27. september 2021
Claus Oreskov og Miriam Weiss har modtaget pamfletterne med jævne mellemrum i de seneste to år.
gallery icon

Se billedserie

Claus Oreskov og Miriam Weiss har modtaget pamfletterne med jævne mellemrum i de seneste to år.
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Ikke alle muhamedanere er terrorister, men næsten alle terrorister er muhamedanere«: Ægtepar har fået nok af nedsættende post

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

»Ikke alle muhamedanere er terrorister, men næsten alle terrorister er muhamedanere«: Ægtepar har fået nok af nedsættende post

I flere år - og med jævne mellemrum - har beboerne i Helsingørs gamle bydel fået den samme meget islamkritiske pamflet ind af brevkassen. Nu vil et ægtepar melde sagen til politiet

Helsingør - 05. august 2021 kl. 04:30
Af Philip Horup

Når man tjekker postkassen, håber man måske på et kærligt brev fra familien, mens de færreste ønsker sig en masse rudekuverter.

I tillæg til denne mere klassiske post, har beboerne i Helsingørs gamle bydel i efterhånden flere år fået en meget islamkritisk pamflet ind ad brevsprækkerne.

Der er ingen afsender på den tydeligvis hjemmegjorte pjece, som tordner mod det multikulturelle samfund og som specifikt fremstår meget nedsættende overfor muslimer.

»Ikke alle muhamedanere er terrorister, men næsten alle terrorister er muhamedanere«, står der blandt andet i den meget generaliserende folder.

Frederiksborg Amts Avis har talt med flere helsingoranere i området omkring Sct Anna Gade og Sudergade, hvor mange har brevsprække direkte ud til gaden.

De, som har boet i området i længere tid, har efterhånden vænnet sig til bare at smide pamfletten ud.

- Men det er stadig ubehageligt, som en beboer siger.

Og nu har et ægtepar i Sct Anna Gade fået nok. Ignorering har ikke stoppet flowet, så nu tager de bladet fra munden og melder sagen til politiet.

Landsforræderi

Ægteparret Claus Oreskov og Miriam Weiss mener, at pjecens indhold er decideret racistisk og farligt, hvorfor de har valgt at politianmelde omdelingen.

- Det handler i første omgang om at gøre politiet opmærksom på det. Hensigten med pamfletten er helt klart at sprede had, og afsenderen ønsker tydeligvis at skabe en konflikt, siger Claus Oreskov, der arbejder som foredragsholder.

Politianmeldelsen bliver besværliggjort en hel del af, at der ingen afsender er på pamfletten. Men der er tydeligvis tale om en dedikeret bagmand, som tager sig tiden til igen og igen at dele pamfletterne ud, og som ikke har rystet på hånden i flere år.

Uden at gå i detaljer med indholdet, bliver alle der støtter et multikulturelt samfund og religionsfrihed direkte kaldt »landsforrædere«.

Nederst i pamfletten opfordrer afsenderen til, at læseren skal give budskaberne videre.

Claus Oreskov og Miriam Weiss frygter derfor, at pamfletten i værste fald kan have en afstumpende virkning.

- Vedholdenheden kan vække noget hos nogle, som sympatiserer med holdningerne. Teksten varsler nærmest dommedags komme, hvis ikke nogen reagerer, lyder det fra Claus Oreskov.

Vækker dårlige minder

For Miriam Weiss - der har jødiske aner - fremkalder materialet grimme associationer til den antisemitisme, som gennem tiden er blevet udtrykt i diverse pamfletter og propaganda. Under Anden Verdenskrig blev hende bedsteforældres hus vandaliseret som en konsekvens af det opildnede jødehad, fortæller hun.

Pamfletten i den aktuelle sag er grundlæggende fremmedfjendsk - »Virkeligheden er, at Danmark gradvis udleveres til fremmede folkeslag, og at danskerne fortrænges« - men særligt muslimerne får på puklen.

- For de muslimer, som modtager det her, er det endnu mindre sjovt. Især hvis de skal høre på det igen og igen, mener Miriam Weiss, som slet ikke kan sætte sig ind i den tankegang, som pamfletten bygger på:

- Alle der har lyst til at bidrage, er velkomne i Danmark og i Helsingør, og så er jeg sådan set fuldstændig ligeglad med, hvilken farve eller religion personen har, slår sygeplejersken fast.

Ved du mere om sagen, er du velkommen til at skrive til philip.horup@sn.dk

Stemmer du til kommunalvalget i år?