19. juli 2019
Marienlyst slots venner har netop udgivet en bog om Marienlyst slot og haver.
Marienlyst slots venner har netop udgivet en bog om Marienlyst slot og haver.
Foto: Illustration fra bogen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: International havekunst ligger skjult ved Marienlyst Slot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

International havekunst ligger skjult ved Marienlyst Slot
Helsingør - 15. maj 2014 kl. 14:50
Af Dorte Møller Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ny bog dokumenterer, at der ligger en skat begravet i baghaven til Marienlyst slot i form af resterne af et romantisk, internationalt berømt landskabeligt haveanlæg fra 1790'erne. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Foreningen Marienlyst Slots Venner har netop udgivet en bog om Marienlyst Slot og Haver, som dokumenterer, at der ligger en skat begravet i baghaven til Marienlyst Slot. Bogen er skrevet af eksperter på området og har et rigt illustrationsmateriale til belysning af Marienlyst Slots haveanlæg, som de tog sig ud historisk, og som de fremstår i dag.

arrow Læs også: Byråd vil gerne støtte storstilet renovering af lystslot
Lystslot

Marienlyst Slot i Helsingør blev oprindeligt bygget af Frederik II som lystslot til Kronborg, og blev i 1759-63 udvidet til sin nuværende form omfattende slot og have af en af 1700-tallets største europæiske arkitekter, Nicolas-Henri Jardin. Den elegante bygning, der er et af hans hovedværker og en forløber for klassicismen i Danmark, anses for et af Europas smukkeste lystslotte.

Parterrehaven foran slottet blev udformet som en arkitektonisk have med stramt klippet vegetation i rette symmetriske linjer. Haveanlægget udvidedes omkring 1790 af gartner og slotsforvalter Johan Ludvig Mansa i samarbejde med kronprins Frederik (senere Frederik VI) og hans hofmarskal Johan von Bülow med et storstilet romantisk anlæg på toppen af den gamle kystbrink.

Den romantiske have var en stemningshave, anlagt så en række af brinkens smukke udsigter ud over Øresund, Kronborg og Sverige kom til sin ret, med en vegetation som fik lov til at følge sin natur og folde sig ud, og med gys og overraskelsesmomenter til den besøgende.

Ny måde at tænke have på

Dette anlæg indvarslede en helt ny måde at tænke natur på, og det nye anlæg blev vidt berømt, hvorefter det gik i glemmebogen, men det ligger der den dag i dag, om end forsømt og overgroet.

en arkitektonisk og en landskabelig have gør bygningen velegnet som ramme for en fortælling om havekunst - dens udformning og filosofi - en fortælling som i øvrigt mangler et sted at blive fortalt i Danmark.

Haven har undergået en række ændringer i historiens løb, ændringer der alle er yderst veldokumenterede, og som rummer materiale til en omfattende fortælling. Denne fortælling vil kunne formidles parallelt med Europas havekulturhistorie, og sammen med haven "live" danne et interessant besøgsmål for såvel lokale borgere, nationale som internationale turister.

Frivillige kæmper

Marienlyst Slot har i 2008 undergået en større redningsaktion efter et angreb af ægte hussvamp i tagkonstruktionen. Den dyre renovering betød at ejeren af slottet, Helsingør Kommune, ikke havde råd til yderligere istandsættelse, hvorpå slottet blev sat til salg. Dette bekymrede mange, og især udsigten til at miste den offentlige adgang, fik en kreds af borgere til at stifte foreningen "Marienlyst Slots Venner", som har til formål at genrejse Marienlyst Slot som kulturelt samlingssted.

På baggrund af foreningens initiativ besluttede kommunen at stille salget af slottet i bero og har givet foreningen mandat til at undersøge mulighederne for at tilendebringe istandsættelsen af slottet, samt finde en driftsform der vil kunne sikre en fremtid for denne værdifulde kulturskat.

Projektet blev igangsat af en bestyrelse bestående af frivillige ildsjæle i sommeren 2012 og er blevet udarbejdet i samarbejde med kyndige fagfolk. Planen er, at formidling af havekultur skal være slottets hovedaktivitet, men slottet skal også rumme andre aktiviteter, f.eks. skiftende udstillinger - med eller uden havetema - samt foredrag og koncerter. Der vil blive etableret en fond, Fonden Marienlyst Slot, der skal stå for den fremtidige drift, og planen er at drive slottet som socialøkonomisk virksomhed med mulighed for beskæftigelse af mennesker, der af forskellige grunde er sat uden for det almindelige arbejdsmarked. Driften vil blive baseret på entreindtægter, overskud fra cafédrift og museumsbutik, eventuelt tilskud fra offentlige og private midler, samt udlejning. En række frivillige vil blive inddraget i driften.

1200 medlemmer

Projektet nyder stor interesse og opbakning i vide kredse. Foreningen tæller næsten 1200 medlemmer, og både privatpersoner og mindre fonde har - helt uopfordret - givet donationer til foreningens arbejde. Selv Kongehuset har bidraget med støtte, som er øremærket til restaurering af slottets markante vaser.

For at skabe nyt liv i Marienlyst Slot er det imidlertid nødvendigt, at foreningen får tilvejebragt fondsmidler, så der kan skabes en spændende fremtid for et af landets prægtigste lystslotte - til glæde for alle.

arrow Kommune ændrede lejevilkår: Derfor er slotskoncerterne aflyst
11. juni 2018 kl. 07:02 Opdateret: kl. 11:09
arrow Sommariva-området bør ikke bebygges
04. juni 2018 kl. 10:05 Opdateret: kl. 10:05
arrow Marienlyst Slots Venner udstiller på stor havemesse
24. august 2017 kl. 15:30 Opdateret: kl. 12:19

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede