22. oktober 2021
Trods de hårde udfordringer var politikerne enige i, at der havde været tale om ordentlige og konstruktive forhandlinger.
Trods de hårde udfordringer var politikerne enige i, at der havde været tale om ordentlige og konstruktive forhandlinger.
Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Million-besparelser rammer kommunen efter bred budgetaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Million-besparelser rammer kommunen efter bred budgetaftale
Helsingør - 09. september 2021 kl. 15:11
Af Andreas Norrie

Der kommer til at ske serviceforringelser og med største sandsynligvis afskedigelser i år og de næste år som resultat af det budgetforlig, som blev præsenteret torsdag eftermiddag efter halvandet døgns forhandlinger i den smukke have bag Helsingør Rådhus.

arrow Læs også: Millionbesparelser rammer kommunens udsatte: Dét frygter foreninger

Her kunne borgmester Benedikte Kiær (K) sammen med repræsentanter fra S, DF, SF, R, V og Lokaldemokraterne underskrive en budgetaftale for 2022 til 2025 med en begrænset plads til nye initiativer og håndfaste besparelser.

Baggrunden var blandt andet voksende og ufinansierede udgifter til det specialiserede børne- og voksenområde på 50 millioner kroner og 12 millioner kroner på ældreområdet.

Udgifterne betyder, at der nu bliver bremset alvorligt op.

Aftalen betyder, at der allerede for 2022 skal findes besparelser på kommunens centraladministration på 5,5 millioner kroner. Derefter skal der 2023, 2024 og 2025 hvert år findes samme beløb i besparelser.

Allerede fra næste år skal der findes 0,5 millioner kroner på den decentrale administration. Frem til 2025 skal der findes 2 millioner årligt på denne konto.

En langt større besparelse er en rammebesparelse på 14 millioner kroner i 2022, der stiger til 20,75 millioner kroner de følgende år.

Den største post er en besparelse på særlige sociale område på 44 millioner kroner, som skal endeligt udmøntes af de nye byråd. Det skal først ske efter inddragelse af brugere, organisationer, pårørende og medarbejdere.

Der kommer også til at ske besparelser på bibliotekerne på 2,5 millioner kroner i 2022 stigende til 3 millioner årlig frem til 2025.

Besparelsen skal primært findes på arrangementer og udstillinger, men kommer også til at koste stillinger.

Endelig bliver der også sparet på CATCH-uddannelsen på Kulturværftet, som blev oprettet i forbindelse med CLICK Festival. Her bliver budgettet sat ned fra 1,5 millioner kroner årligt til 700.000 kroner årligt.

Fyringer eller stillingsreduktioner for 2022-budgettet i administration og decentral administration kommer til at ske inden jul. Det samme gælder fyringer eller nedlæggelse af stillinger som følge af rammebesparelsen på 14 millioner kroner.

Kun EL's to byrådsmedlemmer står udenfor budgettet, Partiet vil senere fremlægge dets eget budgetforslag.

arrow DEBAT: Skuffende budgetforlig
15. oktober 2021 kl. 09:49 Opdateret: kl. 09:49
arrow Her er EL's alternative budget
12. oktober 2021 kl. 04:48 Opdateret: kl. 21:28
arrow Budgettet er klar: Til december kommer de - første- store besparelser
12. oktober 2021 kl. 04:07 Opdateret: kl. 21:24
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?