17. september 2019
Der bliver flere plejekrævende ældre i kommunen.
Der bliver flere plejekrævende ældre i kommunen.
Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nægter solidaritet i de sociale budgetter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nægter solidaritet i de sociale budgetter
Debat Helsingør - 25. marts 2019 kl. 11:24
Af Jens Kirkegaard, medlem af seniorrådet i Helsingør.
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Statsrevisorerne nægter, at godkende statsregnskabet. I Helsingør nægter flertallet, C og S, at gøre de sociale budgetter solidariske.

De offentlige budgetsystemer passer ikke til virkeligheden. Når budgetterne skrider med mange millioner ,er det ikke hele byrådets politiske ansvar ifølge flertallet, men de enkelte udvalgs ansvar. Som den konservative gruppeformand udtaler i pressen, - "så er det altid byrådsflertallet der bestemmer."

Både udvalgsformand Mette Lene Jensen, venstre og Ib Kirkegaard, dansk folkeparti blev kategorisk afvist med deres forslag og oplæg til en samlet fællesløsning på sidste byrådsmøde. Når man dertil tager dagens officielle rapporter, på eksempelvis ældreområdet, så er det tankevækkende, at dette ikke berører de konservative eller socialdemokraterne i Helsingør byråd:

Der var ingen politisk lyst i byrådet, til at tilvejebringe rimelighed i budgetterne for de primære kommunale ydelser. Tonedøvheden er skræmmende overfor både ældre, børn og ungeområdet. Problemerne blev endnu engang skudt til hjørne, i stedet for en samlet ansvarlig politisk løsning, som har drillet de sidste to budgetår.

Markant færre svage ældre modtager hjemmehjælp.

Siden 2007 er andelen af svage ældre, der modtager hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, næsten halveret. Faldet i hjemmehjælp har ikke ført til, at familie og venner hjælper mere til. Konsekvensen er, at mange flere svage ældre står uden hjælp i hverdagen. Det viser VIVEs nye rapport: " Hjælp til svage ældre."

I dag modtager næsten halvdelen af de svage ældre ingen former for hjælp - hverken fra familie, venner, hjemmehjælp eller privat købt hjælp. I 2007 var det hver tredje, der ikke fik hjælp. Svage ældre, er ældre, der selv vurderer, at de ikke kan udføre én eller flere hverdagsopgaver uden hjælp, som for eksempel at gå udendørs, tage tøj på eller gå i bad. Selv blandt de allersvageste ældre, som har behov for hjælp til mere end én hverdagsopgave, er der mange, der ikke modtager hjælp. Udviklingen ser udelukkende ud til at skyldes, at langt færre i dag får hjemmehjælp til praktiske opgaver.

"Det er en markant udvikling, at antallet af svage ældre, der modtager hjemmehjælp til praktiske opgaver er faldet så drastisk. Vores analyse viser, at udviklingen ikke kan forklares med, at de ældre er blevet mere selvhjulpne, for eksempel som konsekvens af introduktionen af rehabilitering i ældreplejen, eller generelt på grund af sund aldring. Det tyder derimod på en ny kommunal visitationspraksis, i forhold til hvem der får tildelt hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, som i dag er langt mere målrettet de allersvageste ældre end tidligere," - vurderer professor Tine Rostgaard. Hun står bag undersøgelsen, som VIVE har lavet for Ældre Sagen.

Stort fald i hjemmehjælpen til praktiske opgaver.

Det gælder også i Helsingør, hvor kommunens kvalitetsstandard, politisk står for en reducering, hvis det alene er udvalget der skal dække miseren.

VIVES undersøgelse viser, at hjemmehjælpen til praktiske opgaver over tid er blevet mere målrettet til de ældste og de svageste, og også at de ældre med en ægtefælle har mindre sandsynlighed for at få hjælp til rengøring. Det er ikke uventet, da ægtefællen forventes at tage sin del af de huslige opgaver, men det er også tilfældet, når ægtefællen selv har helbredsproblemer.

Desuden er det især mændene og den yngre del af de svage ældre, som i dag hverken modtager hjælp fra hjemmehjælp, familie eller andre, og derfor står uden hjælp.

Man må håbe, at Venstre og Dansk Folkeparti ikke giver slip på faklen, med bliver ved med at sætte et skarpt lys på kommunens basale områder, og ikke giver op, men forsætter med politisk at søge hele byrådet ansvarliggjort.