19. september 2021
Den mystiske platform skal inden længe rykkes tættere på søndre mole, hvorefter reparationen påbegyndes.
gallery icon

Se billedserie

Den mystiske platform skal inden længe rykkes tættere på søndre mole, hvorefter reparationen påbegyndes.
Foto: Christopher Valeur
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mystisk platform i havnen: Derfor ligger den der

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mystisk platform i havnen: Derfor ligger den der

Helsingør Havne og Aarsleff går i denne uge i gang med at reparere søndre mole, der i mere end et halvt år har ligget ødelagt efter en påsejling.

Helsingør - 29. juni 2021 kl. 05:09
Af Christopher Valeur

Hvis man har gået langs kajen og spejdet ud mod Sverige, har man efterhånden i lang tid kunne få øje på en søndre mole, der ikke helt har lignet sig selv. Molen har set noget sløj ud siden, at den blev påsejlet af flisskibet, Danita, den 1. december sidste år. Ingen personer kom til skade ved uheldet dengang, hvor kaptajnen tog det fulde ansvar, men molen har ligget beskadiget siden, hvor det røde fyr endda i en kort overgang var i fare for at styrte i havnen. Siden da er fyret blevet bundet fast, ligesom hullet i molehovedet er blevet stoppet.

arrow Læs også: Fragtskib kolliderede med mole: Reparationen har taget tre gange så lang tid som ventet
Fixes nu

De sidste seks måneder har resterne af den gamle konstruktion ligget på molen, ligesom hvide sække fyldt med cement har været at se. Tilbage i april fortalte havnemester i Helsingør Havne, Jan Christensen, at reparationsopgaven skulle i udbud i maj måned. Det har den nu været, og arbejdet med at få fixet søndre mole kan nu igangsættes.

- Vi har skrevet kontrakt med Aarsleff, og vi har første sikkerhedsmøde med dem tirsdag. Så kører renoveringen den næste måneds tid, fortæller havnechef i Helsingør Havne, Jesper Schrøder.

Stort millionbeløb

Søndre moles skader blev efter påsejlingen en forsikringssag, og dengang blev det meldt ud, at forsikringen ikke dækker mere, end at molen bliver repareret til den stand, som den var i før. Det bliver dog en dyr omgang.

- Prisen ligger ikke helt fast, for der er ting, der ikke er helt beregnet færdigt endnu. Men det ligger tæt på et 2-cifret millionbeløb, fortæller Jesper Schrøder.

Mystisk platform

Opmærksomme borgere har de seneste 14 dage formentlig også bemærket den mærkelige platform ved nordre mole, der ligger på vandet og har fire høje stolper. Det er en såkaldt jackup rig og kan bedst beskrives som en mini-udgave af en boreplatform.

- Det ligner en flydende byggeplatform, men det er det ikke. Den har fire støtteben, der står på havbunden, ligesom man ser det med olieplatforme. Vi kommer til at have alt udstyr og materiale på den pram, ligesom der også kommer til at stå en kran, da der skal løftes meget. Prammen skal bare lige over på den anden side og ligge, hvor den placeres udenfor moleområdet, lyder det fra Jesper Schrøder.

Vind og vejr en faktor

Tidligere har det lydt fra Helsingør Havne, at man ventede på udbuddet af entreprenøropgaven i maj, ligesom man ventede på varmere vejr, før man kunne gå i gang med renoveringen af søndre mole. Hvis alt gik som planlagt, hvilket det har gjort hidtil, regnes det med, at arbejdet er færdigt til august. Det regner havnechefen fortsat med.

- Det afhænger af vind og vejr, når man har med vandbyggeri at gøre, men det er planen, siger Jesper Schrøder.

Efter sikkerhedsmødet er afsluttet tirsdag, kan man allerede i den her uge ser folk fra Aarsleff knokle ved søndre mole. De skal ud på en udfordrende opgave, da der er meget strøm ved molen, ligesom vandet er 8-10 meter dybt.

arrow Mole blev totalskadet: Nu er der nyt
07. april 2021 kl. 04:06 Opdateret: kl. 16:10
Synes du, at kommunen er der for dig?