13. juni 2021
Modedesigneren Jim Lyngvild har i seks år arbejdet på den udstilling om kongerækken, som i begyndelsen af det nye år kan ses på Kronborg. Foto: Koldinghus
gallery icon

Se billedserie

Modedesigneren Jim Lyngvild har i seks år arbejdet på den udstilling om kongerækken, som i begyndelsen af det nye år kan ses på Kronborg. Foto: Koldinghus
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kronborg viser Jim Lyngvilds kongerækkeudstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kronborg viser Jim Lyngvilds kongerækkeudstilling
Helsingør - 07. december 2020 kl. 14:13

Hvor godt kender danskerne egentligt vores kongerække? Mange kan måske remse det meste af en navnerække op, men hvor godt kender vi de tidligere tiders konger og dronningers særegenheder og bedrifter?

arrow Læs også: Jim Lyngvild og Rane Willerslev genåbnede kulturlivet med et brag

Ny udstilling på Kronborg Slot iscenesætter menneskene bag de fornemme titler.

Udstillingen tager udgangspunkt i kongerækken, Kronborg Slots historie og en række anderledes portrætfotos, smykker og dragter, som Jim Lyngvild har skabt. Her bliver konger og dronninger, der har levet på Kronborg Slot, vakt til live på en helt ny måde.

- Kronborg Slot gemmer på mange hemmeligheder - også kongelige. Med det nye blik på den danske kongerække ser jeg frem til at mange flere danskere bliver nysgerrig på vores historie. Sammen med Jim Lyngvild vækker vi kongerækken til live på en anderledes måde. Vi har i forvejen en del af Frederik II's originale kongetapeter med kongerækken hængende på Kronborg, og det er oplagt at bruge det som afsæt til en nytolkning, hvor man i et nutidigt formsprog kan se kongerne og dronningerne i øjnene og identificere sig med dem, fortæller Mikael Rasmus Nielsen, der er slotschef på Kronborg Slot.

Udstillingen vises lige nu på Koldinghus, der har haft 85.000 nysgerrige besøgende forbi, siden den åbnede i juni 2020. Nu kommer en særligt tilpasset version af Koldinghus-udstillingen til Kronborg i det nye år. Kronborg-udstillingen har været i støbeskeen siden starten af året, og bliver udviklet i samarbejde mellem historikere og formidlere på Nationalmuseet og Jim Lyngvild. I udstillingen er der særligt fokus på nogle af de konger og dronninger, der har tilknytning til Kronborg som for eksempel Erik af Pommern, Frederik II, Sophie af Mecklenburg og Frederik VII. Samtidig bliver udstillingen sat op i en del af Kronborg Slot, som normalt ikke er åben for offentligheden.

Modedesigneren Jim Lyngvild har et helt særligt forhold til Kronborg Slot, hvor fortidens konger og dronninger har levet gennem hundredvis af år.

- At udstille på Kronborg er en drengedrøm. Jeg har altid set slottet som juvelen i Danmarks krone, men også et slot, der på en måde holdt fast på sine hemmeligheder. Nu er det min tur til at lytte efter og fortælle disse hemmeligheder videre, og i dette tilfælde er det hemmelighederne om kongerækken. Et emne der i mange år har været sendt til hjørnespark, da emnet i sig selv emmer af udenadslære og realskole. Det lavede vi om på med udstillingen på Koldinghus, men Kronborg har nogle helt andre muligheder for at folde historien ud. Kongerækken er nemlig alt andet end kedelig, det er blod, sved og kamp - tilsat en enkelt tåre eller to, siger Jim Lyngvild, der har arbejdet i seks år på at skabe de storslåede dragter og anderledes portrætter.

Udstillingen åbner på Kronborg Slot i påsken 2021 og kan besøges indtil efter efterårsferien i oktober 2021. Den nuværende udstilling på Koldinghus kan besøges indtil d. 30. december 2020.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM