30. oktober 2020
Alle husstande i Helsingør Kommune skal fremover sortere affaldet i fem fraktioner. Foto: Bjørn Ambjørn
gallery icon

Se billedserie

Alle husstande i Helsingør Kommune skal fremover sortere affaldet i fem fraktioner. Foto: Bjørn Ambjørn
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal vi begynde at sortere affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal vi begynde at sortere affald
Helsingør - 17. december 2019 kl. 10:05
Af Dorte Møller Rasmussen

Starttidspunkt afhænger af boligtype. Forsyning Helsingør er klar med ny affaldsordning, der betyder, at alle husstande skal til at sortere i fem forskellige fraktioner.

Skraldevognene står klar, affaldsbeholderne købt og aftaler med aftagere, der skal genanvende affaldet er på plads. Forsyning Helsingør er nu ved at være klar med første etape af den nye affaldsordning med mere sortering ved husstanden. Fra februar starter de første cirka 1700 hustande i kommunen med at sortere affaldet. Det drejer sig om etageboliger og visse rækkehuse med fælles affaldsløsninger. I første omgang er der lavet aftaler med primært boligforeninger i Espergærde, Snekkersten og Kvistgård.

arrow Læs også: Fire teams skal give bud på genbrugsplads

- Nu kan vi snart komme i gang med af sortere affaldet ved husstanden. Vi har ventet længe, men det har også været en stor og kompleks opgave, hvor vi har nydt godt af de erfaringer andre forsyningsselskaber har gjort sig før os, siger bestyrelsesformand Per Tærsbøl i en pressemeddelelse.

- Af hensyn til en effektiv indsamling og leveringstiden på skraldevogne med dobbeltkammer har vi valgt, at rulle den nye affaldsordning ud i etaper afhængig af boligtypen. Men uanset om man bor i lejlighed, villa eller rækkehus, så skal alle til at sortere affaldet mere end i dag, for vi skal blive bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald.

Målet i den nationale affaldsplan og kommunens Ressource- og Affaldsplan er, at 50 procent af husholdningsaffaldet skal gå til genanvendelse i 2022. I dag er tallet 34 procent. Den nye affaldsordning betyder, at der skal sorteres i fraktionerne; plast, metal, papir/pap, rest- affald og madaffald.

Tidsplan
Starttidspunktet for udrulning af affaldssorteringen i Helsingør Kommune er:

n Forår 2020 (3.-17. februar)
Etageboliger og rækkehuse med fælles affaldsløsninger - løsning er standpladser med beholdere eller nedgravede løsninger. Udrulning sker i takt med at individuelle aftaler med bolig- og grundejerforeninger falder på plads.

n Efterår 2020
Boliger i bykernen i Helsingør - der arbejdes på en løsning tilpasset udfordringerne i den gamle bykerne. Udrulning af beholdere kan starte efterår 2020 i takt med, at aftaler falder på plads. Eventuel etablering af nedgravede affaldsløsninger vil tage længere tid.

n Forår 2021
Villa, parcel- eller rækkehus med individuel løsning - 1 beholder til rest- og madaffald, 1 beholder til plast- og metalaffald. Begge beholdere er inddelt i to rum. Den nuværende beholder til papir/pap bliver stående.

Rækkehus med delvis fællesløsning - 1 beholder til rest- og madaffald leveres til hver husstand. Beholderen er inddelt i to rum. Derudover fælles standpladser med beholdere eller nedgravede løsninger til plast, metal og papir/pap.

Sommerhus - 1 beholder til rest- og madaffald. Beholderen er inddelt i to rum. Løsning for plast, metal og papir/pap er afhængig af adgangsforhold.

Alle husstande vil modtage information om den nye affaldsordning, inden den går i gang. Herunder en startpakke med særlig køkkenkurv til madaffald og en sorteringsguide.

Sådan genanvendes affaldet Forsyning Helsingør har lavet aftaler med forskellige aftagere af genanvendeligt affald med det formål at optimere genanvendt mængde, kvalitet og økonomi. Aftalerne løber typisk et par år ad gangen.

Affaldet skal på rejse
Restaffald - bliver sendt til forbrænding på Norfors i Hørsholm og omdannes til fjernvarme og el.

Madaffaldet - bliver sendt til et anlæg i Helsingborg, der omdanner affaldet til biogas og gødning.

Biogassen opgraderes til naturgaskvalitet og bruges blandt andet som grønt brændstof i byens busser. Gødningen afsættes til lokale landmænd i Sverige.

Plast - bliver sendt til anlæg i Tyskland, hvor cirka en tredjedel udsorteres i rene plasttyper, som afsættes til genanvendelse. Resten, som ikke i dag umiddelbart kan genanvendes eller sorteres fra, bliver omdannet til energi ved forbrænding.

Metal - bliver sendt til et anlæg i Roskilde, hvor metallet sorteres og afsættes til virksomheder, der omsmelter det, så det kan bruges i nye metalprodukter.

Papir/pap - bliver sendt til et anlæg i Brøndby, som afsætter det til produktion af nyt papir og pap.

Glas skal fortsat afleveres i kuber og på genbrugspladsen. I Skævinge sorteres cirka en tredjedel i flasker til genbrug/genpåfyldning og resten til genanvendelse af skår.

Læs mere om den nye affaldsordning her: https://www.fh.dk/privat/affald/ny-affaldsordning

arrow Nu begynder forberedelserne til den nye genbrugsplads
17. december 2019 kl. 10:40 Opdateret: kl. 10:40
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?