20. april 2019
Nær søen ved Hammermøllen er der pileurter langs bredden og bænkene. Møllens flotte skovlhjul er indrammet af pileurt. Julebækhus er på bagsiden helt begravet i pileurt.
gallery icon

Se billedserie

Nær søen ved Hammermøllen er der pileurter langs bredden og bænkene. Møllens flotte skovlhjul er indrammet af pileurt. Julebækhus er på bagsiden helt begravet i pileurt.
Foto: allan hoxbroe 42400205
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her er naturens stille dræber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er naturens stille dræber
Helsingør - 06. august 2018 kl. 05:12
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den første japanske pileurt nær Helsingør blev fundet i 1929. Nu har den bredt sig så meget, at Allan Høxbroe råber vagt i gevær. Pileurtens rødder er ødelæggende for asfalt og fundamenter.

Allan Høxbroe har været ude for at registrere omfanget, og han kan berette om en meget aggressiv invasiv art, der kan blive over tre meter høj. På store dele af Naturstyrelsens arealer i skovene har den fået så godt fat, at den skal bekæmpes af mennesker.

Ellers risikerer den at ødelægge asfalt, beton og husfundamenter, fordi dens rødder er så eminent stærke. På sin vej kvæler den andre planter med sin skygge eller ødelægger andre planters rødder med pileurtens egen giftkemi.

- Styrelsen erkender problemets alvor. Pileurterne bliver vores største modstander blandt de invasive planter i fremtiden, mener medarbejderen på sagen hos Naturstyrelsen Nordsjælland. Men han forklarer, at lovgivningen på området giver førsterang til kampen mod bjørneklo, skriver Allan Høxbro i en artikel i nyhedsbrevet for Hellebæk Kohaves Venner. I artiklen gør han status over problemet og udfordringerne.

Det nytter intet at forsøge at kvæle japansk pileurt ved at dække områder til i plastik eller bruge ukrudtsbrændere, og det er heller ikke gavnligt med jordfræsning. Forsøg fra Aarhus Kommune har dokumenteret, at den bedste effekt opnås ved at skære pileurterne helt i bund med to-tre ugers mellemrum og gøre det igennem fire vækstsæsoner.

Og ja, det lyder arbejdskrævende, men kan dog gøres nogenlunde hurtigt med buskryddere, vurderer Allan Høxbro, der opfordrer kommunen og Naturstyrelsen til at lave en indsats for at bekæmpe den invasive art, gerne i samarbejde med frivillige.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede