22. oktober 2019
Søskendeparret Lin og Kim Utzon - midt i en klit i deres elskede Hornbæk, hvor de nu med deres særlige tilgang til området står bag »Lysets Museum, som Kim Utzon har tegnet og Lin Utzon har doneret en del af sine værker til. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Søskendeparret Lin og Kim Utzon - midt i en klit i deres elskede Hornbæk, hvor de nu med deres særlige tilgang til området står bag »Lysets Museum, som Kim Utzon har tegnet og Lin Utzon har doneret en del af sine værker til. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokal dna præger »Lysets museum«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokal dna præger »Lysets museum«
Helsingør - 25. juni 2018 kl. 04:11
Af Dorte Møller Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søskendeparret Lin og Kim Utzon har et ganske særligt forhold til Hornbæk, hvor Kim nu har tegnet et forslag til et kunstmuseum - en slags lokal fælles dagligstue med søsteren Lins kunst som det faste bærende element.

De havde aldrig selv tænkt den mulighed, at der kunne ligge et kunstmuseum på kanten af stranden i Hornbæk. Ganske vist syntes de, at det var synd, at så velbeliggende en grund bare lå hen, så da søskendeparret Lin og Kim Utzon hørte om planer og muligheder for museumsgrunden på hjørnet af Kystvej og A. R. Friisvej, tog projektet for alvor fart.

arrow Læs også: Forlænger Lin Utzon-udstilling

Faktisk er det to år siden, at formanden for Støtteforeningen for Hornbæk Kunstmuseum, Sine Bayard, spurgte den internationalt anerkendte kunstner, Lin Utzon, om hun eventuelt ville donere nogle af sine værker til et kommende museum. Og det ville hun meget gerne.

- Vi mangler bare en dygtig arkitekt, der kan tegne museet, sagde Sine Bayard.

- Jamen ham kender jeg, lød det fra Lin, som i flere sammenhænge har arbejdet sammen med sin bror, arkitekt Kim Utzon.

Meget på spil
De to kender Hornbæk bedre end de fleste. Deres mor var fra Hornbæk, de selv er opvokset i Hellebæk, Lin gik på Hornbæk skole og cyklede turen mellem Hellebæk og Hornbæk, og hun har det stadig sådan, når hun kommer hjem fra det store udland, at når hun kører mod Hornbæk, ser de krøllede bølger ved Julebæk og fortsætter videre nordpå, så er hun for alvor hjemme.

- Vi har mange barndomsminder fra Hornbæk, supplerer Kim Utzon, som samtidig erkender, at det at tegne et projekt til sit eget lokalområde er grænseoverskridende og lidt angst-provokerende.

- Jeg synes, der er meget på spil, forklarer han, da projekt »Lysets Museum« torsdag bliver præsenteret.

- Det her er ikke neutralt for mig. Men jeg har tegnet det, der kan betragtes som byens fælles opholdsstue, hvor man kan dumpe ind og fordybe sig i kunst, mad, bøger og kreativitet, forklarer Kim Utzon, som har delt bygningen op i flere mindre enheder - i respekt for områdets karakter og de øvrige bebyggelser.

Søger 80 millioner
Et fuldt færdigt skitseprojekt foreligger nu - et projekt, som Fonden Hornbæk Kunstmuseum kan gå videre med, når der skal søges om midler i velpolstrede fonde.

- Jeg er stolt over, at vi er kommet så langt. Nu skal vi »kun« finde 80 millioner kroner, som projektet vel løber op i, fortæller formanden for Fonden, advokat Anders Drachmann, som ikke er i tvivl om, at det lykkes at finde midlerne.

Fru Thomsens plan
Han blev for mange år siden kontaktet af fru Gudrun Thomsen, som ejede den velbeliggende grund, hvor der tidligere lå et hotel, og hvor der i dag stadig er minigolf, iskiosk og sommerrestaurant. Dengang udlejede hun stedet til sommergæster, men grunden skulle anvendes til noget fornuftigt og ikke bare udstykkes til gule parcelhuse, som hun udtrykte det. Så hun sendte advokaten i tænkeboks.

Og rykkede for svar et par år senere, for hvis han ikke kunne finde på noget, så ville grunden blive solgt og pengene tilfalde Dansk Blindesamfund.

På den baggrund opstod Fonden Hornbæk Kunstmuseum og idéen om, at Hornbæk skulle have sådan en attraktion. Et kunstmuseum beliggende der, hvor datidens store kunstnere havde fundet inspiration. Den idé var fru Thomsen helt med på.

Hornbæk Kunstforenings Venner har hele tiden troet på ideen og holdt liv i museumsgrunden med årlige udstillinger som »Kunst i Teltet«, tegneworkshops, kunstauktioner og lignende. Og nu lader det til at være inden for rækkevidde, at »Lysets Museum« kan blive en realitet.

Trækker klitter ind
Der skal ligge et projekt, førend man kan begynde at søge fonde, men Anders Drachmann vil blive meget forbavset, hvis ikke et par af de kunst-støttende fonde fatter interesse for projektet, når de ser tegningerne og den enestående placering, hvor man både respekterer kystlinjen og så at sige trækker klitter op på grunden, så det føles, som om museet ligger på stranden.

Helsingør Kommune er meget interesseret, og der er netop sat et lokalplan-arbejde i gang, som giver mulighed for et kunstmuseeum og eventuel anden offentlig anvendelse.

- Der er i projektet taget højde for, at Hornbæk Bibliotek eventuelt kan flytte dertil. En bibliotek i dag er jo meget andet end bøger, konstaterer formanden for Kultur- og turismeudvalget, Henrik Møller, S, som er meget begejstret for »Lysets museum«

- Det giver jo mening, at Helsingør kommune får et kunstmuseum - og netop i Hornbæk. At det så oven i købet er tegnet på lokal DNA og at indholdet med Lin Utzons smukke kunst har samme lokale DNA er jo bare optimalt. Det lokale islæt er vigtigt, siger Møller.

Planarbejdet i gang
Også borgmester Benedikte Kiær støtter op om projektet.

- Helsingør Kommune er meget positiv overfor det nye museumsprojekt, og derfor har vi sat planarbejdet for stedet i gang, siger hun.

Nu skal lokalplanen udarbejdes, og så skal borgerne inddrages.

- Det har vil tilføre Hornbæk noget ganske særligt, og det falder så godt i tråd med den udvikling, der er i gang i Hornbæk, siger Henrik Møller.

Hvornår »Lysets Museum« vil kunne stå klar afhænger af så meget - men først og fremmest fondenes accept og støtte. Men en optimistisk fonds-formand, Anders Drachmann, håber på om tre år.

arrow Lin Utzon skaber nye værker til Konventum
30. august 2018 kl. 20:20 Opdateret: kl. 12:50
grafik køb billede