30. juli 2021
Museumsinspektør på Museum Nordsjælland, Kjartan Langsted, er begejstret for fundet. I løbet af ugen vil udgravningen afsløre mange flere detaljer om smedjen. Foto: Christopher Valeur
gallery icon

Se billedserie

Museumsinspektør på Museum Nordsjælland, Kjartan Langsted, er begejstret for fundet. I løbet af ugen vil udgravningen afsløre mange flere detaljer om smedjen. Foto: Christopher Valeur
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk fund: Arkæologer finder smedje fra 1400-tallet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Historisk fund: Arkæologer finder smedje fra 1400-tallet

På Hestemøllestræde, hvor der netop nu laves anlægsarbejde, er der blevet fundet en smedje fra 1400-tallet. Det er et af de ældste fund i Helsingør nogensinde.

Helsingør - 24. november 2020 kl. 05:34
Af Christopher Valeur

Siden midten af juli i år har der været anlægsarbejde på Hestemøllestræde, hvor området skal klimatilpasses, ligesom der kommer ny belægning på gaden. Området er et af de ældste i Helsingør, og der var derfor forhåbninger om, at der kunne findes interessante, historiske fund, når anlægsarbejdet begyndte. For 6 år siden var Kjartan Langsted, som er museumsinspektør i Museum Nordsjælland, med til at undersøge området, da en fjernvarmeledning skulle placeres, og dengang fik de en formodning om, at området rummede flere ting, end man umiddelbart kunne se. Det kan Kjartan Langsted nu bekræfte, der i denne uge har travlt med at lave udgravning på Hestemøllestræde.

arrow Læs også: Alle politikerne var glade, undtagen beboerne de havde fået ødelagt deres facade

- Vi har fundet rester af en smedje. Den er helt tilbage fra 1400-tallet og det er relativt tidligt for Helsingør. De tidligste skriftlige kilder om Helsingør er fra 1400-tallet. Så det er noget af det ældste bebyggelse vi har fundet her. Det ældste vi kender til i Helsingør er fra 1200-tallet, men det ved vi meget lidt om, siger han.

Afslører fortiden

Kjartan Langsted og to af hans kollegaer har i de dybeste områder gravet godt to meter ned. Her kan flere forskellige lag ses, som afslører fortidens strabadser. Eksempelvis er der et gråt lag, hvilket er dyrkningsspor tilbage fra 1300-tallet. At sporene går så langt tilbage bliver understøttet af, at der er blevet fundet mønter i samme udgravning, der også stammer fra 1300-tallet. Der kan ligeledes spottes en rød flade, hvilket er hvor ildstedet har været i smedjen.

Årsagen til, at man forholdsvis præcist kan vurdere, hvornår bygningen er fra, er fordi der ved den forrige udgravning blev lavet en C-14 datering, der afslørede, at det var fra Erik af Pommerns tid. En C-14 datering er en metode, hvor man ved hjælp af kulstoffet i organisk materiale kan vurdere alderen på diverse materialer, eksempelvis trækul og knogler.

Lå uden for byen

Man har tidligere fundet et bronzestøberi på Axeltorv, men den nye opdagelse på Hestemøllestræde er altså det ældste fund i Helsingør af jernproduktion. Særligt beliggenheden har man lagt mærke til, fortæller Kjartan Langsted.

- Vi kan se, at smedjen har ligget uden for byens grænser. Vi har ikke andre aktivitetsspor overhovedet, så det er formentlig noget man har lagt i udkanten af byen på grund af risiko for brandfare. Længere oppe af Hestemøllestræde har man fundet ældre veje ved Sct. Annæ Kloster, hvor der er vejforløb fra flere forskellige perioder. Nogle helt tilbage til 1400-tallet. Der har vejen ikke gået hele vejen herned til, så den er stoppet ved Sophie Brahes gade. Det er spændende at se hvilken forandring, der har været i området, siger han.

Et lag dybere

Selvom man allerede nu har fundet flere fund, heriblandt mønter og potteskår, kigger Kjartan Langsted og hans hold spændte frem mod midtugen, hvor de formentlig er nået længere ned i jordlagene, således man vil kunne opdage endnu mere information om fortiden.

- Det bliver spændende at få mere styr på, hvordan den her smedje har set ud. Vi håber på at finde bedre bevarede ovne og strukturer. Vægge, så vi ved om det er et hus, som vi har med at gøre, eller om det har været fritliggende ovne. Det store mål er jo altid at finde noget, der er ældre end fra 1400-tallet, for det vil være det ældste spor vi har fundet i Helsingør, og vi ved det er muligt, for Sankt Olai Kirke går tilbage til 1200-tallet, siger han.

Rør og forstyrrelser

Alt tyder dog på, at det er et hus, som arkæologerne har fundet. Der er et lergulv, ligesom der er et omrids til et stolpehul, hvor der engang har været en stolpe, som efterfølgende er blevet taget op. De går dog langsomt frem, da det er en bygning, der er lavet i flere faser, som er blevet påvirket af nyere forstyrrelser, herunder de rør, som er blevet lagt i jorden.

Udgravningen på Hestemøllestræde er et godt eksempel på, at der ikke altid er de bedste betingelser ved sådanne udgravninger. Der er placeret flere rør i jorden omkring den gamle smedje, hvilket er typisk, når man har udgravninger i en større by. Man kunne derfor have opdaget smedjen tidligere, men som Kjartan Langsted siger, så har man tidligere været mindre opmærksom på arkæologiske fund, da det jo bare var noget fra de gamle dage. De gamle rør gør dog, at der ikke kan tolkes på øverste lag af jorden, da det igennem årene er blevet gravet væk.

Kjartan Langsted og hans kollegaer vil som minimum bruge resten af ugen på udgravningen. Selvom der på et tidspunkt igen vil komme vej over den gamle smedje, vil alle genstande, billeder og opmålinger blive registreret i en rapport. De ting kan efterfølgende medvirke i en udstilling, eksempelvis.

arrow Nye arkæologiske fund i Hestemøllestræde
09. december 2020 kl. 19:53 Opdateret: kl. 14:45
arrow Historisk stræde får åben regnrende
10. juli 2020 kl. 03:41 Opdateret: kl. 08:28
arrow Klimatilpasning og ny belægning på stræde
06. maj 2020 kl. 10:33 Opdateret: kl. 10:33
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?