17. oktober 2019
Borgmester Benedikte Kiær forklarede i sin tale, at samfundet efter hendes mening burde arbejde langt mere med unges problemer. Det var grundlægger af headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, enig i. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Benedikte Kiær forklarede i sin tale, at samfundet efter hendes mening burde arbejde langt mere med unges problemer. Det var grundlægger af headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, enig i. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I headspace bliver man ikke mødt med »hvad er dit CPR-nummer?«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I headspace bliver man ikke mødt med »hvad er dit CPR-nummer?«
Helsingør - 25. august 2016 kl. 13:46
Af Sarah Marie Winther
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Helsingørs sårbare unge har fået et nyt sted at gå hen. Det har intet med kommunen at gøre - og så alligevel.

arrow Læs også: Headspace får nye møbler takket være donation fra loge

Det kan være svært at gå til kommunen, hvis man har problemer i familien, ikke kan overskue at passe skolen, eller har mistet kontrollen over sit hashforbrug. For så skal man oplyse sit navn og CPR-nummer, og så er man pludselig en sag i det offentlige behandlingssystem.

Det ved initiativtagerne til det gratis rådgivningstilbud headspace godt. Derfor besluttede de sig for at ville være noget helt andet end en kommune. Det kræver ingen henvendelse fra skolen eller lægen at bruge headspace, der er ikke ventetid på at få en samtale, og man skal ikke udfylde en masse formelle papirer for at få hjælp.

Tværtimod kan man komme ind fra gaden og være fuldstændig anonym. Hvis man kommer flere gange, kan man - modsat på en telefonlinje - være sikker på at få den samme rådgiver.

Indtil videre har over 17.000 unge fra ni forskellige byer fået rådgivning og hjælp i headspace, og fra nu af kan nordsjællandske unge med store og små problemer også bruge tilbuddet. Onsdag åbnede den 10. afdeling af headspace nemlig på Egevænget i Helsingør.

Det foregik med taler fra borgmester og bestyrelsesformand i headspace Benedikte Kiær (K), formand i Region Hovedstadens psykiatriudvalg Karsten Skawbo-Jensen (K), grundlægger af headspace Danmark Poul Nyrup Rasmussen, og centerchef for den nye afdeling Nina Fog Jürs.

- Vi har masser af unge med udfordringer her i byen. Ofte skal der ikke så meget til, for at de får det bedre, men indtil nu har de manglet et sted at gå hen. Og vi oplever desværre, at nogle af dem får hjælp for sent, fordi de ikke vil »gå til kommunen«. For det var måske ikke noget, de havde forestillet sig om sig selv, sagde Benedikte Kiær.

Billigere end psykologer
Hun blev udnævnt til bestyrelsesformand i april 2015, da Poul Nyrup Rasmussen trak sig tilbage for at fortsætte som protektor for Det Sociale Netværk og headspace. Siden har hun ifølge den tidligere formand presset på for at få en afdeling i Helsingør Kommune.

- Det kunne nemt have fået lov at ligge og vente til en anden dag, men det skete ikke. Helsingør er igen gået i spidsen, og med god grund. For vi får fat i de unge, før de er syge nok til en dyr behandling i regionen. Vi er meget billigere end psykologer, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

- Hos os er der heller ikke så mange tærskler, de unge skal overskride. Men der er alligevel sket en overvindelse, når de kommer herind. Derfor starter vi ikke med at sige »hvad er dit CPR-nummer«. Vi siger »velkommen«.

Ansatte åbner døre
Blandt gæsterne var repræsentanter fra forskellige dele af kommunen, der er i kontakt med unge, og flere af dem udvekslede kontaktoplysninger med de ansatte i headspace med det samme. Det glædede Dorte Nielsen, der er centerchef for headspace's næstnyeste afdeling i Herning.

- Det er så vigtigt, at vi samarbejder med kommunerne. Det er deres ansatte, der åbner døre, for det er dem, der ser og spotter de unge først. Vi har mange piger, der kommer her, men drengene har sværere ved det. De skal have et ekstra skub, og det kan deres lærer eller sagsbehandler give dem, siger hun.

Heldigvis er der allerede lagt op til et tæt samarbejde, efter at kommunen er gået med til at låne en ansat ud til headspace i et år. Tine Broomé, der er behandler i rusmiddelcentrets ungeafdeling Helsingung, er blevet ansat på deltid som tværfaglig koordinator i headspace, hvor hun skal agere bindeled mellem rådgivningstilbuddet og kommunen.

Et års samarbejde
Hun får først og fremmest til opgave at promovere rådgivningstilbuddet de steder, der kommer unge i alderen 12-25 år, for eksempel i jobcentret, familierådgivningen, UU Øresund og lignende. Samarbejdet vil foreløbig blive finansieret i et år, hvorefter det skal evalueres.

Headspace blev dannet i Australien i 2006 og blev med Poul Nyrup Rasmussen som drivende kraft startet op i Danmark i 2013. Rådgivningstilbuddet har afdelinger i København, Odense, Aalborg, Esbjerg, Herning, Horsens, Billund, Roskilde, Rødovre og nu Helsingør.

Der er over 400 frivillige på landsbasis, og i Helsingør er de første 10 frivillige fundet. For mere information, klik ind på www.headspace.dk.

arrow Spareplan tager fra Helsingørs svageste
06. april 2019 kl. 06:06 Opdateret: kl. 15:17
arrow 200 unge har benyttet sig af anonyme samtaler
13. september 2017 kl. 04:30 Opdateret: kl. 10:45
arrow Headspace i økonomisk pine
07. september 2016 kl. 17:38 Opdateret: kl. 17:38

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede