21. oktober 2019
Få har skrevet så meget om Helsingørs Historie som tidligere museumschef Kenno Pedersen. Foto: Andreas Norrie
Få har skrevet så meget om Helsingørs Historie som tidligere museumschef Kenno Pedersen. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Legendarisk museumschef blev hyldet med pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Legendarisk museumschef blev hyldet med pris
Helsingør - 17. december 2018 kl. 19:29
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidligere museumschef Kenno Pedersen fik mandag Helsingør Medaljen.

23 personer har været indstillet til modtage årets Helsingør Medalje, fortalte borgmester Benedikte Kiær(K) i forbindelse med uddelingen af årets Helsingør Medalje på Byrådets møde mandag eftermiddag.

arrow Læs også: Helsingør Medaljen uddeles på mandag

- Vi har dog i Økonomiudvalget skulle vælge én, og her er valget faldet på en person, som i den grad har sat sit præg på Helsingør Kommune i en lang årrække. Ja nærmest en menneskealder, sagde Benedikte Kiær om modtageren af årets Helsingør Medalje.

Modtageren er tidligere museumschef Kenno Pedersen, som er blevet indstillet af Tove Sylvest og Søren Derving.

Inden overrækkelsen af medaljen læste borgmesteren op af en tekst skrevet af museumsinspektør Lars Bjørn Madsen fra Helsingør Kommunes Museer, som også har arbejdet sammen med Kenno Pedersen

- Allerede i 1971, før Bymuseet flyttede fra Karmeliterklostret til sin nuværende domicil i Karmeliterhuset, begyndte Kenno Pedersen sit virke i museumsverdenen, nemlig som studentermedhjælper i Byhistorisk Arkiv, som ligeledes havde til huse i Karmeliterklostret.

Kenno læste historie, og i 1976 afsluttede han uddannelsen som cand. phil. med speciale i industrihistorie.

Han ville fuldende sin uddannelse med et bifag i nordisk arkæologi, men museet havde så godt fat i ham, ikke mindst efter at historikeren Aase Faye var blevet udnævnt til museumschef, at han aldrig siden fik tid til at afslutte dette studium - heldigvis må vi tillade os at sige i dag!

Masser af idéer
Kenno var - selv om han formelt stadig var museets arkivar - lige fra begyndelsen fyldt med idéer til, hvordan museets formidling af vor bys lange og spændende kulturhistorie kunne ske.

Aase Faye kunne da også til en af lokalaviserne fortælle: "Det er mig, der sidder på kassen, og når Kenno kommer og vil have sine idéer finansieret, må jeg af og til holde igen."

I Kennos tid voksede Helsingør Bymuseum sig stort, meget stort. Marienlyst Slot blev en del af museerne, og med Aase Fayes primære interesse for kunsthistorie, blev Marienlyst et landskendt udstillingssted for ældre og moderne kunst. Flynderupgård kom til i 1978, hvor overlærer ved Espergærde Skole, Arne Meylings store samling af genstande og arkivalier fra den daværende sognekommune Tikøb blev overflyttet til dette nye egnshistoriske museum.

Ingen er jo i dag i tvivl om, hvilken stor succes, Flynderupgaard er blevet; ikke mindst efter at det blev til et historisk landbrug.

Værft og sundtold
Så kom Museet Skibsklarerergaarden til i 1993, takket være Kennos ihærdige arbejde med at få et museum over Øresundstolden indrettet her. Lykkeligvis fungerer ejendommen dog stadig som museum for den vigtigste del af Helsingørs historie.

Kenno havde naturligvis også øje for den anden vigtige epoke af Helsingørs historie, nemlig værftstiden.

Da Kulturværftet skulle rejse sig på fundamenterne af det lukkede skibsværft, var Kenno klar med sit forslag til et Værftsmuseum, en idé politikerne hjertensgerne købte. Værftsmuseet skal ikke stå alene, for Kenno har haft et utal af spændende visioner for vor by.

Kennos mange år som museumschef har resulteret i et utal af udstillinger på museerne, men det vil kræve en langvarig tale at nævne alle disse, endsige fremhæve blot nogle af dem.

Mest skrivende museum
Kenno var - og er så sandelig stadig - at betragte som Helsingørs omvandrende leksikon, hvad angår byens kulturhistorie. Han har en fænomenal hukommelse og paratviden, og der er næppe det kulturhistoriske spørgsmål, denne inkarnerede helsingoraner ikke kan give et fyldestgørende svar på.

Kenno har skrevet et utal af bøger, afspejlende stort set alle sider af byens historie. Museerne var med Kenno i spidsen på et tidspunkt landets mest »skrivende« museum, en status der ikke hindrede en fortsat endog meget stor udstillingsaktivitet.

arrow Hvem skal have Helsingør Medaljen hængt om halsen
07. september 2018 kl. 04:36 Opdateret: kl. 11:24
arrow Nu skal der styr på byens fine medalje
18. februar 2018 kl. 03:56 Opdateret: kl. 11:29

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede