22. april 2019
Den 27 mand store besætning levede op og ned ad hinanden i et klaustrofobisk liv på skibet »Danmark«. Foto: Presse
gallery icon

Se billedserie

Den 27 mand store besætning levede op og ned ad hinanden i et klaustrofobisk liv på skibet »Danmark«. Foto: Presse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når mænd får nok - af hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når mænd får nok - af hinanden
Helsingør - 12. januar 2019 kl. 07:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvad sker der med mænd, når de isoleres sammen og sættes under pres? På M/S Museet for Søfart kan man komme helt tæt på Danmark-Ekspeditionens besætning, og den tvivl, ømhed, vrede og længsel de levede med om bord på ekspeditionsskibet »Danmark«. Udstillingen 'Når mænd får nok - af hinanden: Om bord med Danmark-Ekspeditionen, 1906-08' åbner den 17. januar.

arrow Læs også: Filmforedrag om den mystiske Danmark-Ekspedition

- Det »demokratiske« system, der hersker her om bord er noget af det mest mislykkede, jeg har oplevet..." Citatet er fra besætningsmedlem Johannes Lindhard og er et af mange udsagn, der giver et indblik i livet på ekspeditionsskibet »Danmark«, da det i 1906 stævnede ud med det mål at udforske og kortlægge det nordligste Østgrønland. For hvad sker der psykisk med mænd, der tvinges til at arbejde tæt sammen, og hvilke mekanikker og hierarkier er på spil?

Følelser på tværs af et århundrede

Forfatter og journalist Ludvig Mylius-Erichsen og hans besætning på 27 mænd - en broget blanding af sømænd, håndværkere, kunstnere, zoologer, geologer, botanikere, fotografer m.fl. - levede op og ned ad hinanden i et klaustrofobisk liv på skibet, der udgjorde centrum for ekspeditionens videnskabelige aktiviteter, daglige rutiner og tidsfordriv. Og dét liv er den røde tråd gennem udstillingen.

Ulla Tofte, direktør på M/S Museet for Søfart siger:

- Som publikum får man mulighed for at spejle sig i mennesker, der tumler med spørgsmål og udfordringer, vi genkender, på tværs af et århundrede: Angst, kedsomhed, kærlighed, vrede, længsel og frustration. Nok er mændene fysisk stærke, men psykisk har de svært ved at udholde både sig selv og hinanden.

På godt og ondt
Udstillingen fortæller, gennem et hidtil næsten ukendt fotomateriale fra blandt andre skibets kaptajn, Alf Trolle, en historie om den menneskelige psykologi på godt og ondt. Man møder i fotografierne livet om bord - både alene og i socialt samvær med andre, og de vidtstrakte, hidtil udokumenterede landområder, ekspeditionen har anbragt sig i.

Parallelt med fotosamlingen gives notater fra dagbøger og breve fra ekspeditionens medlemmer. Her møder man den konstante uro og de voldsomme kulturforskelle mellem akademikere og sømænd. Notaterne er fulde af alment genkendelige tematikker som kammeratskab, tvivl, bagtalelse, misundelse, mindreværd, ensomhed, selvhævdelse, længsel, mismod og håb.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Arktisk Institut efter udstillingsidé og research af Henrik Veileborg, der også har medvirket i udvælgelsen af tekst- og billedmateriale.

arrow Ny udstilling: Klaustrofobisk liv ombord på et ekspeditionsskib
18. januar 2019 kl. 04:57 Opdateret: kl. 14:22

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede