvandrersamfund, der blev grundlagt i danske og svenske byer ca. 1450-1650 - såkaldte diaspora samfund. Som afslutning på dette forskningsprojekt, som er støttet af Det Frie Forskningsråd, er nu udkommet et digert værk med titlen: »Urban Diaspora«.

Helsingør i fokus

I fokus er Helsingør, Ålborg og Nya Lödöse ved Gøteborg. Den er skrevet af arkæologer, historikere og folkene bag de naturvidenskabelige analyser af bl.a. dyreknogler og makrofossiler fra udgravninger i byerne. Artiklerne tager udgangspunkt i de arkæologiske udgravninger i de tre byer, og ved at sammenholde resultaterne herfra med historiske kilder og kort, belyses indvandrersamfundene i de forskellige byer.

Otte af bogens sytten kapitler handler om Helsingør, og bogen er dermed den største samlede fremlæggelse af arkæologisk materiale fra Helsingør i 1500-1600-tallet.

Liv Appel fra Museum Nordsjælland har skrevet om de ældre og nyere arkæologiske udgravninger i Helsingør.

Den forsvundne bydel

Udgravningerne af den forsvundne østlige del af byen præsenteres for første gang, og danner i det følgende kapitel, som Liv Appel har skrevet sammen med Jette Linaa, grundlag for en rekonstruktion af bydelen, der hovedsagelig er baseret på udgravningsplanerne, de historiske kort og bevarede skattelister fra byen.

I de to følgende kapitler beskriver Jette Linaa det nederlandske indvandrersamfund i Helsingør på grundlag af bl.a. kirkebøger og skrifterne efter afdøde personer. Derpå følger bestemmelserne af dyreknoglerne og makrofossilerne fra de arkæologiske udgravninger i Helsingør, og hvad man heraf kan udlede om indbyggernes kost. Endelig behandler Rainer Atzbach og Jette Linaa ovnkaklerne og det keramiske materiale fra udgravningerne i Helsingør.

Urban Diaspora er udgivet af Jysk Arkæologiske Selskab, Moesgaard, Aarhus i 2020.

Den er redigeret af Jette Linaa fra Aarhus Universitet, og markerer afslutningen af et forskningsprojekt af samme navn, støttet af Det Frie Forskningsråd.

Bogen kan købes på Aarhus Universitetsforlag https://unipress.dk/udgivelser/u/urban-diaspora/

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?