25. marts 2019
Fungerende borgmester Henrik Møller, S, sagde om budget 2019, at det har handlet om at sikre er ordentligt råderum og håndtere en række akutte udfordringer på velfærdsområdet.  Foto: Allan Nørregaard
Fungerende borgmester Henrik Møller, S, sagde om budget 2019, at det har handlet om at sikre er ordentligt råderum og håndtere en række akutte udfordringer på velfærdsområdet. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konsolideringsbudget uden drama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konsolideringsbudget uden drama
Helsingør - 10. oktober 2018 kl. 09:26
Af Dorte Møller Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

22 af byrådets 25 medlemmer står bag Helsingør Kommunes budget for 2019.

Selvom byrådspolitikerne indledte andenbehandlingen af kommunens budget med at synge Kim Larsen-sangen »De smukke unge mennesker«, så kaldte politikerne det selv lidt kedeligt, da de i aftes samledes til vedtagelsen af Helsingør Kommunes budget for 2019. Rammerne og linjen blev lagt og vedtaget allerede i slutningen af august, og 22 af byrådets 25 medlemmer står bag budgettet. Kun Dansk Folkeparti og Lokaldemokraterne står udenfor.

arrow Læs også: Sådan redder udvalg dyrene på museum

Fungerende borgmester Henrik Møller kaldte det selv for et konsolideringsbudget.

Sund og solid økonomi
- Det har handlet om at sikre er ordentligt råderum og håndtere en række akutte udfordringer på velfærdsområdet. Men det betyder langtfra, at forliget er blottet for visioner og tiltag, der peger fremad. Netop ved at have en sund og solid økonomi sikrer vi, at vi kan fortsætte og udbygge den udvikling, vi er inde i, understregede Møller og erkendte, at udgifterne er løbet stærkere, end politikerne kunne forudse - ikke mindst på ældreområdet, det specialiserede voksenområde samt børn-, unge- og familieområdet.

- Vi skal have en bedre sammenhæng mellem budget og den faktiske virkelighed, så budgettet fremover afspejler de udgifter, vi forventes at få.

Henrik Møller nævnte, at der over de næste to år tilføres 32 millioner kron er årligt til at konsolidere hjemmeplejen - stigende til 39 millioner de næstfølgende to år.

Der afsættes 30 millioner kroner til daginstitutionerne fordi der kommer flere børn de kommende år, og i årene 2020-2022 afsættes 1,8 millioner kroner til skoler med særlig fokus på inklusion.

Vågn op i Folketinget
Jens Bertram, K, glædede sig også over, at der afsættes 142 millioner kroner over de næste fire år til et løft af hjemmeplejens budget.

- Der er flere udfordringer på ældreområdet - det gælder også antallet af plejecentre, hvor vi oplever et stigende behov for pladser. Men det er ikke kun et Helsingør-fænomen. Det er en udvikling man oplever i hele landet. Derfor er Kommunernes Landsforening gået massivt ind for at vække politikerne i Folketinget, for landspolitikerne skal vågne op nu, hvis de ældre skal sikres ordentlig hjælp fremover. Med den udvikling, der er i sundhedsvæsenet, hvor man nærmest er udskrevet inden man bliver indlagt, så er der behov for flere penge fra staten på ældreområdet, fastslog Jens Bertram.

Flere midler til de ældre
Gitte Kondrup, S, var enig med Betram.

- Det er jo positivt, at så mange bliver ældre - desværre betyder det, at vi sammen med mange andre kommuner er udfordret i forhold til rekruttering af medarbejdere og naturligvis også på budgettet. Christiansborg må erkende, at det stigende antal ældre med behov for pleje kræver flere midler, sagde hun og fastslog, at kommunens robusthed og udvikling ikke skabes ved kortsigtede til tider populistiske beslutninger men ved det lange seje træk.

- Vi kan ikke pynte kagen, før bunden er lagt, lød det fra den socialdemokratiske ordfører.

EL står bag budgettet
Allan Berg Mortensen, EL, sagde at to af årsagerne til at Enhedslisten er med i årets budgetforlig er,at Hjemmeplejen løftes med næste 32 millioner kroner om året., og at der afsættes 1,2 millioner kroner om året til styrkelse af sociale relationer og aktiviteter på plejehjem. At der er afsat 400.000 kroner til en udsattepulje, og ni millioner kroner til massive investeringer i beskæftigelsesindsatsen er andre positive punkter i budgettet. EL stillede krav om, at der afsættes 600.000 kroner til renovering af de 19 værelser og den ene lejlighed i de gamle sygeplejeboliger i Fiolgade til hjemløse.

DF og tidslerne
Dansk Folkeparti er som noget nyt ikke med i budgetforliget, selvom der ifølge ordfører Marlene Harpsøe er en del gode initiativer i aftalen.

- Men der er også tidsler i form af en række besparelser på det sociale område - herunder forholdene for de ældre. Vi har fremlagt et budgetforslag som viser, at der kan findes penge andre steder, så man får et budget, der tager større hensyn til udsatte grupper, sagde hun og tilføjede, at finansieringen skulle findes på kulturområdet, færre eksterne konsulenter og på flygtninge- og integrationsområdet ved at etablere en hjemsendelsesstrategi.

Se økonomien i øjnene
Bente Borg Donkin, SF, sagde, at Helsingør havde udvist rettidig økonomisk omhu ved at turde se økonomien i øjnene, stoppe op i tide og følge økonomien tæt.

- Budgetforhandlingerne er en bekræftelse på et fælles håndslag i byrådet på at finde politiske løsninger sammen, selvom der er masser af udfordringer - ikke bare på ældreområdet men også aftalerne omkring hjemmeplejen, udarbejdelsen af tilbud om natvarmestue, de miljømæssige valg omkring kunstgræsbane til det nye stadion og udmøntningen omkring personalets trivsel og arbejdsvilkår, nævnte Bente Borg Donkin.

Historisk satsning
Christian Holm Donatzky, R havde ønsket mere på driftsbudgettet på børneområdet, men han glædede sig over, at den åbne skole i forhold til erhvervslivet styrkes, at der udbredes et sikkerhedsned under skolernes økonomi, og for at alle besparelser på miljøområdet blev taget af bordet, og at der i stedet blev fundet penge til biodiversitet. Og ikke mindst glædede han sig over, at Catch fortsætter- Catch har gang i noget af det, som både Helsingør og Danmark skal leve af i fremtiden - innovation i krydsfeltet mellem teknologi og kunst. Og så var historikeren Donatzky glad for, at der kommer en mere fastforankret satsning på Historisk Havn Helsingør.

- Det er en af de ting, der binder vores fortid, nutid og fremtid sammen.

Retvisende budgetter
Mette Lene Jensen, Venstre, efterlyste retvisende budgetter men understregede, at der på ældreområdet ikke har været ødselhed eller forbrug som ikke har været nødvendig.

- Men der har været merforbrug i forhold til budgettet, og derfor har vi stillet som krav, at budgetterne skal passe til forbruget, for at vi vil være med i budgetforliget.

Oplevelser vs kolonihaver
Et andet V-krav var flere midler til oplevelser for plejehjemsbeboere.

- Og jeg fatter ikke at det skulle være så hård en kamp for mig at få det med i aftalen. Flere af jer synes åbenbart, det er vigtigere at få kolonihaveejere kan bevare en uhyre lav årlig husleje fremfor at folk, der har mistet førlighed eller mental funktionsevne skal kunne få oplevelser, lød det fra Mette Lene Jensen.

Fyr cheferne
Jan Ryberg, L. står udenfor budgetforliget, og han opfordrede Helsingør Kommune til at »rette ind efter den nye verdensorden, ligesom alle andre virksomheder har måttet efter finanskrisen«.

- I stedet for socialt skæve besvarelser som hverken er nødvendige eller værdige, burde der spares på administrationen og centercheferne. Deres antal kunne halveres. Kommunen har fire direktører, 10 centerchefer og et utal af afdelingsledere, som ikke er værdiskabende for borgerne men alene for det administrative systen. Det bør vi gøre op med. Der kan spares meget mere på det administrative område, end der er lagt op til, lød det fra Ryberg, som også ville have afskaffet kommunens indkøbsaftaler, som efter hans mening er forældede inden de er forhandlet færdige, og hele koncertområdet i Toldkammeret og på Kulturværftet ville han også have udliciteret.

Skatteprocenten i Helsingør Kommune bliver næste år uændret 25,3 og grundskyldspromillen 28,5.

arrow Manglende medarbejdere i ældreplejen - hvad gør vi ?
12. september 2018 kl. 12:23 Opdateret: kl. 12:23
arrow Stadig 60 ubesatte stillinger i ældreplejen
03. september 2018 kl. 03:40 Opdateret: kl. 13:06
arrow Rødt bagland siger ja til omdiskuteret budget
25. august 2018 kl. 04:05 Opdateret: kl. 13:33

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede