19. september 2020
Dette foto af en partiel måneformørkelse er taget af redaktør på Astronomibladet, Henrik Rosenørn.
Dette foto af en partiel måneformørkelse er taget af redaktør på Astronomibladet, Henrik Rosenørn.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hold øje med månen tirsdag aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hold øje med månen tirsdag aften
Helsingør - 16. juli 2019 kl. 10:42
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Månen i centrum
I dag, tirsdag den 16. juli, vil man kunne følge en delvis måneformørkelse. En begyndende rødmende måne dukker op dybt i sydøst kl. 22.01. Månens nordvestlige del dækkes først af Jordens helskygge. Formørkelsens midte indtræffer kl. 23.30 i sydsydøst. Scenariet slutter kl. 01.00 onsdag i næsten stik syd. Så vil fuldmånen dominere den lyse sommernat ca. 11. grader over horisonten. En stor stjernekikkert vil være opstillet, hvis vejret tillader det, forklarer den astronomi-kyndige Allan Reib i Helsingør.

arrow Læs også: Fejrer månelandingens 50 års fødselsdag

Bemærk den relativ klare "stjerne" til højre for månen. Denne "stjerne" er ikke nogen stjerne, men planeten Saturn. Den var i opposition til solen den 9. juli, hvor den lyste klarest. Tiderne er i dansk/ centraleuropæisk sommertid.

Måneformørkelsen ses bedst fra kysten syd for Kronborg. Helsingørs længste bænk finder man på Trykkerdammen. Bænken, som er af granit, er nok hård, men for at fjerne fokus fra det hårde ubekvemme "underlag", vil det være tilrådeligt at medbringe et blødere underlag. Bænken strækker sig fra Bådeudlejningen og op til "Forseas` opmarchsbåse.

Hvis man vil opleve begivenheden andre steder i Nordsjælland kræves der en absolut fri sydøsthorisont. Husk kamera, mobil og evt. kikkert. Hvis man har en udsigtskikkert på en trefod, kan man også se Saturns ringe i 40 - 60 ganges forstørrelse.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?