20. september 2019
Astrid Holm boede og arbejdede i en årrække i Horneby. Nu efterlyser Øregaard Museum hendes kunst til en udstilling.
Astrid Holm boede og arbejdede i en årrække i Horneby. Nu efterlyser Øregaard Museum hendes kunst til en udstilling.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum efterlyser kunstværker af kvindelig Hornbæk-kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum efterlyser kunstværker af kvindelig Hornbæk-kunstner
Helsingør - 24. marts 2019 kl. 20:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På Øregaard Museum i Hellerup er forberedelserne til en kommende udstilling om den danske maler Astrid Holm (1876-1937) i fuld gang. I den forbindelse vil museet gerne i kontakt med borgere, som har værker af Astrid Holm, Ebba Carstensen, Vera Nilsson eller Júlíana Sveinsdottir.

Progressiv og modernistisk
Astrid Holm (1876-1937) er i dag ukendt for de fleste, men i begyndelsen af 1900-tallet var hun med helt i front i den kreds af unge kunstnere, som ønskede at forny maleriet med inspiration i de nyeste internationale tendenser. I 1910'erne levede hun i det internationale kunstmiljø i Paris og var elev af den franske kunstner Henri Matisse (1869-1954). Tilbage i Danmark gjorde hun sig bemærket med sin progressive og modernistiske stil og fik sit gennembrud på Den Frie i 1913.

Men sammen med tidens andre kvindelige kunstnere måtte hun arbejde hårdt for at blive anerkendt i et mandsdomineret kunstmiljø. Samtidig arbejdede Astrid Holm for at forbedre uddannelsesmulighederne for unge kunstnere. Hun var således med til at oprette Kunstnernes Statsstøttede Croquisskole og blev den første leder af væveskolen på Det kgl. Danske Kunstakademi. På trods af denne centrale placering på datidens danske kunstscene er Astrid Holm efter sin død blevet forbigået af kunsthistorien og har ikke været centrum for en udstilling siden 1939.

Det ønsker Øregaard Museum at råde bod på i samarbejde med kunsthistoriker Hanne Abildgaard, der som den første fik øje på Astrid Holm igen og nævnte hende i bogen Tidlig Modernisme i serien Ny Dansk Kunsthistorie i 1994. Med støtte fra Augustinus Fonden, Beckett-Fonden og Novo Nordisk Fonden har Hanne Abildgaard udført et grundforskningsarbejde om Astrid Holm, og i samarbejde med Øregaard Museum vil denne nye viden blive formidlet i en udstilling og en bog, som udkommer til efteråret. Udstillingen vil efterfølgende blive vist på Kunsthallen Rønnebæksholm og på Mjellby Konstmuseum i Sverige.

I privateje
Der findes kun meget få værker af Astrid Holm på de danske museer, så langt hovedparten formodes at findes i privateje, hvis ikke værkerne er gået tabt. Heldigvis er det i forbindelse med projektet lykkedes at opspore en række værker af Holm i privateje, men Øregaard Museum håber, at mere vil kunne dukke op, så det kan blive dokumenteret. Derfor hører museet meget gerne fra folk, som måtte have et maleri, en akvarel eller måske noget keramik af Astrid Holm, som gerne signerede sine værker med A.H. eller A. Holm. Desuden kan værker fra perioden 1910-1940 af Holms tre nærmeste kolleger og samarbejdspartnere, danske Ebba Carstensen, svenske Vera Nilsson og islandske Júlíana Sveinsdottir, være relevante for historien.

Boede i Horneby
Ligesom Astrid Holm boede og arbejdede de i en årrække i Horneby og malede flere motiver i området. Disse tre kunstnere vil derfor også indgå i udstillingen med et mindre antal værker, der afspejler forbindelsen mellem dem og Astrid Holm og de særlige vilkår, som de kvindelige kunstnere arbejdede under i perioden mellem 1910-40. Museet håber således at høre fra folk, som er i besiddelse af - eller som kender til værker, der kan være relevante for udstillingen. Museumsinspektør Jesper Kloster på Øregaard Museum kan kontaktes på jsbk@gentofte.dk eller 39985790.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede