1. oktober 2020
Tilbage i år 2000 kom Kronborg Slot ikke mindst på grund af samspillet med omgivelserne og det brede udsyn til slottet fra både nord og syd på Unescos liste over »kulturel verdensarv« Foto: Allan Nørregaard
Tilbage i år 2000 kom Kronborg Slot ikke mindst på grund af samspillet med omgivelserne og det brede udsyn til slottet fra både nord og syd på Unescos liste over »kulturel verdensarv« Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kronborgs ejer har ikke hørt om stor krydstogtkaj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kronborgs ejer har ikke hørt om stor krydstogtkaj
Opdateret 16. oktober 2019 kl. 12:36
Helsingør - 16. oktober 2019 kl. 06:47
Af Andreas Norrie

På trods af, at projektet om et nyt kajanlæg er langt fremme, så er konsekvenserne i forhold til Kronborgs UNESCO-status fuldstændig uvis.

Der er allerede lavet en miljøkonsekvensvurdering af et projekt om en kombineret krydstogt- og erhvervskaj syd for Helsingør Havn ud for færgernes opmarchareal, og den øvrige planlægning af projektet har været i gang i flere år.

arrow Læs også: DEBAT: Det kostede os 2.3 millioner at finde ud af at vi ikke skulle have et nyt kajanlæg

Alligevel har en meget væsentlig aktør i forhold til udviklingen af områderne ved Helsingør Havn ikke hørt noget om projektet. Det drejer sig nemlig om Kronborgs ejer i form af statslige Slots- og Kulturstyrelsen. Det er også denne styrelse, som står for kontakten til Unescos Verdenskulturarvscenter, som tilbage i år 2000 gav slottet status af Verdenskulturarv.

Således oplyser chefkonsulent Bolette Lehn Petersen i mail dateret fredag i sidste uge, at styrelsen ikke har modtaget nogen oplysninger om projektet eller noget materiale. Det er Peter Kirkeby fra borgergruppen Nej-til-kaj.dk , som har spurgt til sagen hos den statslige styrelse, og modtaget svaret, som Frederiksborg Amts Avis har læst.

Er høringspart

Chefkonsulenten understreger, at styrelsen er høringspart i forhold til udviklingen af området i nærheden af Kronborg, og vil forholde sig til projektet i den forbindelse.

Og der bliver i mailen heller ikke lagt skjul på, at ændringer i omgivelser og udsigt til Kronborg kan få konsekvenser i forhold til turistattraktionens plads på Verdenskulturarvslisten.

- Såfremt projektet udvikles, skal der ske en vurdering af dette i forhold til optagelsesgrundlaget for Kronborg på verdensarvslisten (Outstanding Universal Value, OUV) og vi vil informere UNESCOs Verdensarvscenter om projektet. De vil fra deres side involvere deres eksperter i vurderingen af en potentiel negativ indvirkning på OUV'et, forklarer Bolette Lehn Petersen om processen.

»Danger-liste«

- Såfremt der er tale om en sådan negativ indvirkning vil Verdensarvskomiteen kunne beslutte at indskrive Kronborg på Dangerlisten, en liste over de verdensarvssteder, der er i fare for at miste sit OUV - og dermed også sin verdensarvsstatus, hedder det endvidere i brevet fra styrelsen.

Udover Kronborg er kun fire andre steder i Danmark på Unescos liste over« kulturel verdensarv«. Det drejer sig blandt andet om Roskilde Domkirke og Jelligstenene.

Havnechef: Ingen mystik

Havnechef Jesper Schrøder, Helsingør Havn, bekræfter overfor Frederiksborg Amts Avis, at den 100 procent kommunalt ejede selvstyrehavn ikke har henvendt sig til Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med projektet, som øjensynlig har et budget i størrelsesordenen 250 millioner kroner.

- Det ville jo være underligt, hvis vi præsenterede styrelsen for et projekt, der ikke var færdigt eller vedtaget. Når det er klart, så vil Slots- og Kulturstyrelsen naturligvis blive hørt ligesom alle andre relevante myndigheder, siger Jesper Schrøder.

Men var det ikke naturligt med en forudgående dialog?

Interne plancher

Nogle, som har set mere detaljerede planer for kajprojektet, er medlemmerne af Byrådet, som på et budgetseminar 4. september på Højstrupgård hørte et oplæg af havnechefen med tilhørende plancher/overheads. Disse visualiseringerne vil Jesper Schrøder dog ikke udlevere til offentligheden på nuværende tidspunkt.

- Der er tale om interne papirer, som vi ikke kan udlevere. Men alle får selvfølgelig alt at se, når sagen skal fremlægges og drøftes, siger Jesper Schrøder.

#1394898

Havnechef Jesper Scrhøder vil ikke udlevere de illustrationer, der blev vist på et budgetseminar. Foto: Pressefoto


- Jeg synes, at det er underligt, at folk diskuterer et projekt, som ikke er færdigt, og hvor de ikke kender fakta, siger havnecefen.

arrow DEBAT: Helsingør - offer for nonchalent bystyre ?
12. juli 2020 kl. 10:03 Opdateret: kl. 10:03
arrow DEBAT: Tak fordi vi slap
10. juli 2020 kl. 12:46 Opdateret: kl. 12:46
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?